Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Μυστικά - συμβουλές για να καθαρίσετε τα δερματόδετα βιβλία σας


-Ο καλύτερος τρόπος να περιποιηθείτε τα δερμάτινα εξώφυλλα των βιβλίων σας είναι να τα διαβάσετε. Οι λιπαρές ουσίες που αφήνουν τα δάχτυλα σας είναι ό,τι χρειάζεται το δέρμα για να ξαναβρεί τη γυαλάδα του. Γυαλίστε τα με λιωμένο κερί.

-Δεν πρέπει να βάζουμε τα βιβλία σε σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί τα εξώφυλλα θα ξεθωριάσουν και οι σελίδες θα κιτρινίσουν.

-Οι βιβλιοθήκες δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά σε...
 πηγές θερμότητας, γιατί η ζέστη αφυδατώνει τα δερμάτινα εξώφυλλα και δημιουργεί σκασίματα.


-Για να καθαρίσουμε δερματόδετα ή πανόδετα βιβλία, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νερό ή κρέμα για δέρμα. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με το ασπράδι ενός αυγού και μία κουταλιά άσπρο ξίδι. Το χτυπάμε μέχρι να γίνει λεπτόρρευστο και με νωπό σφουγγαράκι περνάμε τα εξώφυλλα.


-Για να διατηρήσουν τα βιβλία το σχήμα τους, πρέπει να τοποθετούνται πάντα όρθια, χωρίς να γέρνουν. Δεν πρέπει να στριμώχνονται πολύ, ώστε να αναπνέουν και να μπορούμε να τα βγάζουμε χωρίς τον κίνδυνο να ξεκολλήσει η ράχη τους.


-Για το καφέ δέρμα το καλύτερο στιλβωτικό είναι οι μπανανόφλουδες.


-Οι λεμονόκουπες γυαλίζουν τα δερμάτινα αντικείμενα. Καθαρίστε τα πρώτα με μια πετσέτα βρεγμένη με νερό και μερικές σταγόνες αμμωνία και μετά τρίψτε τα με το λεμόνι. Όταν στεγνώσουν, γυαλίστε τα με ένα μάλλινο πανί.


-Για να ξανακάνετε καινούργιο το δερμάτινο δέσιμο ενός βιβλίου, τρίψτε το με διάλυμα οινοπνεύματος και τον κρόκο ενός αυγού. Βάλτε σε ένα βαθύ πιατό λευκό οινόπνευμα και διαλύστε καλά τον κρόκο ενός αυγού. Κατόπιν βουτήξτε ένα κομμάτι βαμβάκι και τρίψτε το βιβλίο. Ύστερα σκουπίστε το βιβλίο με ένα υγρό πανί, πολύ καλά στυμμένο.


-Αν στο δέρμα υπάρχει κάποιος επίμονος λεκές, μπορείτε να τον βγάλετε περνώντας τον ελαφρά με νέφτι ή βενζίνη, προσέχοντας βέβαια να μην αλλοιωθεί το χρώμα.


-Βιβλιοθήκη: Καλύτερη είναι η βιβλιοθήκη που κλείνει, για να προστατεύονται τα βιβλία από τη σκόνη. Πρέπει να την αδειάζετε τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και να καθαρίζετε καλά τα ράφια και τις γωνιές με ένα πινέλο βουτηγμένο ελαφρά σε νέφτι. Για να προστατεύσετε τα βιβλία από τα καταστρεπτικά έντομα, τοποθετήστε στο βάθος των ραφιών μερικά κομματάκια καμφορά. Αν κάποιο ράφι έχει στραβώσει από το βάρος, το ισιώνετε τοποθετώντας το ανάποδα στη θέση του.


-Ξεσκονίζετε τα βιβλία χτυπώντας δυνατά τις ράχες τους. Αν οι αυτές έχουν κιτρινίσει, περάστε τες ελαφρά με λεπτό γυαλόχαρτο.


-Αφαιρείτε τους λεκέδες από δαχτυλιές τρίβοντας τους με λίγη ψίχα ψωμιού. Το λίπος αφαιρείται σχετικά εύκολα αν ο λεκές είναι καινούργιος. Τον καλύπτετε με τσουένι (θα το βρείτε στα χρωματοπωλεία) ή ταλκ και βάζετε πάνω ένα απορροφητικό χαρτί. Το αφήνετε μερικές ώρες και το τινάζετε. Αν ο λεκές είναι παλιός, τον σκεπάζετε με ένα στρώμα από μαγνησία και καθαρή βενζίνη. Αφήνετε για λίγα λεπτά και γυαλίζετε με μάλλινο πανί.


-Πολλοί λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν με ένα διάλυμα οξυζενέ και νερό σε ίσα μέρη. Το υγρό πρέπει όμως να απορροφηθεί αμέσως με ένα στυπόχαρτο ή διπλό απορροφητικό χαρτί.


Πηγή: Τα μυστικά της καθαριότητας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου