Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Γάτες ~ 18… μυστηριώδεις αλήθειες


Έχει νόημα να ξυπνήσω τη γάτα μου; Γιατί μου φέρνει σκοτωμένα πράγματα; Η ουρά της τρέμει επειδή έχει πυρετό; Να την πάω μια κοντρίτσα στο τρέξιμο; Να την κεράσω σοκολάτα; Τελικά, πόσες ζωές έχει;

Απλές καθημερινές (λέμε τώρα…) ανησυχίες κάθε γατόφιλου. Σ’ αυτές, όπως και σε άλλες (σύνολο 18), βρήκαμε τις απαντήσεις και σας τις δίνουμε.


1. Οι γάτες είναι οι υπναρούδες του ζωικού βασιλείου: κοιμούνται περίπου 16 ώρες κάθε μέρα, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 της ζωής τους. Αλλά και στο υπόλοιπο ένα τρίτο δεν κάνουν πολλά πράγματα: το αφιερώνουν σχεδόν όλο στη σωματική τους περιποίηση. Ύπνος και beaute: μόλις καταλάβατε γιατί είναι κούκλες.

2. Ο άνθρωπος έχει 206 οστά και περίπου 600 μυς στο σώμα του. Αλλά επειδή το μέγεθος δεν μετράει, η γάτα έχει σχεδόν 290 οστά και 517 μυς. Όσοι θέλουν να σπουδάσουν κτηνιατρική, μόλις μελαγχόλησαν.

3. Τα μουστάκια μιας γάτας είναι κάτι παραπάνω από τρίχες. Με αυτά προσανατολίζονται στο σκοτάδι και με αυτά εντοπίζουν τη λεία τους ή μικρά ανοίγματα. Το καλό είναι ότι, αν κάνει κάποιος το λάθος και τα κόψει (έστω και λίγο), ξαναμεγαλώνουν.

4. Μην επιχειρείτε ποτέ, μα ποτέ, να σηκώσετε μια γάτα πιάνοντάς τη από το δέρμα του σβέρκου της: μπορεί να της σπάσετε τον λαιμό. Μόνο οι γάτες που έχουν γεννήσει το κάνουν αυτό και μόνο με τα γατάκια τους.

5. Μην κάνετε αγώνα ταχύτητας με γάτα, θα χάσετε πανηγυρικά. Πιάνει τα 48 χλμ. την ώρα, όταν ο άνθρωπος φτάνει μέχρι τα 24-28.

6. Οι γάτες γεννιούνται ουσιαστικά κουφές και τυφλές. Ανοίγουν τα μάτια τους (και άρα αρχίζουν να βλέπουν) εφτά μέρες μετά τη γέννησή τους, ενώ η ακοή τους αρχίζει να αναπτύσσεται στις περίπου δύο εβδομάδες. Το περπάτημα αρχίζει στις 20 μέρες. Τώρα ξέρετε πότε να αρχίστε τα «ψι ψι ψι».

7. Τι σημαίνει όταν μια γάτα περπατά κρατώντας την ουρά της κατακόρυφα; Ότι είναι κατοικίδια ή ότι έχει μεγαλώσει με ανθρώπους. Οι άγριες (αδέσποτες, αν προτιμάτε) την κρατούν μόνο οριζόντια ή ανάμεσα στα πίσω πόδια τους.

8. Και τι σημαίνει μια γάτα που σας κοιτά και η ουρά της τρεμουλιάζει; Ότι σας λατρεύει. Πολύ καλύτερο από το να σας φέρνει μαμούνια και σκοτωμένα πράγματα για δώρο (ναι, ναι, αυτό είναι το γούστο των γατιών στα δώρα).

9. Τι κάνει μια γάτα μοναδική; Η μύτη της. Οι ραβδώσεις στο εξωτερικό της σχηματίζουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και είναι όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα στον άνθρωπο: δεν τα έχει καμιά άλλη.

10. Και τι σημαίνει όταν μια γάτα νιαουρίζει; Ότι «μιλάει» σε άνθρωπο ή ότι βρίσκεται κάπου κοντά άνθρωπος. Μεταξύ τους οι γάτες κάνουν άλλους ήχους και όχι αυτό που εμείς γνωρίζουμε ως (και αποκαλούμε) «νιάου».

11. Ώρα για σκληρές αλήθειες: Οι γάτες μάς χειραγωγούν! Το «νιάου» που κάνουν σε ανθρώπους μπορεί να κυμανθεί σε διάφορες συχνότητες και, μάλιστα, μπορούν σκόπιμα να κάνουν ήχους όπως αυτοί που κάνει ένα μωρό όταν κλαίει. Μην αντιστέκεστε, λοιπόν, απλώς ακούστε, υπακούστε και πηγαίνετε γρήγορα να της βάλετε κονσέρβα.

12. Μυστήριες και στη… χρονολόγηση. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την ηλικία μιας γάτας σε σχέση με τον άνθρωπο, επειδή μεγαλώνουν πολύ γρήγορα τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Σε γενικές γραμμές, ο πρώτος χρόνος της γατίσιας ζωής αντιστοιχεί σε 15 χρόνια ανθρώπου. Στα 2 της χρόνια, μια γάτα είναι περίπου 24 σε ανθρώπινα χρόνια. Μετά κάθε χρόνος γατίσιας ζωής αντιστοιχεί σε περίπου 4 ανθρώπινα χρόνια.

13. Υποτίθεται ότι οι γάτες «ρορονίζουν» όταν είναι ευχαριστημένες. Ισχύει, αλλά ισχύουν κι άλλα πράγματα. «Ρορονίζουν» επίσης όταν είναι στρεσαρισμένες ή όταν πονάνε. Έρευνες έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος ήχος που κάνουν, δρα θεραπευτικά για τις ίδιες, δηλαδή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι γάτες μπορούν να «γιατρεύονται» από μόνες τους. Ή είσαι ανεξάρτητος ή δεν είσαι.

14. Πόσες… ζωές έχει μια γάτα; Οι περισσότεροι πιστεύουν 9, αλλά σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής λένε 7. Στην Τουρκία, πάλι, και στις αραβικές χώρες το νούμερο πέφτει στο 6. Η καταμέτρηση συνεχίζεται.

15. Και στις γάτες οι θηλυκές είναι οι… κορακοζώητες: ζουν κατά μέσο όρο 1-2 χρόνια περισσότερο από τις αρσενικές.

16. Όταν περπατάνε, οι γάτες κινούν τα πόδια της μιας πλευράς μαζί και όχι σταυρωτά. Το ίδιο κάνουν μόνο οι καμήλες και οι καμηλοπαρδάλεις.

17. Στα μπροστινά τους πόδια οι γάτες έχουν πέντε δάκτυλα, στα πίσω τέσσερα. Αν πίσω έχουν περισσότερα, είναι πολυδάκτυλες. Όσο για το έξτρα «μαξιλαράκι» που έχουν λίγο πιο πάνω από την πατούσα τους, τους χρησιμεύει όταν πρέπει να σταματήσουν απότομα το τρέξιμο. Στα αυτοκίνητα το αντίστοιχο σύστημα λέγεται ABS.

18. Οι γάτες απεχθάνονται τη μυρωδιά του λεμονιού και του πορτοκαλιού. Οπότε, αν δεν θέλετε να πλησιάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού σας, απλώς ρίξτε λίγες σταγόνες. Επίσης, δεν αντιλαμβάνονται την αίσθηση του γλυκού. Αν προσπαθήσετε να δελεάσετε την ψιψίνα σας με σοκολατάκι και αυτή αδιαφορήσει, δεν φταίτε εσείς – δοκιμάστε ξανά με μπακαλιάρο.


in2life.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου