Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Αγροτικό πετρέλαιο 2014 ~ Δείτε πώς θα γίνεται η επιστροφή φόρου


Aυτόματα θα βεβαιώνεται η επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου και με βάση το οποίο τα χρήματα θα καταβάλλονται εντός τετραμήνου στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επίσης με το νέο καθεστώς το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρά σε «ηλεκτρονικές» διασταυρώσεις στοιχείων για να εντοπίζει περιπτώσεις με εικονικά τιμολόγια.


Σύμφωνα με το νέο σύστημα που παρουσιάζει σήμερα η «Οικονομία», (εφ. Έθνος), ο αγρότης θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο κίνησης από οποιοδήποτε πρατήριο και δίνοντας μόνο τον ΑΦΜ του θα ενημερώνεται αυτόματα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Θα αποστέλλεται η συναλλαγή αγοράς στο ΚΕΠΥΟ για τους απαραίτητους ελέγχους και κάθε τετράμηνο θα γίνεται επιστροφή της διαφοράς του φόρου στον λογαριασμό του γεωργού.

Για την επιστροφή φόρου θα λαμβάνεται υπόψη η πλήρης ετήσια μηχανογράφηση του ΟΣΔΕ και η δημιουργία του μητρώου αγροτών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων ώστε η βασική διοικητική υποστήριξη να προέλθει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση του Υπουργείου Οικονομικών.




Το πετρέλαιο αποτελεί σημαντικό τμήμα της διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής και για αυτό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει καθιερωθεί με τη μια ή την άλλη μορφή φθηνότερου αγροτικού πετρελαίου.

Το αγροτικό πετρέλαιο εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά από το 2008 στη χώρα μας και δικαιούχοι του ήταν 430.000 παραγωγοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (συνταξιούχοι).
Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιστρέφεται κάθε χρόνο υπολογίζεται με βάση συντελεστές μηχανικής εργασίας ανά καλλιέργεια και με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ γίνεται υπολογισμός του ποσού που πρέπει να λάβει κάθε δικαιούχος.

Οι αλλαγές που εμπεριέχει ο νέος τρόπος επιστροφής του φόρου συνοψίζονται στα εξής:
  • Η επιστροφή μπορεί να γίνει χωρίς καμία επιβάρυνση του δικαιούχου στον λογαριασμό του, αξιοποιώντας το ΟΣΔΕ και τον μηχανισμό επιστροφής του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Μπορεί να συνδυασθεί και με τα βιβλία και στοιχεία που θα εφαρμοσθούν για τους αγρότες από 1.1.2014.
  • Θα υπάρξει άμεση επιστροφή για τους κατόχους γεωργικών μηχανημάτων ανά τετράμηνο ώστε να υπάρξει προσαρμογή στις ταμειακές τους ροές.
  • Για τους μη κατόχους μηχανημάτων μπορεί να συνδυασθεί με την προσκόμιση απόδειξης χρήσης υπηρεσιών από άλλο αγρότη και έτσι να υπάρξει και περιορισμός της φοροδιαφυγής. Για τους παραπάνω αγρότες προτείνεται η επιστροφή να γίνεται άπαξ του έτους.
  • Το σύστημα θα μπορεί να ανακτά τα ποσά επιστροφής για όσους αποδεικνύεται από ελέγχους ότι δεν καλλιέργησαν τις εκτάσεις που δήλωσαν.

Ταυτοποίηση
Σύνδεση με την παραγωγή
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το νέο σύστημα επιστροφής να γίνει πιο αντικειμενικό, επιστρέφοντας στην ουσία τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στους αγρότες που πραγματικά καταναλώνουν πετρέλαιο κίνησης για την υποστήριξη του παραγωγικού τους έργου, πράγμα που θα το καταστήσει και πιο δίκαιο. Σήμερα η επιστροφή δεν συσχετίζεται με την παραγωγή προϊόντων και με τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων ιδιαίτερα όταν αυτά είναι ιδιόκτητα. Επίσης, δεν υπάρχει πρόνοια για ευελιξία σε περιόδους π.χ. ξηρασίας για αύξηση της επιστροφής για όσους ποτίζουν με χρήση κινητήρων εσωτερικής καύσεως.



Κώστας Νάνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου