Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Περί ΕΝΦΙΑ ~ Όσοι φώναζαν, ψήφισαν «Ναι»


Αντάρτες του γλυκού νερού αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που είχαν βγει στα κάγκελα, καθώς, εκτός από δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον Μιχάλη Κασσή και τον Απόστολο Κακλαμάνη, οι υπόλοιποι δεν τόλμησαν να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τις δύο τροπολογίες που αφορούν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ...
και του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βγαίνει ελαφρώς τραυματισμένη, αν και οι δύο τροπολογίες πέρασαν σχετικά άνετα. Σε σύνολο 261 βουλευτών, για τον ΕΝΦΙΑ το αποτέλεσμα ήταν 147 «ναι», 112 «όχι» και 2 «παρών», ενώ για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια 165 «ναι», 83 «όχι» και 13 «παρών». Αντιθέτως, το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών δεν έκανε τις απειλές του πράξη και συντάχθηκε με το κυβερνητικό μπλοκ.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του Γιώργου Κυρίτση από τη ΔΗΜ.ΑΡ., αφού, αντί του «ναι» που είχε εισηγηθεί ο Φώτης Κουβέλης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, εκείνος επέλεξε να δηλώσει «παρών», κάνοντας ενδεχομένως ένα βήμα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε τη γνωστή στρατηγική «όχι σε όλα». Πάντως, συνολικά η αντιπολίτευση μέτρησε πολλές απουσίες στην ψηφοφορία, κάτι που έκανε πιο εύκολο το έργο της κυβέρνησης.

Αντιθέτως, ο Βύρων Πολύδωρας, αν και ήταν παρών στη Βουλή, δεν μπήκε ποτέ στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ψηφίσει. Εντύπωση προκάλεσε και η διαφοροποίηση από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ των ανεξάρτητων βουλευτών Θ. Τζάκρη και Μ. Μπόλαρη (είπαν «παρών» στα «κόκκινα» δάνεια), ενώ η ομάδα των πέντε ανεξάρτητων βουλευτών, Σ. Λυκούδης, Γ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος, Χ. Αηδόνης, ήρθε ακόμη πιο κοντά, καθώς ψήφισαν από κοινού «ναι» στα «κόκκινα» δάνεια και «όχι» στις 100 δόσεις.

Οσο για τους ανεξάρτητους Γ. Νταβρή και Β. Καπερνάρο (οι οποίοι εικάζεται από ορισμένους ότι θα ταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης εν όψει της προεδρικής εκλογής), διαφοροποιήθηκαν και είπαν «όχι» στην τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα . Η Χρυσή Αυγή, τέλος, ψήφισε «παρών» στα «κόκκινα» και «όχι» στον ΕΝΦΙΑ.


Αλέξανδρος Διαμάντης / Δημοκρατία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου