Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Δέσμη μέτρων για τους λαθρομετανάστες ~ Τους κρατάμε εδώ πάση θυσία


Πρόταση από πέντε σημεία για να διευθετηθούν, κατά τα πλείστον, τα προβλήματα νομιμότητας που αντιμετωπίζουν οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα έχει επεξεργαστεί η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα και αποστέλλει εντός των ημερών στο γραφείο του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να λάβει το "πράσινο φως " για να θεσμοθετηθούν.

Όπως εξηγεί η κ. Νταλάρα "λόγω της οικονομικής κρίσης και...
 των ανακατατάξεων που αυτή επιφέρει στην αγορά εργασίας, σημαντικός αριθμός λαθρομεταναστών που εργάζεται νόμιμα εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αδυνατεί πλέον να ανανεώσει την άδεια διαμονής του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εκπέσει ή να έχει εκπέσει της νομιμότητας".

Με αυτό το δεδομένο και ταυτόχρονα με την διαπίστωση ότι πολλοί εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, χρησιμοποιούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, εντείνοντας έτσι αφενός το φαινόμενο της ανεργίας και αφετέρου την εισφοροδιαφυγή, η υφυπουργός εκτιμά ως αναγκαία την υιοθέτηση δέσμης μέτρων μεταξύ των οποίων:

1. Τροποποίηση των διατάξεων του νόμου που αφορά στην ανανέωση αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία, ιδιαιτέρως αυτών που σχετίζονται με τον αριθμό των ενσήμων που απαιτούνται, το ποσό που αναγράφεται στη σύμβαση εργασίας και των επιδοτούμενων από τον ΟΑΕΔ λαθρομεταναστών.

2. Εισαγωγή ρύθμισης για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας εκείνων των λαθρομεταναστών που βρίσκονται υπό «καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης» βάσει του νέου νόμου 3907/2011.

3. Αξιοποίηση της ρύθμισης για το «εργόσημο» όπως προβλέπεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο.

4. Ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες λαθρομετανάστες.

5. Αναμόρφωση της νομοθεσίας για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε οι ασκούμενες αρμοδιότητες αλλά και η επιχειρησιακή του ετοιμότητα να καθιστούν εφικτούς τους ελέγχους των επιχειρήσεων που απασχολούν λαθρομετανάστες.

Στην επεξεργασία των ανωτέρω προτάσεων ελήφθη υπόψιν και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους τριακόσιους λαθρομετανάστες που συνεχίζουν την απεργία πείνας στο Μέγαρο Υπατία και εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων σε συνδυασμό με τον ψηφισθέντα νόμο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, οι λόγοι της διαμαρτυρίας τους θα εκλείψουν σε μεγάλο βαθμό.

3 σχόλια:

εργδημεργ είπε...

Ναι, αν αποκτήσουν ελληνικη ιθαγένεια, θα πιάσουν τον πάπα απ' τ' @@.

Αυτη η Νταλάρα, πολυ μυαλο. Νομπελίστρια.

Κρασοπατήρ είπε...

Ψηφουλάκια :)

Ανώνυμος είπε...

Μη σκάτε! Μέχρι το 2014 οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα θα 'ναι περίπου 3 εκατ., κι ο μέσος μισθός 450 ευρώ, με σημερινές αξίες. Δηλαδή ο τάλας(=φτωχός), τα τάλαρα και η Ν-ταλάρα, μαζί!
Γειά μας!

Δημοσίευση σχολίου