Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Θησαυρός των Σταυροφόρων βρέθηκε στο Ισραήλ


Ένας θησαυρός χρυσών νομισμάτων ηλικίας 1.000 ετών ήρθε στο φως σε ένα γνωστό πεδίο μάχης των Σταυροφόρων, όπου στο παρελθόν χριστιανικές και μουσουλμανικές δυνάμεις συγκρούονταν για τον έλεγχο των Αγίων Τόπων, σύμφωνα με ανακοίνωση Ισραηλινών αρχαιολόγων.

Ο θησαυρός εντοπίστηκε στα ερείπια κάστρου στο Αρσούφ, οχυρού στρατηγικής σημασίας κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής διαμάχης που διεξήχθη τον 12ο και τον 13ο αιώνα.


Τα 108 νομίσματα —μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων νομισμάτων που έχουν βρεθεί στο Ισραήλ— ήταν κρυμμένα σε ένα πήλινο αγγείο κάτω από τα πλακίδια του δαπέδου, στα ερείπια που βρίσκονται στην κορυφή του βράχου, σε απόσταση 15 χλμ. από το Τελ Αβίβ.

«Πρόκειται για σπάνιο εύρημα. Δεν έχουμε βρει μεγάλη ποσότητα χρυσού που είχε κυκλοφορήσει από τους Σταυροφόρους», δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Oren Tal, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Στο Αρσούφ, το οποίο βλέπει στη Μεσόγειο θάλασσα, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Α’ —γνωστός ως Λεοντόκαρδος— πέτυχε μια μεγάλη νίκη ενάντια στον μουσουλμάνο ηγέτη Σαλαντίν, τον 12ο αιώνα.

Περίπου 80 χρόνια αργότερα, το 1265, ο μουσουλμανικός στρατός επέστρεψε με άλλο στρατηγό και πολιόρκησε την πόλη για 40 ημέρες. Όταν έπεσαν τα εξωτερικά τείχη, οι ιππότες υποχώρησαν μέσα στο κάστρο, το οποίο τελικά καταστράφηκε.

Ο Tal πιστεύει ότι η κρύπτη ανήκε στους Ιωαννίτες Ιππότες που διέμεναν στο κάστρο. Τα νομίσματα ενδεχομένως προορίζονταν ως αντίτιμο για τη μίσθωση της γης ή ίσως ήταν κέρδη από εμπορικές δραστηριότητες.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα χρυσά νομίσματα —κάποια από τα οποία είχαν κοπεί δύο αιώνες νωρίτερα στην Αίγυπτο— ζυγίζουν συνολικά περίπου 400 γραμμάρια και θα μελετηθούν στη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών. «Η μελέτη αυτών των νομισμάτων θα συμβάλει στην κατανόηση τού πώς γίνονταν οι μεγάλης κλίμακας οικονομικές συναλλαγές εκείνη την περίοδο», είπε.

archaiologia.gr
 

1 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

χε χε κι εγώ αυτή την εποχή διαβάζω τον τελευταίο Ναΐτη...
εκεί γύρω ταξιδεύω στα τέλη του 1200, αρχές 1300.

Δημοσίευση σχολίου