Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την επιστροφή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ~ Αναβάθμιση χωρίς απελάσεις λαθρομεταναστών, ΔΕΝ υφίσταται, όσα σχέδια και να ανακοινώνονται

Από το πιο δύσκολο και υποβαθμισμένο κομμάτι της πρωτεύουσας ξεκινά η φιλόδοξη προσπάθεια αντιστροφής με στόχο να ξαναγίνει η Αθήνα ανθρώπινη πόλη και να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις γειτονιές της. Μια σειρά από μέτρα και οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της κατοικίας σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για την περιοχή που απλώνεται από...
 την πλατεία Βάθη, τον Αγιο Παντελεήμονα μέχρι τα Κάτω Πατήσια και περικλείεται από τη Λιοσίων και την Πατησίων μέχρι την οδό Καυτατζόγλου. Στη λεωφόρο που επί δεκαετίες αποτελούσε ραχοκοκαλιά του εμπορίου και της αγοράς, απο τις 486 επιχειρήσεις οι 72 ήταν κλειστές (15%).

Η αρχή γενναίων παρεμβάσεων αποφασίστηκε να γίνει από τη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκτιμάται ότι το 40% των κατοίκων την έχουν εγκαταλείψει μετά το 2004, ενώ το φαινόμενο έχει κορυφωθεί τον τελευταίο χρόνο όπου έχουν πολλαπλασιαστεί τα «ενοικιαστήρια» και τα «πωλητήρια».

Η συνεχής υποβάθμιση σε γειτονιές της πόλης, η εγκατάλειψη του αστικού ιστού, η συσσώρευση λαθρομεταναστών και η μετατροπή σε γκέτο όλο και περισσότερων περιοχών έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες πολίτες που αισθάνονται εγκλωβισμένοι στην ίδια τους τη γειτονιά.


Νέα «λουκέτα»

Την ίδια στιγμή, σωρηδόν κλείνουν καταστήματα. Καθημερινά καταγράφονται νέα λουκέτα στο κέντρο και στις παρόδους των μεγάλων οδικών αξόνων που εντείνουν τα φαινόμενα ερημοποίησης. Το πρόγραμμα, που δίνει οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή της κατοικίας αλλά και επαγγελματικών χώρων, πρόκειται να εφαρμοστεί ως «πιλότος» με την προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Η πρωτοβουλία, που προωθείται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης που ορίζεται από τις πλατείες Βάθη, Αττικής, Βικτωρίας και φτάνει μέχρι τα Κάτω και τα Ανω Πατήσια, αγκαλιάζοντας τα οικοδομικά τετράγωνα στις παρυφές των οδών Λιοσίων, Αχαρνών, Πατησίων έως το ύψος της Καυτατζόγλου.

«Πρόκειται για μία περιοχή που εκτείνεται σε 250 στρέμματα, όπου κατοικούν 80.000-100.000 άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στα μεσαία αστικά στρώματα. Εκεί τη δεκαετία του '70 υπήρξε έντονη ανέγερση κατοικιών 6-7 ορόφων με μεγάλη πυκνότητα.

Αυτή η περιοχή, αν και δεν ανήκει στο ιστορικό κέντρο για το οποίο πολλά λέγονται και γίνονται, έχει φάει κατάμουτρα την κρίση», λέει ο κ. Γιάννης Πολύζος, καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος του Οργανισμού. Το υπ. Περιβάλλοντος ξεκινά ένα στρατηγικό σχέδιο με πρώτο και κύριο μέτρο την ανάπλαση σε τρεις πλατείες (Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου Αχαρνών), ενώ μία πρώτη γεύση των κινήτρων θα δοθεί στις 9 Μαρτίου σε ειδική ημερίδα με τίτλο «Η πόλη εν κινήσει».



7 οικονομικά κίνητρα

Για την επιστροφή της κατοικίας στην περιοχή αυτή θα προβλέπονται οικονομικά κίνητρα όπως:

•Επιδότηση μέρους του τραπεζικού δανεισμού για αγορά α' κατοικίας.
•Μείωση ή πάγωμα των αντικειμενικών αξιών στις κατοικίες.
•Μείωση ή πάγωμα δημοτικών τελών, δημοτικού φόρου ή ΤΑΠ (αντίστοιχη μείωση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης).
•Κίνητρα για εγκατάσταση νέων επαγγελματιών.
•Αύξηση αφορολογήτου για πρώτη κατοικία (σήμερα προσδιορίζεται σε 200.000-250.000 με διαφοροποιήσεις μεταξύ αγάμων και εγγάμων).
•Απαλλαγή από τον φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής ποσών πάνω από το όριο των 200.000 € για ανέγερση α' - β' κατοικίας.
•Παράταση για μία πενταετία στην περιοχή μελέτης της αναστολής στην εφαρμογή του «πόθεν έσχες».



Εξομολογήσεις...

Φεύγουμε από την περιοχή γιατί είμαστε πλέον μειονότητα

Τα οικονομικά κίνητρα είναι κάτι σημαντικό και ελπίζουμε να βοηθήσει. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη επιστροφής της κατοικίας. Πολλοί φεύγουν από περιοχές όπως πλ. Αττικής, Αγιο Νικόλαο Αχαρνών, πλ. Βικτωρίας. Τι λένε; Οτι δεν μπορούν να μείνουν λόγω συσσώρευσης λαθρομεταναστών. Φοβούνται να κινηθούν, φοβούνται για τη ζωή τους και τα παιδιά τους, αλλά και την υγεία τους, καθώς υπάρχουν άστεγοι, άλλοι κοιμούνται σε πλατείες και υπάρχει αίσθηση για εξάπλωση ασθενειών.

«Υπάρχουν πολλά ενοικιαστήρια και πωλητήρια. Αλλοι φεύγουν επειδή τα παιδιά τους είναι πλέον μειονότητα στο σχολείο», λέει η κυρία Χριστίνα Βασιλείου, πρόεδρος στην 6η Δημοτική Κοινότητα (διαμέρισμα) του Δήμου Αθηναίων, και εξομολογείται ότι και η ίδια τα απογεύματα στο γραφείο της υπηρεσίας φροντίζει να κλειδώνει την πόρτα.

Ολα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι το εκρηκτικό μείγμα στην καρδιά της Αθήνας επεκτείνεται και κυριαρχεί στις πάλαι ποτέ «καλές αστικές περιοχές». Ο δήμος της Αθήνας παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση του πληθυσμού κατά 3,4%, όπως και γειτνιάζοντες δήμοι με την κατακόρυφη εισροή λαρθομεταναστών που στην επίσημη απογραφή του 2001, πανελλαδικά ήταν κάπου 790.000, δηλαδή το 7% του πληθυσμού. Δέκα χρόνια μετά, το πρόβλημα έχει γίνει εκρηκτικό.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν παντού πολλά ενοικιαστήρια και πωλητήρια κατοικιών. Υπάρχει πολύς κόσμος που φεύγει από την περιοχή. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή αδιάσειστα στοιχεία, οι εκτιμήσεις είναι ότι από την περιοχή έχει αναχωρήσει το 40% των παλαιών ?παραδοσιακών? κατοίκων. Αυτό ξεκίνησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εντάθηκε σταδιακά και κορυφώνεται το τελευταίο εξάμηνο. Γνωρίζουμε πολλούς από αυτούς που φεύγουν διότι, όπως λένε, η κατάσταση είναι αφόρητη, υπάρχει εγκληματικότητα και ένα συνονθύλευμα πραγμάτων με κυρίαρχο την έλλειψη ασφάλειας. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί φεύγουν εξαιτίας των ξένων», λέει η κυρία Δήμητρα Σιδερή, πρόεδρος στην 4η δημοτική Κοινότητα. Στις γειτονιές του Κολωνού, στα Σεπόλια, πέριξ της Λιοσίων και στην Αχαρνών το μεταναστευτικό κυριαρχεί στις συζητήσεις όσων Αθηναίων απέμειναν.

«Οι πρώτες φουρνιές λαθρομεταναστών, όπως Αλβανοί και Πολωνοί, σε μεγάλο βαθμό ενσωματώθηκαν, αγόρασαν κατοικίες, απέκτησαν επιχειρήσεις και θεωρούν την πόλη και δική τους. Δεν ισχύει το ίδιο για τα νέα μεγάλα κύματα λαθρομετανάστευσης», λέει η κυρία Σιδερή και αναφέρει περιπτώσεις όπου 40 αλλοδαποί ζητούσαν πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας δίνοντας την ίδια διεύθυνση... Οπως λέει, πολλοί ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται πλέον ούτε να ενοικιάσουν τα σπίτια τους γιατί «μετά τα βρίσκουν ρημάδια», ενώ άλλοι μνημονεύουν κάποιους που ενοικιάζουν με το κεφάλι και χτίζουν πολυκατοικίες.

Πέριξ της Αγίου Μελετίου και της Πλάτωνος πολλά καταστήματα έκλεισαν ή άλλαξαν χέρια... Οι κάτοικοι λένε ότι για να κρατηθεί η περιοχή χρειάζονται να ανοίξουν δουλειές και βέβαια για να επιστρέψει η κατοικία απαιτείται «φύλαξη και ασφάλεια». Ακόμα και στις μικρές παρόδους βλέπει κανείς να αυξάνονται τα κλειστά καταστήματα που δίνουν ζωή στη γειτονιά και αποτελούν πυρήνα γύρω από τον οποίο συγκροτούνται κοινωνικές σχέσεις.


Αντιπρόεδρος εμπόρων

Αλλαξε η Πατησίων

Kλειστό το 25% των επιχειρήσεων στην οδό Σταδίου, το 20% στην Πανεπιστημίου και το 15% στην Ερμού. Τα στοιχεία διαφοροποιούνται καθημερινά λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Οι γειτονιές έχουν αλλάξει τελείως μορφή και τα μαγαζιά Ελλήνων λιγοστεύουν δραματικά. Παράλληλα, υπάρχει η τάση να ανοίγουν μαγαζιά που ανήκουν σε αλλοδαπούς, αλλά με «γκρίζες» συνθήκες εργασίας και ωραρίου», λέει ο κ. Ανδρέας Τριανταφυλλίδης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας. «Αγορές όπως στην Πατησίων έχουν αλλάξει μορφή, όψη, ύφος και γλώσσα. Στην Πατησίων υπάρχουν πολλά άδεια καταστήματα και δυστυχώς αυτό συνεχίζεται στις γειτονιές. Οποια κίνητρα και να δοθούν, εάν δεν υπάρχει ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία στους δρόμους, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Τα κίνητρα ίσως βοηθήσουν επενδυτές ή επιχειρήσεις, αλλά όχι μαγαζιά με ανοιχτές πόρτες, με βιτρίνες και αμεσότητα με το πεζοδρόμιο».
Πηγή: Εθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου