Πρώην σύμβουλος του Μοαμάρ Καντάφι, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα πέσει εντός...
λίγων ημερών, εξαιτίας της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων, ενώ οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προετοιμάσουν πιθανές κυρώσεις που θα επιβάλλουν στην Λιβύη, αντιδρώντας στην βίαιη καταστολή των αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων.
Οι αρμόδιοι των Βρυξελλών θα σχηματίσουν έναν κατάλογο προτεινόμενων μέτρων, όπως άρση βίζας, πάγωμα ενεργητικών και εμπάργκο όπλων, για να τις παρουσιάσουν προς έγκριση στης ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Χωρίζεται στα δύο η χώρα
Μάρτυρες στην Τρίπολη αναφέρουν στο πρακτορείο BBC ότι η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα και πολλοί δήλωσαν ότι ελπίζουν πως οι διαδηλωτές και οι αποστάτες στρατιώτες θα έλθουν από τα ανατολικά προς βοήθεια. Η κυβέρνηση παρήγγειλε στους δημοσίους υπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αλλά ο περισσότερος κόσμος φοβάται να βγει στους δρόμους της Τρίπολης.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες Λίβυοι πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση της ανατολικής πόλης της Βεγγάζης από την εξουσία του Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος λέγεται ότι έκανε αποτυχημένη προσπάθεια να στείλει αεροπλάνα να βομβαρδίσουν την πόλη την προηγούμενη νύχτα, μετά το διάγγελμά του.
Ιταλία: 1000 νεκροί από τις συγκρούσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατινι δήλωσε πως οι εκτιμήσεις για 1000 νεκρούς στην Λιβύη είναι αξιόπιστες, ενώ λίγο νωρίτερα, ο βασικός διπλωματικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ζήτησε επιβολή κυρώσεων.
Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Λιβύη και η κινητικότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το αποτέλεσμα του χθεσινού διαγγέλματος του Λίβυου ηγέτου, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει την μάχη και ενώ ανάλογα αιτήματα για επιβολή κυρώσεων διατυπώνονται ανοιχτά και στην Ουάσιγκτον. «Δεν θα εγκαταλείψω την Λιβύη, θα πεθάνω εδώ ως μάρτυρας, μαχόμενος τους διαδηλωτές» δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ξεκινώντας το διάγγελμά του προς το έθνος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Λίβυοι στρατιώτες στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, δήλωσαν ότι δεν στηρίζουν πλέον τον Καντάφι και ότι η ανατολική περιφέρεια της χώρας δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. «Ολες οι ανατολικές περιοχές της χώρας είναι εκτός του ελέγχου του Καντάφι… Ο λαός και ο στρατός προχωρούν χέρι με χέρι,» δήλωσε στρατιωτικό στέλεχος στο πρακτορείο.
Και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η ανατολική επαρχεία της Λιβύης δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι στην Βεγγάζη έχουν συστηθεί λαϊκές επιτροπές για να αναλάβουν την διαχείριση της πόλης.
Δύο πιλότοι αυτομόλησαν πετώντας με τα μαχητικά αεροσκάφη στην Μάλτα όπου ζήτησαν άσυλο. Καθώς αυξάνονται οι βαθιές αντιθέσεις εντός του λιβυκού καθεστώτος, αρκετοί παρατηρητές φοβούνται ότι οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις θα εξελιχθούν σε εμφύλιο, γεγονός που μεταξύ άλλων θα προκαλέσει μακρά «απουσία» του λιβυκού πετρελαίου από τις αγορές.
Μαζική φυγή ξένων και αντιδράσεις
Ανά τον κόσμο, οι διπλωμάτες της Λιβύης παραιτούνται ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι. Διπλωμάτες στην Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Γαλλία, την Ινδία, το Περού, την Μαλαισία, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση της Τρίπολης για γενοκτονία.
Η διεθνής κοινότητα κατακρίνει τη βιαιότητα του καθεστώτος Καντάφι, μετά και τις δηλώσεις του γιου του, ο οποίος ξεκάθαρα προειδοποίησε με "ποτάμια αίματος". Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λιβύης ότι πυροβόλησε τους διαδηλωτές από μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση για την Λιβύη, καταδίκασε την χρήση βίας και ζήτησε να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών.
Παράλληλα, αρκετές πετρελαϊκές εταιρίες – και όχι μόνο- με δραστηριότητες στη Λιβύη ανακοίνωσαν την απομάκρυνση των στελεχών τους και το πάγωμα των εργασιών τους. Η Royal Dutch Shell δήλωσε ότι προχώρησε στην απομάκρυνση όλων των εργαζομένων στη χώρα, ενώ η νορβηγική Statoil έκλεισε τα γραφεία της και επίσης προχωρά σε απομάκρυνση των εργαζομένων, όπως και η γερμανική BASF.
Η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να αντιδρά με άνοδο στις εξελίξεις και το συμβόλαιο του Brent στο Λονδίνο κινείται στα 107 δολ. ανά βαρέλι.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου