Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αντώνιε Κάντα, ρίξε το κατοστάρικο που μου βούτηξες...


Στο δικηγορικό γραφείο μου έρχεται ένας απελπισμένος άνθρωπος που μου δείχνει τα χαράτσια που οφείλει στο Δημόσιο και τα χρέη του στις τράπεζες και με ερωτά: 

«Τί μπορώ να κάνω; Δεν έχω δουλειά, ένα διαμέρισμα που μου άφησε η μακαρίτισσα η μάνα μου είναι ξενοίκιαστο δυο χρόνια τώρα, η γυναίκα μου απολύθηκε προχθές και έχουμε δυο παιδιά. Τους έχω κόψει τα αγγλικά και κάθε εξωσχολική δραστηριότητα. Με μεγάλη δυσκολία τρώμε τα όλως απαραίτητα για να επιβιώνουμε. Πηγαίνουν σχολείο χωρίς...
λεφτά για κουλούρι. 
Η ΔΕΗ μας έκοψε το ρεύμα προ μηνός. 
Και τώρα κινδυνεύει το σπίτι μας με τόσους φόρους που πρέπει να πληρώσω. Θα μείνουμε και άστεγοι;». 

Μελετώ τα χαρτιά του και τον ερωτώ: «Σαν τι να κάνουμε δηλαδή;». «Δεν ξέρω, βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Θέλω να σώσω τουλάχιστον το κεραμίδι μου. Την αξιοπρέπειά μου. Δεν υπάρχει κάποια διάταξη νόμου, κάτι τέλος πάντων που να μπορεί να με προστατεύσει; Κάποια αρχή επιείκειας;». 

Τον κοιτώ και του απαντώ: «Δηλαδή, τί θέλετε να κάνω; Να πάω στις τράπεζες και να τους πω ότι δεν μπορείτε να πληρώσετε;».


Αυτό μας λέει στην ουσία ο κ. Σαμαράς δια του κ. Στουρνάρα. Χωρίς, βέβαια να εξετάζει γιατί αυτός ο άνθρωπος, ήτοι ο λαός, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τις οποίες μια χαρά τις βόλευε μέχρι το 2010. Χωρίς να μας εξηγεί γιατί εμείς όλοι έχουμε χρεωθεί τόσα δισ. Χωρίς να μας εξηγεί πώς συμβαίνει και ο κ. Κάντας και ο κάθε Κάντας απέκτησε € 16.000.000 από μίζα. Χωρίς να ερευνά πόσα από αυτά τα δισ., τα οποία οφείλουμε ως χώρα, αποτελούν μίζες, δηλαδή χρήμα των φορολογουμένων που έφυγε από το Δημόσιο Ταμείο και όδευσε στα θυλάκια των επιτήδειων. Χωρίς να ερευνά πώς πληρώθηκαν εκατοντάδες εκατομμυρίων για όπλα που ουδέποτε παραλάβαμε. Χωρίς να μας εξηγεί γιατί θα πρέπει να πληρωθούν από το Δημόσιο Ταμείο οι οφειλές του Μεγάρου Μουσικής προς τράπεζες. Γιατί ο κ. Στουρνάρας δεν λέει στο Μέγαρο Μουσικής να πληρώσει τις οφειλές του όπως κάνει η χώρα προς τους δανειστές της;


Επίλογος: ιδού τί είπε ο τεράστιος Λοβέρδος στους δημοσιογράφους στα πλαίσια της εκδήλωσης των 58 [νάναι οι μέρες τους]. Μόλις αντίκρυσε το μέγα πλήθος και το μέγα πάθος των συγκεντρωθέντων, ανέκραξε: «Αν έμπαινε τώρα ένας εισαγγελέας, ζήτημα είναι αν θα γλύτωναν τη σύλληψη 200 απ’ αυτούς». Τους γνωρίζει έναν-έναν ο Λοβέρδος που αφού διέλυσε τη χώρα μαζί με τον Γιωργάκη, απεσχίσθη από την πασοκοσυμμορία για να μας σώσει με τη «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα». Αφού τα λένε οι ίδιοι, γιατί να μην πιστεύω εγώ ευλόγως ότι το 95% αυτών που κατέλαβαν υπουργικούς θώκους, βουλευτικές έδρες και θέσεις σε οποιαδήποτε βαθμίδα του Δημόσιου Τομέα, από δήμαρχο μέχρι κλητήρα, είναι εκείνοι που δημιούργησαν το χρέος των € 270 δισ., με τα οποία ξεκίνησε ο Γολγοθάς του ελληνικού λαού την 04.10.2009;


Χιλιάδες Κάντηδες κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας τρώγοντας τα λεφτά μας. Άσε μας ρε Πάγκαλε που θα μας πεις ότι τα φάγαμε όλοι μαζί
.





Σωτήριος Καλαμίτσης / taxalia




Συνεχίζεται η αποκαλυπτική απολογία του Αντώνη Κάντα
Συνεχίζεται η αποκαλυπτική απολογία του Αντώνη Κάντα
O πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τη Δευτέρα συνεχίζεται η μαραθώνια απολογία του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα για παράνομες αμοιβές σε προμήθειες του υπουργείου Άμυνας. Ο 71χρονος, προφυλακισμένος για την υπόθεση των υποβρυχίων, φέρεται να έχει προχωρήσει σε αποκαλύψεις για ονόματα και διαδρομές, σε λογαριασμούς και σακβουαγιάζ, στο Πεντάγωνο.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, ο ίδιος δήλωσε μετανιωμένος και εξέφρασε την πρόθεση να επιστρέψει τα χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με λάδωναν για να εξασφαλίσουν τη σιωπή μου, για να μην φέρνω αντιρρήσεις, για να υπογράφω χωρίς ερωτήσεις». Οι πληρωμές δεν γινόταν, μόνο μέσω λογαριασμών, αλλά και σε μετρητά, «σε σακβουαγιάζ» όπως χαρακτηριστικά περιγράφει μία περίπτωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κάντας άφησε αιχμές για τους ανωτέρους του και ξεδίπλωσε όλο το σύστημα πληρωμής εκατομμυρίων ευρώ για μίζες σε δέκα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας την περίοδο 1997-2002. Από αυτά τα εννέα ήταν γνωστά στους εισαγγελείς και ανακριτές, με αποτέλεσμα να αρχίσουν σύντομα νέες δικαστικές έρευνες για προμήθειες, ενώ αναμένονται νέα εντάλματα σύλληψης.
 

Πακτωλό χρημάτων ο οποίος διακινήθηκε ως μίζα γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα περιέγραψε ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα μετά από τέσσερις ημέρες.
«Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες», φέρεται να απάντησε στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των ανακριτών Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου οι οποίοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και να εντοπίσουν τους.... παραλήπτες.
Ο Αντώνης Κάντας, μάλιστα στην προσπάθειά του να «πείσει» τους ανακριτές για την αλήθεια των ισχυρισμών του, τους περιέγραψε περιστατικό όπου σακβουαγιάζ με 600.000 ευρώ «ξεχάστηκε» στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ και εν συνεχεία του προσφέρθηκε ως «δώρο».
Οπως είπε κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρίας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, φεύγοντας άφησε πίσω του ένα... σακβουαγιαζ. Ο Α. Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε «είναι για σένα». Όταν το άνοιξε είπε ότι περιείχε 600.000 ευρώ!

Τα πρόσωπα και τα προγράμματα

Ο Αντώνης Κάντας κατά την πολυήμερη απολογία του έχει κατονομάσει στους ανακριτές συγκεκριμένα πρόσωπα, επιχειρηματίες, στελέχη του ΥΠΕΘΑ, αλλά και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη ροή του "μαύρου χρήματος".
Ο ίδιος, ενώπιον των ανακριτών μίλησε για ένα πρόσωπο το οποίο, όπως είπε, έπαιξε «καταλυτικό ρόλο» στην διακίνηση του μαύρου χρήματος. Πρόκειται για απόστρατο αξιωματικό, αντιπρόσωπο γερμανικής εταιρίας από τον οποίο ο Αντώνης Κάντας ομολόγησε ότι έλαβε μίζα 1,5 εκατομμύριο ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα.
Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με 1,7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Λέοπαρντ. Πρόκειται για μία από τις τρεις συμβάσεις που μαζί με τα Κορνετ και τα υποβρύχια υλοποιήθηκαν επί Ακη Τσοχατζόπουλου και είτε υπεγράφησαν, είτε συνεχίστηκαν ως option επί Γιάννου Παπαντωνίου.
Παράλληλα, ο Α. Κάντας φέρεται να έδωσε στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες.
Συνολικά, στις τέσσερις ημέρες της απολογίας του φέρεται να μίλησε για 10 πρόσωπα (οκτώ αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και 10 συμβάσεις γύρω από τις οποίες στήθηκε το «πάρτι των εκατομμυρίων». Από τις επίμαχες συμβάσεις μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση, αυτή που αφορά την αγορά των υποβρυχίων. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Τέλος κατονόμασε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες εταιρίες διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπόθεση της Siemens.
Ο Α. Κάντας ανέλαβε την πλήρη ευθύνη των πράξεών του. Χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο κ. Κάντας φέρεται να δήλωσε ότι «με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο».






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου