Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Οι 15 εντυπωσιακότερες σπηλιές στον κόσμο ~ Δείτε φωτό


Εικόνες βγαλμένες από το πιο παράξενο παραμύθι. Θα τις εξερευνούσατε ποτέ;

Άλλες ξεχωρίζουν για τα χρώματα και τους σχηματισμούς τους και άλλες για το μέγεθος.

Όλες όμως είναι εντυπωσιακές και μοιάζουν με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι ή άλλο πλανήτη. Δείτε τις!


1. Ice Cave, Ηφαίστειο Mutnovsky, Ρωσία
Έχει μήκος περίπου 800 μέτρων και βρίσκεται στη βάση του ηφαιστείου Mutnovsky. Η σπηλιά είναι συνήθως κλειστή λόγω του χιονιού αλλά η περσινή ελαφριά χιονόπτωση και το ζεστό καλοκαίρι δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό πέρασμα.






2. Son Doong Cave, Βιετνάμ
Ανακαλύφθηκε μόλις το 2009 και είναι μεγαλύτερη σπηλιά στον κόσμο με μήκος σχεδόν 9 χιλιόμετρα. Στο εσωτερικό της περιλαμβάνει ακόμα και ζούγκλα αλλά και μεγάλο ποτάμι.






3. Naica Mine, Μεξικό
Το σπήλαιο των κρυστάλλων βρίσκεται στο ορυχείο Naica στο Μεξικό 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εξορύξεων από τους εργάτες του ορυχείου. Στο σπήλαιο βρέθηκαν μερικά από τα εντυπωσιακότερα και πιο ογκώδη φυσικά κρύσταλλα στον κόσμο, με το μεγαλύτερο να έχει μήκος 11 μέτρα, 4 μέτρα διάμετρο, ενώ ζυγίζει 55 τόνους.





4. Vatnajokull Glacier Cave, Ισλανδία
Βρίσκεται στο εσωτερικό ενός πελώριου παγόβουνου και έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα. Δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή έκρηξη το 1996.








5. Batu, Μαλαισία
Τα σπήλαια έχουν χρησιμοποιηθεί από Άγγλους, Κινέζους εποίκους, καθώς και από τους αυτόχθονες Τεμουάν ενώ σήμερα είναι γεμάτα με αγάλματα που μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες.






6. Mendenhall Glacier Cave, ΗΠΑ
Το σπήλαιο πάγου είναι μέρος του παγετώνα Mendenhall και βρίσκεται κοντά στο Τζούνο, στην Αλάσκα. Λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ότι αυτή η σπηλιά θα εξακολουθεί να υπάρχει για πολύ καιρό ακόμη!




7. Σπήλαιο Algarve, Πορτογαλία
Η περιοχή όπου βρίσκεται αυτό το πολυφωτογραφημένο σπήλαιο είναι επιρρεπής σε παλίρροιες με αποτέλεσμα η πρόσβαση να είναι εφικτή μόνο από το νερό.






8. Glowworms Cave, Νέα Ζηλανδία
Βρίσκεται στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και είναι γνωστό για τα παράξενα σκουλήκια που ζουν στο εσωτερικό του. Τα μοναδικά αυτά πλάσματα ονομάζονται Arachnocampa Luminosa, εκπέμπουν φως όπως οι πυγολαμπίδες και έχουν το μέγεθος ενός κουνουπιού. Ζουν μόνο στις σπηλιές της Νέας Ζηλανδίας και χρησιμοποιούν το φως για να προσελκύσουν το θήραμα τους.






9. Antelope Canyon, ΗΠΑ
Βρίσκεται στην γη των Ινδιάνων Ναβάχο και θυμίζει περισσότερο ψευδαίσθηση ή πίνακα ζωγραφικής παρά φυσικό τοπίο. Το φαράγγι σχηματίστηκε από μια διάβρωση των βράχων που έλαβε χώρα λόγω ξαφνικής πλημμύρας αλλά με την πάροδο του χρόνου οι άκρες λειάνθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα από τα πιο όμορφα και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα στον κόσμο.








10. Tham Lod Cave, Ταϊλάνδη
Ο ποταμός Nam Lang, διασχίζει το σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη. Το σπήλαιο είναι γεμάτο με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες ενώ στο εσωτερικό του κατοικούν εκατοντάδες πετροχελίδονα.




11. Kyaut Sae Cave, Μιανμάρ
Το μυστηριώδες αυτό σπήλαιο είναι γνωστό για τον βουδιστικό ναό που φιλοξενεί στο εσωτερικό του.




12. Marble Caves, Παταγονία
Η πανέμορφη σπηλιά αποτελείται εξ ολοκλήρου από μάρμαρο. Τα πολυάριθμα τούνελ, το λευκό μάρμαρο, τα τιρκουάζ νερά και οι θεαματικές αντανακλάσεις δημιουργούν ένα εξωπραγματικό τοπίο.






13. Phraya Nakhon, Ταϊλάνδη
Κρυμμένο βαθιά μέσα στο Εθνικό Πάρκο Khao Sam Roi Yot της Ταϊλάνδης, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Μπανγκόκ, το σπήλαιο είναι ένα από τα πιο διάσημα σπήλαια της χώρας και σίγουρα ένα από τα πιο φωτογραφημένα. Σήμα κατατεθέν του η ξύλινη κατασκευή που δημιουργήθηκε από το βασιλιά Chulalongkorn τη δεκαετία του 1890, θέλοντας να τιμήσει την εξωπραγματική ομορφιά του.






14. Σπήλαιο Ellison, ΗΠΑ
Βρίσκεται στην Georgia των ΗΠΑ είναι ένα δημοφιλέστατο αξιοθέατο για τους σπηλαιολόγους αλλά και εκείνους που απολαμβάνουν να την αναρρίχηση στα απότομα τοιχώματα του.





15. Reed Flute, Κίνα
Aποτελεί προορισμό τουριστών για εκατοντάδες χρόνια. Στο εσωτερικό του κρύβονται εκατοντάδες σταλαγμίτες και σταλακτίτες που εντυπωσιάζουν με τα σχήματα και τις μορφές τους. Πήρε το όνομά του από τα πολυάριθμα καλάμια που φυτρώνουν στην είσοδο του.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου