Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ερντογάν είναι «γυμνός» (α΄) - Διαβάστε με προσοχή το ιστορικό της πτώσης του Ερντογάν!

Λίγες ώρες μετά το σαρωτικό ανασχηματισμό που έκανε ο Ερντογάν στην κυβέρνησή του, αλλάζοντας τους δέκα από τους εικοσιένα υπουργούς που έχει το υπουργικό συμβούλιο, η κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά ρευστή, δεδομένης της σύγκρουσης Ερντογάν-Γκιουλέν.
Πριν όμως προχωρήσουμε στις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και στις πιθανές εξελίξεις, καλό είναι να δούμε πολύ σύντομα πώς ακριβώς ξεκίνησε η ιστορία του σκανδάλου του Αζέρου επιχειρηματία Σαράφ, που φέρεται να διέφθειρε όχι μόνο...
κάτι παραπάνω από το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.


Τον Δεκέμβριο του 2011, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων της Ρωσίας συνέλαβε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας έναν Ρώσο υπήκοο που επέστρεφε από την Τουρκία, να μεταφέρει στις αποσκευές του 18,5 εκ. δολάρια. Οι ρωσικές αρχές ερεύνησαν το θέμα σε βάθος και στη συνέχεια, στα πλαίσια των συμφωνιών που υπάρχουν για την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος, ενημέρωσαν τις αντίστοιχες τουρκικές, δίνοντάς τους έκθεση με συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση. Έτσι άρχισε η έρευνα για τη διερεύνηση αυτού του πολύκροτου σκανδάλου. 
Η αρχή παρακολούθησης διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος της Τουρκίας (MASAK), αξιολογώντας τις πληροφορίες και τα στοιχεία των ρωσικών αρχών, διεύρυναν την έρευνα και όταν την ολοκλήρωσαν, συνέταξαν έκθεση την οποία παρέδωσαν στον Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, τον Οκτώβριο του 2012
Όμως, την πορεία των ερευνών άλλαξε μια επιστολή-καταγγελία, που έφθασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το υπουργείο Οικονομικών, τη MASAK και τη Γενική Διεύθυνση Εσόδων του Kράτους στις 11 Δεκεμβρίου 2012. Η επιστολή, που την έστειλε ένας Τούρκος πολίτης, με τα αρχικά Ş.D. (το πιο πιθανό είναι να αποτελεί παρένθετο πρόσωπο στελεχών της MASAK, που κράτησαν στοιχεία για τον εαυτό τους, για να διεκδικήσουν στη συνέχεια μέσω του παρενθέτου προσώπου τεράστια ποσά), για να επωφεληθεί από τις ευργετικές διατάξεις του Νόμου 1905 που προβλέπει την απόδοση ποσοστών σε όσους δίνουν στοιχεία για ανάλογες υποθέσεις, που με βάση το ως άνω νόμο τού εξασφάλιζαν ένα αστρονομικό ποσό. H καταγγελία συνοδευόταν από συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα (τραπεζικές συναλλαγές, αριθμούς λογαριασμών, αποδείξεις εντολών μεταφοράς χρημάτων κλπ) για τις εταιρείες-βιτρίνα του Σαράφ και τις τράπεζες που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Και οι προσδοκίες του καταγγέλλοντος ήταν μεγάλες, γιατί με ατράνταχτα στοιχεία αποδεικνυόταν ότι το ποσό που διακινήθηκε ανερχόταν στα 87 δις δολάρια!!!
Μετά από την ως άνω απολύτως τεκμηριωμένη καταγγελία (την έχουμε στα χέρια μας, αλλά δεν μπορούμε να την παραθέσουμε λόγω …έλλειψης χώρου), ακριβώς επειδή είχε τους συγκεκριμένους αποδέκτες, το MASAK και η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκαν να επεκτείνουν τις έρευνες για την υπόθεση, γεγονός που οδήγησε στις απολήξεις του μεγαλυτέρου σκανδάλου στην ιστορία της Τουρκίας. Και όταν μιλάμε για απολήξεις, ενοούμε ότι, όπως προκύπτει με ντοκουμέντα από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων και των κινήσεων των εμπλεκομένων που έκανε η Ασφάλεια, με εντολή της Εισαγγελείας Κωνσταντινούπολης, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ριζά Σαράφ, είχε δωροδοκήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Ερντογάν.
Ούτως έχει σε γενικές γραμμές η υπόθεση της δωροδοκίας των υπουργών, που οδήγησε στον ευρύ ανασχηματισμό που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 26 Δεκεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις 17 Δεκεμβρίου του 2013, η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, έδωσε το πράσινο φως στις διωκτικές αρχές για την έναρξη της επιχείρησης εξάρθρωσης αυτής της εγκληματικής ομάδας, με μαζικές συλλήψεις. Ανάμεσα στος συλληφθέντες, ο αρχηγός της συμμορίας, Ριζά Σαράφ, που σε ηλικία 29 ετών βρέθηκε με περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων, και γιοι τριών υπουργών,στενών συνεργατών του Ερντογάν, που συμμετείχαν στο πάρτι των εκατομμυρίων.
Αυτή είναι η αντικειμενική εξιστόρηση των γεγονότων, το σκάνδαλο είναι απολύτως υπαρκτό, αυτά είναι τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα του σκανδάλου, αυτή είναι η εγκληματική ομάδα που διακίνησε και βοήθησε στη διακίνηση του απίστευτου ποσού των 87 δις δολαρίων σε μια τριετία, κάτι που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνει, χωρίς την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του κράτους και της κυβέρνησης.
Αυτή την υπαρκτή κατάσταση, αυτά τα ντοκουμέντα και στοιχεία αξιοποίησε η πλευρά του Γκουλέν, στα πλαίσια των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Ερντογάν, σε αυτήν τη φάση, για να αποδυναμώσει το κίνημά του, μέσω της απαγόρευσης της λειτουργίας των φροντιστηρίων του.
Τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και την πιθανή πορεία των εξελίξεων, θα εξετάσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
Ες Κυριακήν…

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

*Γελοιογραφία στην αρχή της ανάρτησης: Ο Τούρκος γελειογράφος παρουσιάζει έναν υπουργό να λέει στον γυμνό Ερντογάν: Κύριέ μου, όλες τις απεργίες και διαδηλώσεις που γίνονται στους νομούς που θα επισκεφθείτε, τις έχουμε απαγορεύσει...
Και απαντά ο Ερντογάν: Δεν φθάνει. Να απαγορεύσετε και την κυκλοφορία των παιδιών στους δρόμους. Αυτά θα πούνε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός!...
Του Σάββα ΚαλεντερίδηΔιαβάστε το δεύτερο μέρος εδώ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου