Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Χρονολογήθηκε με ακρίβεια το χειρόγραφο Βόινιχ (Voynich Manuscript) ~ Κατεβάστε το για μελέτη


Δεκάδες ερευνητές προσπαθούν ανεπιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια να «σπάσουν» τον κώδικα του μυστηριώδους «χειρόγραφου Βόινιχ».

Πρόκειται για ένα κείμενο αγνώστου συγγραφέα, γραμμένο σε μια ακατανόητη γλώσσα, που ανακαλύφθηκε στην Ιταλία από τον έμπορο παλαιών βιβλίων Βίλντριχ Βόϊνιχ, από τον οποίο πήρε το όνομά του. Το κείμενο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εικόνες άγνωστων φυτών, γυμνών γυναικών και περίεργα...
 αστρονομικά διαγράμματα.

Για πρώτη φορά μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον χημικό και ανθρωπολόγο, Γκρεγκ Χότζινς, βοηθό καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, κατάφεραν να χρονολογήσουν με ακρίβεια το χειρόγραφο, χρησιμοποιώντας την μέθοδο του άνθρακα-14.

Συμπέραναν ότι δημιουργήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα, περίπου 100 χρόνια παλαιότερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι περισσότεροι ερευνητές, μια χρονολογία που έρχεται να ανατρέψει διάφορες ιστορικές θεωρίες σχετικά με την προέλευση και τους διαδοχικούς κατόχους του μυστηριώδους χειρογράφου.

Το κείμενο περιέχει τελείως «εξωτικούς» χαρακτήρες, που μερικές φορές μοιάζουν με λατινικά γράμματα, αλλά στην πλειονότητά τους δεν θυμίζουν τίποτε που να έχει γραφεί στη Γη. Παρά τις πιο εξεζητημένες στατιστικές αναλύσεις των γραμμάτων, δεν έχει βγει κανένα νόημα μέχρι στιγμής.

Το χειρόγραφο, που σήμερα φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και χειρογράφων του πανεπιστημίου Γέηλ στις ΗΠΑ, ανακαλύφθηκε το 1912, στη βίλα Μοντραγκόνε, κοντά στη Ρώμη. Ο Βόινιχ αποφάσισε να αφιερώσει τα υπόλοιπα 18 χρόνια της ζωής του για να βρει το μυστικό του χειρογράφου, αλλά εις μάτην.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα πήραν, μετά από τη σχετική έγκριση της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Γιέηλ, τέσσερα δείγματα από αντίστοιχες σελίδες του χειρογράφου, το κάθε ένα διαστάσεων ένα επί έξι χιλιοστά. Τα δείγματα αυτά κάηκαν στο εργαστήριο, ώστε να αφαιρεθούν άλλα υλικά και να μείνει μόνο ο άνθρακας που περιεχόταν σε αυτά.

Κατεβάστε σε μορφή pdf το περιβόητο χειρόγραφο, για να λύσετε και τα υπόλοιπα μυστήριά του...

Από εδώ.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

δυστυχως δεν μου ανοιγει για να το κατεβασω σε κανενα απο τα δυο αρχεια που δινεις στο λινκ παρακαλω εαν μπορει να γινει ενα απ μηπως και καταφερω να το παρω και εγω ? ευχαριστω πολυ

Κρασοπατήρ είπε...

Ήταν αρχαία τα λινκ...
Το ξανανέβασα στο mediafire :)

Δημοσίευση σχολίου