Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αρχίζουνε τα όργανα ~ Το ψευδοκράτος ανακοινώνει έρευνες για πετρέλαιο

Την οργή της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του ψευδοκράτους να προχωρήσει σε καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και να αρχίσει, με τη στήριξη της Τουρκίας, έρευνες για πετρέλαιο, σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολκά της Κύπρου.

Ο λεγόμενος υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους...
 κ. Σούνα Ατούν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα προχωρήσουν σε καθορισμό ΑΟΖ με την Τουρκία και ακολούθως θα αρχίσουν έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όλα αυτά συνέβησαν στον απόηχο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα με την τουρκική κυβέρνηση και πιστεύεται ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν για να κατευνάσουν τους Τουρκοκύπριους που διαμαρτύρονται επειδή η Αγκυρα τους κόβει μισθούς, δώρα και επιδόματα. Πάντως με τις ανακοινώσεις αυτές άρχισαν να χαμηλώνουν και οι τόνοι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Ερογλου κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενόψει της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει στα κατεχόμενα.
Η Αγκυρα όχι μόνον δεν αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά αποστέλλει και τις φρεγάτες και τις κορβέτες της να παρενοχλούν τα ερευνητικά πλοία (με ξένη σημαία) που κάνουν για λογαριασμό της Κύπρου έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου. Τούρκοι επίσημοι είχαν δηλώσει επανειλημμένως ότι εάν εντοπισθεί πετρέλαιο σε περιοχές κοντά στην Κύπρο τότε η εκμετάλλευσή του θα πρέπει να γίνει από κοινού με τους Τουρκοκύπριους. Θέση που απορρίπτει βεβαίως η Λευκωσία και που καταγγέλλει τις τουρκικές απειλές και τις προκλήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου