Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Καιρό έχουμε να κατεβάσουμε καμιά πίττα...


Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
 
Mερίδες: 12
Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά

Υλικά συνταγής:

  • 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa
  • 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές
  • 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. δυόσμο
  • 4 κ.σ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. Ρομπόλα (λευκό ξηρό κρασί Κεφαλονιάς)
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 αυγό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς Τριμμένο


Εκτέλεση:
Θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστε νο πυρέξ Ή μακρόστενο ταψί 40 εκ.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 6-7'. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε. Με κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του. Σβήνουμε με τη Ρομπόλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα, και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τη σφολιάτα τελευταία στιγμή από το ψυγείο. Με πινέλο λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας. Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση. Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα. Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε την πίτα. Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200οC με αέρα, στη μεσαία σχάρα. Μετά από τα πρώτα 10' ψησίματος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC ή στους 160οC, αντίστοιχα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο. Ψήνουμε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.


Tip

Η σφολιάτα αγαπάει το ψυγείο πριν μπει στο φούρνο, γι’ αυτό, όσο πιο παγωμένη είναι τόσο πιο τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα θα έχουμε. Για καλύτερο αποτέλεσμα, παγώστε την πίτα στο ψυγείο για 30΄πριν την ψήσετε και παρατείνετε για λίγα λεπτά το χρόνο ψησίματός της μέχρι να ροδίσει.
Μια συνταγή που παρουσιάστηκε στην εκπομπή: "Της Alfa τα Ζυμώματα"




Δείτε κι αυτό












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου