Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Δημόσιο φορέβερ ~ Παίρνουν μαζικά ρεπό την ημέρα της απεργίας


Στοιχεία - «φωτιά» που αποδεικνύουν ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν κινήθηκαν χθες λόγω της 24ωρης απεργίας πληρώθηκαν κανονικά, εξετάζουν οι διοικήσεις των εταιρειών, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν μισθούς, ενώ τα έσοδα από εισιτήρια είναι μηδενικά.

Στο υπουργείο έφτασαν χθες έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά τη χθεσινή απεργία,...
 2.971 άτομα από τους 7.898 των σωματείων που απεργούσαν εμφανίζονται να πληρώθηκαν. Απ΄ αυτούς οι 2.206 (οι περισσότεροι εκ των οποίων από την ΕΘΕΛ) έκαναν χρήση ρεπό ή αναρρωτικής άδειας, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν μη συμμετοχή στην απεργία. Οι καταγγελίες για τη συγκεκριμένη διαδικασία είχαν φτάσει σε υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων από το τέλος Δεκέμβρη, αλλά μέχρι στιγμής αποτελούσαν θεωρίες. Οι διοικήσεις των εταιρειών κλήθηκαν να δώσουν τα ακριβή στοιχεία της χθεσινής απεργίας απ΄ όπου προέκυψαν ότι πολλοί εργαζόμενοι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους για ρεπό, προκειμένου να πληρωθούν το μεροκάματό τους, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που φέρονται ως παρόντες στην εργασίας τους.


Οι αριθμοί

Ειδικότερα:

Στον ΗΣΑΠ από τους 1.058 εργαζόμενους οι 169 ήταν προσωπικό ασφαλείας, οι 42 εργάστηκαν κανονικά, χρήση ρεπό έκαναν οι 350, ενώ τελικά μόνο 497 δεν θα πληρωθούν.

Στο ΗΛΠΑΠ από τους 962 εργαζόμενους οι 18 ήταν προσωπικό ασφαλείας, οι 136 εργάστηκαν, οι 216 πήραν ρεπό και οι 592 φαίνονται ως απεργοί.

Στην ΕΘΕΛ και ειδικότερα στους οδηγούς που είχαν εξαγγείλει απεργία από τους 4.458 οι 1.500 πήραν ρεπό.

Στην ΑΜΕΛ από σύνολο 1.428 υπαλλήλων οι 90 ήταν προσωπικό ασφαλείας, οι 427 εμφανίζονται να εργάστηκαν κανονικά στην υπηρεσία και οι 300 να πήραν ρεπό. Τελικά από τους 1.428 μόνο οι 603 απήργησαν και άρα δεν θα πληρωθούν.

Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αντιπαράθεση εργαζομένων - κυβέρνησης με τον υπουργό Δ. Ρέππα να δηλώνει αμετακίνητος στις θέσεις του νομοσχεδίου και την Εισαγγελία να παρεμβαίνει για τις συνεχιζόμενες απεργίες στο μετρό. «Ανάσα» από τη συνεχή ταλαιπωρία θα έχουν σήμερα οι πολίτες της Αττικής, καθώς κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς δεν απεργεί. Ωστόσο, αύριο, μπλε λεωφορεία, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τρόλεϊ προχωρούν σε στάσεις εργασίας.


Ο υπουργός

«Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση θα προχωρήσει κανονικά», ήταν το μήνυμα του Δ. Ρέππα προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει τεκμηρίωση και ρεαλισμό και εξασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών αλλά και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων», σημείωσε. «Οι πολίτες απαιτούν από όλους υπέρμετρη ευθύνη, μετρημένο λόγο και πολλή δουλειά. Γι' αυτό παραμένουμε αποφασισμένοι μέχρι τέλους σε αυτή τη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υποδομών ζήτησε και πάλι από τους απεργούς να σταματήσουν «να δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία». Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ο υπουργός σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα για επίταξη, αλλά για επίδειξη κοινωνικής ευθύνης». «Θα αντιμετωπίσουν τους φορείς της πολιτείας όσοι απεργούν παράνομα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων να κινηθούν στο πλαίσιο του νόμου και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν έστω και μερική λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.


Εισαγγελέας για το μετρό

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες απεργίες στο μετρό. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένη Ράικου, διέταξε χθες προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι εργαζόμενοι στο μετρό έχουν διαπράξει το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης. Λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της εταιρείας, Σαρ. Μιχαλόπουλος, προειδοποίησε για την παρέμβαση της Εισαγγελίας, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγής αποζημίωσης για τη προχθεσινή απεργία.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου