Κρασί που χρονολογείται 3.000 χρόνια πριν, βρέθηκε σε τάφο ενός άρχοντα στην επαρχία Shaanxi, στη βορειοδυτική Κίνα, και λέγεται ότι είναι το πρώτο κρασί στην ιστορία της Κίνας.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το κρασί βρέθηκε μέσα σε ένα αρχαίο χάλκινο αγγείο από τη West Zhou Dynasty (1046 π.Χ.-771 π.Χ.) στην πόλη Baoji.
«Το υγρό είναι πιθανόν το αρχαιότερο κρασί που ανακαλύφθηκε στην Κίνα», είπε ο...
Liu Jun, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Baoji, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανασκαφή.
Σύμφωνα με τον Jun, η ανακάλυψη του υγρού έγινε όταν το αγγείο – ένα από τα έξι που βρέθηκαν στον τάφο – κουνήθηκε.
Ωστόσο, το κάλυμμα του αγγείου παραμένει ερμητικά κλειστό, και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία για να το ανοίξουν στο χώρο της ανασκαφής, το υγρό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
«Το κρασί έγινε ένα σύμβολο της διαφθοράς κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σανγκ (1600 π.Χ.-1046BC) καθώς οι αξιωματικοί έπιναν υπερβολικά.
«Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση της απαγόρευσης κατά τη διάρκεια της επόμενης δυναστείας Ζου, η οποία έθεσε το θέμα για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους να πίνουν με μέτρο», δήλωσε ο Jun.
Μια 95 εκατοστών μήκους «συσκευή απαγόρευσης» ήρθε στο φως με τα αγγεία στον τάφο, το πρώτο στο είδος του που βρέθηκε στην Baoji.
Το ανασκαφικό έργο είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, αναμένοντας να ανακαλύψουν περισσότερες χάλκινες συσκευές τις επόμενες ημέρες.
Η παρακμή της δυναστείας Σανγκ, για πολλούς οφείλεται στη συνήθεια υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος από τους κυβερνήτες της ».
Το αρχαίο κρασί δεν είναι άγνωστο στην Κίνα, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για μια από τις χώρες με τις αρχαιότερες παραδόσεις κρασιού στον κόσμο.
Κατάλοιπα κρασιού πάνω από 9.000 ετών, έχουν βρεθεί σε αρχαία κινεζικά πλοία.
Σε ένα ρεπορτάζ του 2004 του BBC, ο αρχαιο-χημικός Πάτρικ McGovern ανέφερε ότι το υγρό αυτό αποτελείται από «ρύζι, μέλι και φρούτα.»
Το δεύτερο παλαιότερο στοιχεία κρασιού, που χρονολογείται πίσω 7.000 χρόνια, έρχεται από το Ιράν.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου