Απάτη τριών εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος του ΙΚΑ, έφερε στο φως έρευνα της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Οι εγκέφαλοι του κυκλώματος εντόπιζαν ανασφάλιστους αλλοδαπούς και μέσω εικονικών εταιρειών τους «ασφάλιζαν» χωρίς να αποδίδουν εισφορές στο ΙΚΑ. Το κύκλωμα λειτουργούσε εδώ και ένα χρόνο ενώ έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τεσσάρων Ελλήνων.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για μεγάλη υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας σε βάρος του Ι.Κ.Α.
Αφορά ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου.
Σχηματίστηκαν δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος δύο ημεδαπών και ενός αλλοδαπού.
Η συνολική ζημιά για το Ι.Κ.Α. ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ.
Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε έρευνα για μεγάλη υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας, σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.). Η έρευνα αφορά περιστατικά ηλεκτρονικής υποβολής, μέσω του διαδικτύου, ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκαν, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα και ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα, δύο ημεδαποί ηλικίας 61 και 56 ετών και ένας 41χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του Ι.Κ.Α.
Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης, ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες της Διοίκησης του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, άγνωστα άτομα με τη χρήση συνολικά (47) ηλεκτρονικών ιχνών, είχαν υποβάλλει μέσω διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.
Ειδικότερα, δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα, εργαζόμενους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λ.π.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.
Από την αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, που έγινε στο πλαίσιο άρσης του απορρήτου και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, εντοπίστηκαν «γεωγραφικά» συγκεκριμένα σημεία προέλευσης των ηλεκτρονικών ιχνών, σε περιοχές της Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες (09.07.2012), κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν τρεις έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού και ειδικών στελεχών του Ι.Κ.Α., σε Αθήνα και Χαλάνδρι.
Δυο από τις έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα ψιλικών 41χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές και σε λογιστικό γραφείο 61χρονου ημεδαπού, ο οποίος είχε αναλάβει τη λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων και στοιχείων του καταστήματος. Ο συγκεκριμένος λογιστής έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο λογιστικό γραφείο κατασχέθηκαν (15) εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, που περιλαμβάνουν λίστες πελατών του, με αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του φορέα και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για απενεργοποίηση των κωδικών, καθώς και πέντε σφραγίδες με στοιχεία αλλοδαπών πελατών του λογιστή (ιδιοκτητών internet café, τηλεφωνικών κέντρων, καταστημάτων ψιλικών) για τους οποίους υπήρχαν σχετικές καταγγελίες από το Ι.Κ.Α.
Η τρίτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι 56χρονου ημεδαπού στο Χαλάνδρι Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία εκτυπωμένη σελίδα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κι ένας (1) σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Όπως διαπιστώθηκε η συνολική ζημία για το φορέα του Ιδρύματος ξεπερνά τα τρία (3) εκατομμύρια ευρώ.
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία συνεχίζεται, διερευνάται το εύρος της εγκληματικής συμπεριφοράς των εμπλεκομένων και η τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων.
Κομπίνα 5 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ από μεγάλο όμιλο επώνυμων προιόντων
Μεγάλη απάτη ανακαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκε το σύστημα «Risk Analysis» που έχει μπει σε εφαρμογή από το τέλος του 2011, από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ-ETAM.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλέτες είναι δύο γνωστές εταιρείες, η «Anna Riska» και τα καταστήματα υποδημάτων «ΠΕΤΡΙΔΗΣ» με έδρα το Ν. Ηράκλειο Αττικής απασχόλησαν και πάλι το σύστημα «Risk Analysis» που έχει μπει σε εφαρμογή τελευταία από τη Δ/νση Πληροφορικής του ΙΚΑ-ETAM.
Το σύστημα εντόπισε, ότι μια από τις εταιρείες γνωστού ομίλου εταιρειών, που στο παρελθόν είχε σαν αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία πολυτελών υποδημάτων και σήμερα την κατασκευή και εμπορία επώνυμων ενδυμάτων, υπέβαλε από το 2002 μέχρι σήμερα Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν σε υψηλές αμοιβές εργαζομένων αλλά ουδέποτε κατέβαλε τα ανάλογα ποσά.
Οι ελεγκτές του ΙΚΑ, έφθασαν στην έδρα της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο, η οποία ήταν καλά φυλασσόμενη με κάμερες και διέθετε «κρυφή είσοδο», η οποία ξεκινούσε από το χώρο υποδοχής άλλης εταιρείας που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, αντιμετώπισαν κατά την πρώτη επίσκεψη επιθετική συμπεριφορά και επανήλθαν με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Η συγκεκριμένη «ανώνυμη εμπορική και βιομηχανική εταιρεία υποδημάτων», υπήρξε ο διάδοχος άλλης που είχε πουληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Όλες οι υποχρεώσεις του ομίλου προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, είχαν μεταφερθεί στην εταιρεία αυτή, η οποία ήταν σε αδράνεια από το 2008.
Στις καταστάσεις της εταιρείας ασφαλίζονταν εικονικά, δεκάδες εργαζόμενοι των άλλων εταιρειών καθώς και άλλα άγνωστα πρόσωπα. Ανάμεσά τους και οι ιδιοκτήτες των άλλων εταιρειών του ομίλου και οι συγγενείς τους, με παχυλούς μισθούς προκειμένου να λάβουν και οι ίδιοι υψηλές συντάξεις από το ΙΚΑ, χωρίς βέβαια να έχουν καταβάλει εισφορές. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο εργαζόμενος παίρνει κανονικά τη σύνταξή του ανεξάρτητα με το αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις δικές του εισφορές και τις εισφορές που έχει παρακρατήσει από τον εργαζόμενο.
Η «πρόεδρος» και νομικά υπεύθυνη της εταιρείας, εντοπίσθηκε από τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, σε μονοκατοικία στη Γλυφάδα. Πρόκειται για 83χρονη γερόντισσα, συγγενή ενός εκ των επιχειρηματιών, που πάσχει από χρόνιο νόσημα και ζει υποβοηθούμενη από οικιακή βοηθό.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έλεγχος και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που ερευνά το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί και άλλα οικονομικά αδικήματα εκτός από την εισφοροδιαφυγή.
Για παράδειγμα, στο μισθολόγιο της συγκεκριμένης εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, υπήρχε εργαζόμενος, που εφέρετο να λαμβάνει για μια δεκαετία μισθό 5.000 ευρώ κάθε μήνα, αλλά δεν διέθετε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Το συνολικό χρέος σήμερα της εταιρίας προς το ΙΚΑ-ETAM ανέρχεται σε 4.452.731 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες του ομίλου είχαν δημιουργήσει από το 2009 και δεύτερη εταιρεία, στην οποία ασφάλιζαν διάφορα πρόσωπα χωρίς να καταβάλουν εισφορές. Η έδρα της εταιρείας εντοπίστηκε στην περιοχή του Μετς, και το χρέος της προς το Ίδρυμα, ανέρχεται σε 592.515 ευρώ.
Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ, συνεχίζουν τον έλεγχο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας που λειτουργούν επιχειρήσεις του ομίλου ενώ θα προβούν στην υποβολή μηνύσεων καθώς και σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου