Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η σκυτάλη στο Ιράν ~ Χάος στη Τεχεράνη


Όπως αναφέρει πηγή του BBC που βρίσκεται στο Ιράν, η κατάσταση στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν «χαοτική». Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» -αναφερόμενοι στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στην πλατεία Ένγκχελαμπ, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε...
 πολλές δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή των διαδηλώσεων οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα είχαν διακοπεί.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της απαγορευμένης διαδήλωσης από πυρά στασιαστών, όπως τους χαρακτήρισε χωρίς να μεταδώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ισχυρές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις.

«Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία [...]. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να τους διαλύσουν κοντά στην πλατεία Ιμάμ Χοσεΐν» είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Δείτε σχετικό το βίντεο... http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12460170

Συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτές σημειώθηκαν και στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο Reuters.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης οργανώθηκαν μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία και παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι διαδηλωτές είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

«Το Πράσινο Κύμα» το κίνημα κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, ζήτησε άδεια να διαδηλώσει σε ένδειξη υποστήριξης προς τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι οιαδήποτε υποστήριξη προς την Αίγυπτο και την Τυνησία θα μπορούσε να έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργάνωσε το κράτος για την 32η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επωφελείται από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο για να συνεχίσει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, στην Τεχεράνη.


Σε κατ'οίκον περιορισμό ο Μουσαβί

Οι Αρχές στο Ιράν έθεσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί σε κατ'οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πολιτικού, η κίνηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας.

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 18 διαφωνούντες έχουν συλληφθεί.

Ο Καρουμπί δήλωσε ότι είναι υπό περιορισμό κατ΄οίκον από την Πέμπτη για να μη συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, ενώ για τον ίδιο λόγο, η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην κατοικία του Μουσαβί, κόβοντας μάλιστα από την Κυριακή όλες τις γραμμές των σταθερών και κινητών τηλεφώνων του ιδίου και της συζύγου του Ζαχρά Ραναβάρντ.


Στήριξη των διαδηλωτών από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διεκδικήσεις των Ιρανών που διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης της Τεχεράνης, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Ζήτησε ακόμη από το Ιράν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αιγύπτου και να ανοίξει το πολιτικό του σύστημα.

«Ευχόμαστε την ίδια τύχη και στην αντιπολίτευση και στους γενναίους πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους σε όλο το Ιράν, με αυτήν που είχαν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε η κ. Κλίντον.

Η κ. Κλίντον προειδοποίησε ακόμη κατά κάθε χρήσης βίας από τις δυνάμεις της τάξης κατά των διαδηλωτών.

Σε μία άλλη εξέλιξη, την υπηρεσία Twitter στα φαρσί ξεκίνησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Κυριακή, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους Ιρανούς χρήστες του Διαδικτύου να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου