Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

5 πρωτότυπες συνταγές για τη γιορτινή γαλοπούλα


Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό φαγητό για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων από τη γαλοπούλα. Ψητή στο φούρνο, με πατάτες, γεμιστή με ρύζι, σε συνδυασμό με ξερά φρούτα και κάστανα... η γαλοπούλα μπορεί να αποτελεί ξενόφερτο έθιμο, έχει ωστόσο καθιερωθεί για τις γιορτές, είναι φαγητό υγιεινό και μας αρέσει πολύ! Σας προτείνουμε πέντε πρωτότυπες συνταγές για γιορτινή γαλοπούλα που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας!




Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά και κάστανα

Υλικά:
1 γαλοπούλα (4 κιλά περίπου)
Νερό, αλάτι και ζάχαρη (για το μαρινάρισμα της γαλοπούλας)
500 γρ. κιμάς
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
200 γρ. ρύζι
400 γρ. κάστανα ψημένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού κρασί ή 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
70 γρ. κουκουνάρι σοταρισμένο ελαφρά χωρίς λάδι
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι
4–5 κουταλιές βούτυρο, ανακατεμένο με λίγο θυμάρι (για το άλειμμα)
Λίγο βούτυρο, αλεύρι και αρωματικά για τη σάλτσα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε μια μαρινάδα με τις εξής αναλογίες: 4 λίτρα νερό, 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη και 1 φλ. τσαγιού αλάτι. Τα ανακατεύετε καλά και βάζετε μέσα την γαλοπούλα. Την βάζετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Την επομένη, πριν την γεμίσετε, την βγάζετε από το νερό την ξεπλένετε και την στεγνώνετε καλά.

Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα -ή μεγάλο τηγάνι- και το λιώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνετε με το ποτό (κρασί ή κονιάκ) και προσθέτετε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Γεμίζετε την γαλοπούλα (κοιλιά και στήθος) και την ράβετε. Την αλείφετε με το αρωματισμένο με θυμάρι βούτυρο και την βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνετε την γαλοπούλα για 2 1/2 περίπου ώρες, περιχύνοντάς την κάθε 20 λεπτά με τα υγρά που βγάζει η ίδια στο ταψί. Όταν θα είναι έτοιμη, την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα πριν την κόψετε.

Για τη σάλτσα, στραγγίζετε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνετε. Λιώνετε λίγο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε λίγο αλεύρι (ποσότητα ανάλογη με την ποσότητα των υγρών). Ρίχνετε το υγρό που σουρώσατε και βράζετε ανακατεύοντας, να δέσει η σάλτσα. Αρωματίζετε με αρωματικά της αρεσκείας σας και, αν θέλετε, προσθέτετε ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια.
Συνταγή: radicio.com



Γαλοπούλα με αρνίσια συκωταριά και κουκουνάρι



Υλικά: 
1 γαλοπούλα (4-5 κιλά)
1 συκωταριά από αρνί (650-750 γραμμάρια)
3-4 κρεμμύδια ξερά
3-4 κ.σ. μαγειρικό λίπος
6 ποτήρια νερό
2 ποτήρια του νερού ρύζι για πιλάφι
3-4 κιλά πατάτες
αλάτι πιπέρι
200 γρ. κουκουνάρι

Εκτέλεση: 
Αγοράζετε τη γαλοπούλα καθαρισμένη. Εσείς με ένα τσιμπιδάκι βγάζετε τα υπολείμματα από τα φτερά που θα δείτε ελέγχοντας προσεκτικά τη γαλοπούλα.

Την πλένετε πάρα πολύ καλά, της ρίχνετε αλάτι και μπόλικο χυμό λεμονιού και την αφήνετε σε μια λεκάνη να μείνει 1-2 ώρες. Στο διάστημα αυτό εσείς φτιάχνετε τη γέμιση. Κατ’ αρχάς ξεβράζετε τα εντόσθια. Μόλις ξεβράσετε τα εντόσθια, πετάτε το ζουμί, τα ξεπλένετε καλά και χρησιμοποιείτε μόνο το συκωτάκι. Τα υπόλοιπα τα μαγειρεύετε και τα σερβίρετε για μεζεδάκι.

Κόβετε το συκωτάκι σε μικρά κυβάκια. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα αλέθετε στο μίξερ για να γίνουν σαν πολτός. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε χωρίς να κοκκινίσουν. Ρίχνετε μέσα και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, το κουκουνάρι και τα σοτάρετε ελαφρώς και αυτά. Ρίχνετε το νεράκι και το αφήνετε να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνετε μέσα το ρύζι, το ανακατεύετε 2-3 φορές και έπειτα το αφήνετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλο το νεράκι του. Το κατεβάζετε από τη φωτιά το σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και το αφήνετε 10 λεπτά περίπου. Βγάζετε τη γαλοπούλα από τη λεκάνη και την ακουμπάτε μέσα στη γάστρα για να τη γεμίσετε. Στην ίδια γάστρα θα την ψήσετε.

Ετοιμάζετε μια βελόνα με διπλή άσπρη κλωστή ραψίματος, για να ράψετε τη γαλοπούλα (προσεκτικά για να μη σας βγει η γέμιση). Γεμίζετε με ένα κουτάλι καλά την κοιλιά της γαλοπούλας και βάζετε μέσα 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος, γίδινο. Με την κλωστή που ετοιμάσατε ράβετε την πέτσα της γαλοπούλας.

Με τον ίδιο τρόπο γεμίζετε και ράβετε και το λαιμό της. Βάζοντας πάλι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος. Αλατίζετε πάλι την γαλοπούλα και της ρίχνετε ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζετε τη γάστρα και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο στους 200º C και έπειτα στους 160º - 180º C ανάλογα με το φούρνο σας για περίπου δυόμιση ώρες. Δεν χρειάζεται να τη γυρίσετε, το μόνο που θα κάνετε είναι να της ρίξετε λίγο νεράκι εάν δεν έχει.

Ετοιμάζετε τις πατάτες: Τις κόβετε και τις βάζετε μέσα σε νερό για να μη μαυρίσουν. Όταν ψηθεί η γαλοπούλα τη βγάζετε από το φούρνο. Στραγγίζετε τις πατάτες από το νερό, τις βάζετε σε ένα ταψί, τους ρίχνετε αλατάκι-πιπεράκι, 4-5 κουταλιές μαγειρικό λίπος, 4-5 λεμόνια το χυμό τους, το ζουμί από την ψημένη γαλοπούλα, 1-2 ποτήρια νερό και τις βάζετε στο φούρνο να ψηθούν για περίπου μία ώρα.
Συνταγή: gourmed.gr



Γαλοπούλα με βερύκοκα και σταφίδες



Yλικά:
1 μέτρια γαλοπούλα, βάρους 2-3 κιλών περίπου

Για τη γέμιση:Για την κρούστα:Για τη μαρινάδα με αλατόνερο:
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
12 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
½ φλιτζάνι αμυγδαλόσκονη
1 κ.γ. πάπρικα, σε σκόνη
Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι υγρή μαργαρίνη
1 κρασοπότηρο κονιάκ
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
2 κ.σ. μέλι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
4 λίτρα κρύο νερό
1 ½ φλιτζάνι αλάτι
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
1 κ.σ. ολόκληροι σπόροι πιπεριού
1 κ.σ. καρφάκια γαρίφαλου
4 φύλλα δάφνης
2 ακέρωτα πορτοκάλια, με τη φλούδα τους καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες

Eκτέλεση:
Για το μαρινάρισμα: Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζετε τη γαλοπούλα. Τοποθετείτε ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζετε τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρετε τη γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα. Την επομένη ξεπλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζετε με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάτε τη μαρινάδα.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ μουσκεύετε τα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Τα στραγγίζετε καλά, χωρίς να τα στύψετε. Βάζετε στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου, τα στραγγισμένα βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την αμυγδαλόσκονη. Νοστιμίζετε με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Για το ψήσιμο: Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της κρούστας. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και ράβετε το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνετε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Αλατοπιπερώνετε καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφετε με το μείγμα της κρούστας. Μεταφέρετε τη γεμισμένη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα. Σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε το πουλερικό για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρείτε το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρούστα της να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει.
Συνταγή: tlife.gr



Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον



Υλικά:
1 γαλοπούλα (4-5 κιλά περίπου)
2 μεγάλα πορτοκάλια
12 μεγάλα κλαδάκια δενδρολίβανου
50γρ. βούτυρο ανάλατο
12 φέτες μπέικον

Για το ζωμό:
 600ml ζωμό κοτόπουλου
300ml λευκό κρασί
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές του τσαγιού μουστάρδα
Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε τη γαλοπούλα μέσα και έξω και τη στεγνώνετε καλά με ένα χαρτί κουζίνας. Κόβετε σε τέσσερα κομμάτια το ένα πορτοκάλι και τα τοποθετείτε στην κοιλιά της γαλοπούλας μαζί με δύο κλαδάκια δενδρολίβανου. Στη συνέχεια αλείφετε με λίγο βούτυρο ένα μεγάλο ταψί.

Τοποθετείτε τη γαλοπούλα μέσα στο ταψί και την αλείφετε και αυτή με λίγο βούτυρο. Κόβετε το άλλο πορτοκάλι, στύβετε το μισό πάνω στη γαλοπούλα και τον χυμό του άλλου μισού τον αναμειγνύετε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Έπειτα περιχύνετε στη γαλοπούλα λίγο από αυτό το μείγμα και το υπόλοιπο το κρατάτε για να ραντίζετε το πουλερικό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Καλύπτετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε για 3 ώρες και 15 λεπτά. Κάθε μία ώρα ξεσκεπάζετε και ραντίζετε τη γαλοπούλα με το μείγμα πορτοκαλιού και λιωμένου βουτύρου.

Μία ώρα πριν τη βγάλετε από το φούρνο, απομακρύνετε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Για κάθε κλαδάκι δεντρολίβανο τυλίγετε μία φέτα μπέικον γύρω του, αφήνοντάς το να προεξέχει και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετείτε σε λαδόκολλα ψησίματος και τα βάζετε στο φούρνο τα τελευταία 20 λεπτά μαζί με τη γαλοπούλα έως ότου το μπέικον γίνει τραγανό.

Βγάζετε τη γαλοπούλα και το μπέικον από το φούρνο και τα μεταφέρετε σε μία πιατέλα. Παίρνετε περίπου 6 κουταλιές της σούπας από το ζωμό, από το ταψί που έχει ψηθεί η γαλοπούλα, και τον αδειάζετε σε ένα μεγάλο βάζο. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Όταν το λίπος αναδυθεί στην επιφάνεια του βάζου το απομακρύνετε με ένα κουταλάκι. Κουνάτε καλά το βάζο για να ανακατευτούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρασί. Τα αδειάζετε σε ένα κατσαρολάκι και βάζετε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου και το αλεύρι. Σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει ο ζωμός και τα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτετε τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε τη γαλοπούλα με τις φέτες μπέικον με το δεντρολίβανο και δίπλα την σάλτσα.
Συνταγή: ab.gr



Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια πουλιών



Υλικά:
1 γαλοπούλα (3½-4 κιλών)
4 κουτ. σούπας βούτυρο
½ κιλό κιμά
200 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
3/4 φλιτζανιού κονιάκ
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
μερικά κάστανα ψημένα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φακελάκι κουκουνάρι
4-5 δαμάσκηνα ή βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
2 λεμόνια
λίγο βούτυρο ή λάδι
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

Eκτέλεση:
Σοτάρετε σε φαρδύ τηγάνι το βούτυρο με τον κιμά, τα συκωτάκια πουλιών, το κρεμμύδι και το μείγμα μπαχαρικών σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το κονιάκ, προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε τη γέμιση μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αλατοπιπερώνετε τη γαλοπούλα και την τρίβετε εσωτερικά και εξωτερικά με μισό λεμόνι. Γεμίζετε την κοιλιά της με όση γέμιση χωράει και ράβετε την άκρη με βελόνα και βαμβακερή κλωστή. Τοποθετείτε σε ταψί, χτυπάτε στο μπλέντερ το λάδι, τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα και το λεμόνι, και την περιχύνετε.
Καλύπτετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και τη βάζετε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 3 ώρες. Την τελευταία ώρα, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε και από τις δύο πλευρές, περιχύνοντας συχνά τη γαλοπούλα με το ζουμί της. Οταν ροδίσει καλά, τη βγάζετε από τον φούρνο και περιμένετε λίγο προτού την κόψετε.
Συνταγή: thecookbook.gr
Πηγή



Ακόμη: 
Χριστουγεννιάτικα γλυκά από τον Στέλιο Παρλιάρο (Βίντεο)
Κατεβάστε ~ Χριστουγεννιάτικες & πρωτοχρονιάτικες συνταγές
5 σούπερ συνταγές για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα
Φτιάχνουμε Χριστόψωμο (Έθιμα + Βίντεο)
Ρεβεγιόν στο σπίτι 2013





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου