Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αλλάζουν όλα στην Υγεία το 2014


Με σημαντικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας ξεκινά ο νέος χρόνος.

Πιο συγκεκριμένα «ποδαρικό» θα κάνουν δύο νέα μέτρα: το πρώτο αφορά στην εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του εισιτηρίου στο ΕΣΥ, το οποίο σημαίνει πως οι ασθενείς που πρόκειται να νοσηλευτούν σε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει πρώτα να περάσουν από το ταμείο και να καταβάλουν 25 ευρώ

Η πληρωμή του αντιτίμου των 25 ευρώ είναι διαφορετικό από το εισιτήριο των πέντε ευρώ που ήδη ισχύει για...
τις επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και θα ζητείται μόνο εφόσον απαιτείται εισαγωγή στο ΕΣΥ.

Οι ασθενείς όμως θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και στα φαρμακεία, καθώς σε ισχύ αναμένεται να τεθεί και η απόφαση για την υποχρεωτική καταβολή ενός ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται από το φαρμακοποιό, αυτή τη φορά «υπέρ ΕΟΠΥΥ».

Και τα δύο μέτρα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο για την «έγκριση Mεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε στη Βουλή το Νοέμβριο του 2012 και παρά το γεγονός πως υπήρχαν σκέψεις για απόσυρση του εισιτηρίου των 25 ευρώ (καθώς υπήρξε ένα «παραθυράκι» για τυχόν μελλοντική επανεξέταση του θέματος σε περίπτωση που γίνονταν άλλες παρεμβάσεις για να βελτιωθούν τα οικονομικά της Υγείας), εντούτοις και τα δύο μέτρα θα ισχύσουν κανονικά.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, έχει ήδη δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να ολοκληρώσουν άμεσα τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να ξεκινήσει κανονικά η εφαρμογή του μέτρου στα νοσοκομεία. Ανάλογες εντολές έχουν δοθεί και στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), η οποία χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Από το εισιτήριο των 25 ευρώ, το υπουργείο Υγείας προσδοκά έσοδα ύψους 50-60 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως από το δεύτερο μέτρο, με δεδομένο πως κατά μέσο όρο γράφονται προς τους ασθενείς περίπου έξι εκατ. συνταγές, αναμένεται να προκύψει ένα επιπλέον ετήσιο έσοδο κοντά στα 70 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Το υπουργείο Υγείας σκέφτεται να επιβάλλει πλαφόν στη χορήγηση παραπεμπτικών για τη διενέργεια των εξετάσεων, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί το προβλεπόμενο κονδύλι για το 2014 και να μην σημειωθούν ξανά ελλείμματα. Όριο αναμένεται να τεθεί και στη χορήγηση φαρμάκων. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν θα επιτρέπεται να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης κατά τη διάρκεια του 2013.

Εξελίξεις θα υπάρξουν πάντως και στο μέτωπο της συνένωσης νοσοκομείων, με τη σκυτάλη να παίρνουν τώρα οι δομές της περιφέρειας. Ανακατατάξεις θα έχουμε και αναφορικά με τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, αφού μετά την ένταξή τους στο ΕΣΥ στο πλαίσιο της ενοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα υπάρξει μεγάλο ξεκαθάρισμα με βάση την επισκεψιμότητα των μονάδων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκεί συνενώσεις.

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου