Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ο αρχικαρνάβαλος βομβαρδίζει την ίδια του τη χώρα ~ Αποκαλεί τα ξένα ΜΜΕ "σκυλιά"


Πολλές περιοχές της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, βομβαρδίζονται από πολεμικά αεροσκάφη, υποστήριξαν κάτοικοι της πόλης μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν και άλλες πόλεις όπως η Μισράτα και η Αζ Τζαβίγια, στους δρόμους της οποίας κινούνται άρματα μάχης.

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανόητο...
 Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί», είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ από την Τρίπολη.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο βομβαρδισμός συνεχίζεται, απάντησε: «Συνεχίζεται, συνεχίζεται. Όποιος κινείται, ακόμη και αν βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, θα τον χτυπήσουν».

Σύμφωνα με το δίκτυο στην πόλη έχει κοπεί το ηλεκτρικό και το νερό.

Το Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι τη Δευτέρα από τις συγκρουσεις στην Τρίπολη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 160 άνθρωποι.

Ένας αναλυτής της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Control Risks, ο Τζούλιαν Μπαρνς-Ντέισι δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας του υποδηλώνει ότι πλησιάζει το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι. «Φαίνεται ότι είναι οι τελευταίες, απελπισμένες ενέργειες. Αν βομβαρδίζεις την ίδια σου την πρωτεύουσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσεις», είπε ο αναλυτής.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Στέφανος Βαλλιανάτος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Lancaster και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ εκτίμηση ότι οι ταραχές στη Λιβύη θα είναι βιαιότερες από ότι ήταν στην Αίγυπτο, καθώς οι πολίτες της Λιβύης προέρχονται από διαφορετικές φυλές και φατρίες. Επίσης, σημείωσε ότι η επόμενη μέρα θα είναι ένα χάος.


Δεκάδες οι νεκροί

Την Κυριακή, κατά τα επεισόδια, σκοτώθηκαν 61 άνθρωποι, ενώ ο γιος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας επιτροπής έρευνας για τα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Πολλές πόλεις της Λιβύης, ανάμεσά τους η Βεγγάζη, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400.

Αντίθετα η Σύρτη, πόλη από την οποία κατάγεται ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, δεν είναι στα χέρια των αντικυβερνητικών, όπως επεσήμανε η FIDH, αναιρώντας προηγούμενες πληροφορίες. Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν άλλωστε στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «ήρεμη».

Μία άλλη μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ανέφερε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 233.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, ενώ στη Μάλτα προσγειώθηκαν δύο μαχητικά όπου πιθανολογείται ότι μεταφέρουν Λίβυους στρατιωτικούς που παραιτήθηκαν.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φήμες ότι ο Μοαμάρ Καντάφι έχει αναχωρήσει για τη Βενεζουέλα, οι οποίες διαψεύδονται από τον πρόεδρο της χώρας Ούγκο Τσάβες.


Διεθνής ανησυχία

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την καταστολή των διαδηλώσεων που γίνονται στη Λίβυη και ζήτησαν να σταματήσει "αμέσως" η βία στη χώρα αυτή.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στη Λιβύη, ζήτησε την άμεση παύση της βίας και απηύθυνε έκκληση για συνομιλίες, και όχι συγκρούσεις. "Είμαστε αντιμέτωποι με νέες συνθήκες στην περιοχή και αυτές οι περιστάσεις απαιτούν διάλογο και όχι σύγκρουση", δήλωσε.

Στο μεταξύ, Αυστρία και Πορτογαλία στέλνουν αεροσκάφη για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τη Λιβύη.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που διαμένουν στη Λιβύη.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως κάλεσε τον λίβυο πρεσβευτή στο Βερολίνο για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας κατά της βίας που χρησιμοποιήθηκε για την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα αυτή.

Ο Αντρέας Μικαέλις, υπεύθυνος του υπουργείου για τη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ ενημέρωσε σήμερα τον πρέσβη Τζαμάλ ελ Μπαράγκ πως η κυβέρνησή του κρίνει «απαράδεκτη» τη βία που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στους διαδηλωτές, προσθέτοντας πως αυτή η βιαιότητα θα πρέπει να σταματήσει.

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι αεροπορικές βάσεις της Ιταλίας, μετά την προσγείωση των στρατιωτικών αεροσκαφών στη Μάλτα.

Η Ισπανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, ενώ η Βουλγαρία ζητεί οι πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Τουρκία θα στείλει τέσσερα φεριμπότ για να μεταφέρουν Τούρκους πολίτες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, μετά την άρνηση των Λιβυκών αρχών να επιτρέψουν την προσγείωση αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών THY στην πόλη, ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικού εμπορίου Ζαφέρ Τσαγλαϊάν

Διαδηλώσεις κατά του Καντάφι πραγματοποιήθηκαν σε Τυνησία, Μάλτα, Γερμανία, Δανία και άλλες χώρες.

Ενημέρωση:
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα δευτερολέπτων, ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι. δήλωσε:

Είμαι ικανοποιημένος, γιατί μιλώ μπροστά στη νεολαία απόψε στην Πράσινη Πλατεία. Θέλω έτσι να το διευκρινίσω γι 'αυτούς που υποστηρίζουν ότι δεν είμαι στην Τρίπολη, αλλά στη Βενεζουέλα. Μην πιστεύετε αυτά τα κανάλια. - είναι σκυλιά. -Αντίο...
(Λίγες ώρες πριν το BBC είχε αναφέρει ότι ο Καντάφι έφυγε για Βενεζουέλα)


Έκτακτη συνεδρίαση ΟΗΕ  για Λιβύη

Η σύγκλιση της συνεδρίασης (ή αλλιώς διαβούλευση), ζητήθηκε από το Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραήμ Νταμπασί, και θα πραγματοποιηθεί στις 14:00.

Ο Ιμπραήμ Νταμπασί, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι από την διπλωματική αποστολή της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την προσχώρησή τους στο πλευρό των διαδηλωτών και κάλεσαν τον στρατό της χώρας να συμμαχήσει με τους πολίτες για να διώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της χώρας, μετά από 42 χρόνια.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ αφήστε τε ψέματα και την προπαγάνδα παλιό ναζί

Δημοσίευση σχολίου