Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Πήξαμε σε φόρους και… νέφος


Η καταληκτική εβδομάδα του έτους βρίσκει τους πολίτες αντιμέτωπους με το αποτέλεσμα πολιτικών, οι οποίες υποβαθμίζουν ευθέως το επίπεδο διαβίωσής τους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η οικονομική ασφυξία, εξαιτίας του μπαράζ φόρων που πρέπει να πληρωθούν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, είναι άμεσα συνυφασμένες καθώς αποτυπώνουν είτε την απουσία βούλησης, είτε την αδυναμία του κράτους να δώσει λύσεις διαφορετικού χαρακτήρα.

Αν σήμερα οι πολίτες αυτής της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση, δείγμα της οποίας είναι η επικείμενη πληρωμή τεσσάρων φόρων: ακινήτων,...
τελών κυκλοφορίας, φόρου εισοδήματος και ρυθμισμένων χρεών προς την εφορία μέχρι την Τρίτη 31 τρέχοντος, τούτο συμβαίνει διότι το κράτος έχει επιλέξει να μην μειώσει τις δαπάνες του στον βαθμό που θα όφειλε.

Αν σήμερα οι πολίτες αυτής της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και αναγκάζονται να υποστούν έκτακτα μέτρα που φθάνουν από λουκέτο στα σχολεία έως και στην απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων, τούτο συμβαίνει εξαιτίας της ανέχειας που αντιμετωπίζουν αλλά και της αδυναμίας της Πολιτείας να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Μπορεί ο φίλτατος κ. Γ. Στουρνάρας να υποστηρίζει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν υπερφορολογείται και ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης υπήρξε απόλυτα επιτυχής, τα τραγικά αποτελέσματα όμως των πολιτικών αυτών υφίσταται σήμερα η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας η οποία καταφανώς δεν διαθέτει αρκετό εισόδημα ώστε να ανταποκριθεί στις φορολογικές της υποχρεώσεις, αφού 2,7 εκατ. ΑΦΜ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αντιστοίχως, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η θέρμανση, αφού αδυνατεί ακόμη και με επιδοτούμενες τιμές να προμηθευτεί πετρέλαιο.

Πόσο σαφέστερη μπορεί να γίνει η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής;

Σε μια εποχή όπου στον ιδιωτικό τομέα η ανεργία κάνει θραύση και ο ένας στους τρεις βρίσκεται εκτός απασχόλησης, γιατί δεν αντιλαμβάνεται η Πολιτεία ότι δεν είναι δυνατόν να συντηρείται επ'άπειρον το μεγάλο και σπάταλο κράτος;

Γιατί πρέπει επίορκοι και κοπανατζήδες να μισθοδοτούνται σε βάρος τόσο των άξιων και συνεπών συναδέλφων τους όσο και του κάθε έντιμου φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης;

Αντίστοιχα, σε ότι αφορά στην περιβαλλοντική ρύπανση, ακόμη κι αν ο φίλτατος κ.Στουρνάρας έχει όντως δίκιο και μόνον ένα μικρό μέρος της οφείλεται στην εξίσωση του ΕΦΚ στα δυο είδη πετρελαίου, γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί έως τώρα σε πλήρη μορφή το πληροφοριακό σύστημα αυτομάτου ελέγχου εισροών - εκροών, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση των ροών και η συνεπακόλουθη πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα;

Αντιληφθείτε το φίλτατοι, ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Αν είχε, δεν θα έκαιγε παλιά έπιπλα και νοβοπάν για να ζεσταθεί. Αν είχε, δεν θα είχε κατρακυλήσει στα τάρταρα η κατανάλωση, δεν θα υπήρχαν τόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές και τόσα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες.

Το ζήτημα δεν είναι πώς θα στερήσετε την κοινωνία και την οικονομία από ρευστότητα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πώς θα διοχετεύσετε φρέσκο χρήμα σε αυτήν, ώστε να μπορεί να το ξοδέψει, να καταναλώσει και να εισπράξετε έτσι περισσότερους φόρους.

Τώρα, σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει χρήμα γενικώς, όπως η παρούσα, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι, πρώτον, να μην στραγγίζετε τον κόσμο από όσα λεφτά έχει και, δεύτερον, να κάνετε καλά τη δουλειά σας ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, μπας και πάρετε ό,τι πρέπει να πάρετε...

Είναι αντιληπτό αυτό;


του Ν.Γ. Δρόσου / euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου