Εδώ και ένα χρόνο, η έκθεση «Μυστικά του Δρόμου του Μεταξιού» (Secrets of the Silk-Road) μάγευε τα πλήθη που...
την επισκέφτηκαν, αρχικά στην Santa Ana της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Χιούστον στο Τέξας. Εξωτικά υλικά, τμήματα ένδυσης και κόσμησης καθώς και δύο μούμιες, ηλικίας χιλιάδων ετών αλλά εξαιρετικά διατηρημένα στην άμμο των ερήμων του Δρόμου του Μεταξιού - σε κινεζικό έδαφος - «μίλησαν» στο αμερικάνικο κοινό για τον πολιτισμό ανθρώπων που δεν άφησαν γραφή αλλά είχαν εξελίξει τη μικροτεχνία, την υφαντική και τις μεθόδους ταρίχευσης ενώ είχαν ανεπτυγμένες πνευματικές ανησυχίες. Όλα αυτά θα εκτίθονταν για ακόμη μια φορά στο Μουσείο Penn της Πενσυλβάνια, τα οποία το κοινό περίμενε με ανυπομονησία, προπληρώνοντας ήδη τα εισιτήριά του.
Το πλήγμα όμως ήρθε όταν οι κινεζικές αρχές απαίτησαν την απόσυρση των ταριχευμένων σωμάτων καθώς και αρκετών εκθεμάτων από την έκθεση, για αδιευκρίνιστους αρχικά λόγους. Οι αρχές του μουσείου υπάκουσαν στο αίτημα και απέσυραν τόσο τις μούμιες όσο και εκατό αντικείμενα. Η έκθεση, που αποτελείται πλέον μόνο από φωτογραφίες και μια διαδραστική ανασκαφή, είναι προσβάσιμη δωρεάν μετά από απόφαση του μουσείου λόγω των έκτακτων συνθηκών, ενώ προβλέπεται και εξαργύρωση των εισιτηρίων.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα κίνητρα των Κινέζων για τη συμπεριφορά αυτή είναι μάλλον πολιτικά. Η εμφάνιση των ταριχευμένων σωμάτων, που παραπέμπει σε Καυκάσιους, είναι κάτι που τονίζεται στις συζητήσεις επιστημόνων και μη για τη φυλετική ιστορία των Κεντροασιατών. Για τους Κινέζους ειδικά, φαίνεται ότι σχετίζεται με τις διεκδικήσεις των Ουιγούρων, εθνότητας της Δυτικής Κίνας, τουρκικής καταγωγής και μουσουλμανικής πίστης, με αποσχιστικές τάσεις, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τις μούμιες ως στοιχείο ένδειξης εθνικής ταυτότητας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου