Από τους 827 σπουδαστές των ΤΕΙ, που ρωτήθηκαν, οι 161, δηλαδή το 19,5%, απάντησαν ότι σταθερά ή περιστασιακά «γνωρίζουν από πρώτο χέρι» τα ναρκωτικά. Την έρευνα διεξήγαγε το ΤΕΙ Αθηνών και τα αποτελέσματά της παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
Τα ερωτηματολόγια διένειμε η Κοινωνική Υπηρεσία του ΤΕΙ και την ανάλυση έκανε η επιστημονική ομάδα της (Ε. Παπαγεωργίου, Σ. Ντέμσια, Κ. Ρούσσου, Μ. Ζαφείρη). Προσπάθησαν να διαπιστώσουν το εύρος της χρήσης των ναρκωτικών στους κόλπους του ΤΕΙ, καθώς και τους τρόπους αντίδρασης στο πρόβλημα που ολοένα και μεγαλώνει στη σπουδάζουσα νεολαία.
Από τα παιδιά που δήλωσαν χρήστες, το 99,3% απαντά πως έχει δοκιμάσει χασίς, ενώ για την κοκαΐνη απαντά θετικά το 22,8%. Το 13,8% έχει δοκιμάσει παραισθησιογόνα, το 10,3% τα club drugs, το 8% τα οπιούχα, ενώ το 3,4% «γνώρισε» τα ναρκωτικά αρχίζοντας με...
τα υπνωτικά/αγχολυτικά χάπια!
Οι περισσότεροι, ως συνήθως, μπαίνουν στον λαβύρινθο των ναρκωτικών από... περιέργεια, ενώ η κατάθλιψη και οι φοβίες αποτελούν συχνά μια σίγουρη δίοδο προς τα εκεί. Ο μέσος όρος ηλικίας των φοιτητών που έχουν κάνει χρήση ουσιών είναι τα 21 έτη.
Το παρήγορο είναι ότι η πλειονότητα των νέων που απάντησαν θετικά, δηλώνουν περιστασιακοί χρήστες. Καθημερινή χρήση εμφανίζεται να κάνει μόνο το 7,5% των παιδιών, δηλαδή 12 νέοι από το σύνολο των 160 που έχουν δοκιμάσει κάποια παράνομη ουσία.
Ο λόγος έναρξης χρήσης για το 26,8% ήταν η περιέργεια, ενώ το 26,1% ήταν η επιθυμία του («το ήθελα», «απλά μου αρέσει», «είναι επιλογή μου»). Επιπλέον, ένα ποσοστό 17,4% απάντησε πως το έκανε για να αντιμετωπίσει το άγχος που βίωνε και άλλο ένα 17,4% δήλωσε πως δεν γνωρίζει τον λόγο και πως «απλώς έτυχε».
Εντεκα φοιτητές, δηλαδή το 8% των χρηστών, αναγνώρισε πως ήταν αποτέλεσμα των κοινωνικών συναναστροφών που είχε και το 2,9% πως το έκανε για να λόγους... μαγκιάς και επειδή ήταν κάτι το «απαγορευμένο».
Παράμετροι
Οσον αφορά το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της οικογένειας, το 33,6% των χρηστών δηλώνει πως το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ και το 26,1% από 2.000 έως 5.000 ευρώ.
Θέλοντας να διερευνηθεί η κατάσταση των οικογενειακών σχέσεων των σπουδαστών, τέθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν τις σχέσεις μεταξύ των γονέων. Η πλειονότητα των χρηστών (41,2%) χαρακτηρίζουν ως «πολύ καλές» τις σχέσεις των γονέων τους, το 37,9% ως «καλές», ενώ μόνο το 9,1% τις χαρακτηρίζει «προβληματικές».
Ο συνολικός αριθμός χρηστών μη νόμιμων ουσιών σε όλο τον κόσμο είναι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Γραφείο για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα των Ηνωμένων Εθνών, 200 εκατ. άτομα, δηλαδή περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικιών 15-64.
Η κρισιμότερη ηλικία για τον πειραματισμό και έναρξη της εμπλοκής σε χρήση παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών είναι η εφηβική ηλικία. Οι ηλικίες στις οποίες ξενικά ο πειραματισμός, η κατανάλωση και ο εθισμός μικραίνουν συνεχώς. Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιεύει το ΚΕΘΕΑ, η μέση ηλικία έναρξης χρήσης παράνομων ουσιών των ατόμων που απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά του κέντρα τα έτη 2000-2006 κυμαίνεται γύρω στα 15,5 έτη.
Τους σπρώχνουν στα ναρκωτικά
Κατάθλιψη, άγχος οι... υπαίτιοι
Για την είσοδο των φοιτητών... στον κόσμο των εξαρτησιογόνων ουσιών ευθύνονται η κατάθλιψη, οι φοβίες και τα άγχη. Το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εξαιτίας τους βρέθηκε να «πίνει». Τα οικογενειακά προβλήματα και τα μαθήματα της σχολής έπονται με χαμηλά ποσοστά. Οι χρήστες απάντησαν θετικά στο αν έχουν αναζητήσει βοήθεια για την αντιμετώπιση ψυχολογικών πιέσεων (το 46,2% απευθύνθηκε σε ειδικό και το 38,5% σε φίλους). Η κατάθλιψη, το άγχος και οι φοβίες φαίνεται να απασχόλησαν περισσότερο τους φοιτητές που αναζήτησαν βοήθεια ανεξάρτητα του αν έχουν κάνει χρήση ουσιών κάποια στιγμή.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου