Την ενοχή τεσσάρων αστυνομικών που υπηρετούσαν στο τμήμα Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης και μιας δικηγόρου για το πολύκροτο σκάνδαλο με τη χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων σε Αλβανούς, οι οποίοι “βαφτίζονταν” ομογενείς, για να παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ζήτησε χθες ο εισαγγελέας της έδρας του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, στη δίκη που γίνεται εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.
Στο εδώλιο κατηγορούμενοι είναι ακόμη τρεις συνάδελφοί τους, ενώ έχουν παραπεμφθεί και τρεις Αλβανοί που...
φέρονται πως είχαν το ρόλο του μεσάζοντα και για τους οποίους προτάθηκε η απαλλαγή.
Το σκάνδαλο στο τότε πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα αποκαλύφθηκε από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από καταγγελίες Αλβανών ότι την τετραετία 2000-2003 έδιναν σε ομοεθνείς τους ποσά μέχρι και 3.000 ευρώ, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και ειδική ταυτότητα ομογενούς.
“Ήταν γνωστό σε όλα τα στέκια των Αλβανών σε όλη την Ελλάδα πως σε αυτό το τμήμα έβγαζαν δικαιολογητικά νομιμοποίησης”, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης ο αστυνομικός των εσωτερικών υποθέσεων που συμμετείχε στην έρευνα, επισημαίνοντας πως από τις περίπου 200 περιπτώσεις που βρέθηκαν οι 27 αλλοδαποί όχι απλώς δεν είχαν τις προϋποθέσεις, αλλά ήταν και σημασμένοι από τις διωκτικές αρχές.
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας Νικόλαος Καλλίδης ζήτησε την ενοχή του τότε προϊσταμένου ασφαλείας του τμήματος, του αρχιφύλακα που ήταν στην υποδοχή των αλλοδαπών και δύο γυναικών αστυνομικών που συμμετείχαν στον ίδιο τομέα. Πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων. “Μέσα στο αστυνομικό τμήμα δημιουργήθηκε ομάδα, τα μέλη της οποίας προσπάθησαν να κερδίσουν χρήματα δημιουργώντας ελληνικής καταγωγής αιτούντες”, παρατήρησε ο εισαγγελέας. Τόνισε πως οι περισσότεροι εκ των Αλβανών δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο αστυνομικό τμήμα, όπως ήταν προϋπόθεση από το νόμο για την υποβολή των δικαιολογητικών, ενώ εντύπωση προκαλεί πως δύο αλλοδαποί βρίσκονταν καθημερινά στο τμήμα, για να “εξυπηρετούν” ομοεθνείς τους στην έκδοση των ψευδών πιστοποιητικών. “Είναι αφύσικη και μη εξηγήσιμη η παρουσία τους”, σημείωσε ο εισαγγελέας.
ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Ο τότε προϊστάμενος ασφαλείας του τμήματος στην απολογία του υποστήριξε πως οι ύποπτες περιπτώσεις των ψευδών βεβαιώσεων δεν πέρασαν από τον ίδιο, που παρακάμφθηκε από τους συναδέλφους του. “Στις 78 περιπτώσεις που δεν υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των αλλοδαπών εγώ δεν κανόνισα σε καμία ραντεβού”, ανέφερε. Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι της υποδοχής των αλλοδαπών στο τμήμα επέρριψαν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για το αν οι Αλβανοί εμφανίζονταν αυτοπροσώπως στο τμήμα, για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά.
Ο τότε διοικητής του τμήματος, για τον οποίο ο εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, ισχυρίστηκε πως εξαπατήθηκε από τους κατωτέρους του, αρνούμενος πως είχε οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο.
Η δικηγόρος στην απολογία της επιβεβαίωσε πως για μία περίπτωση έδωσε 200 ευρώ για τη χορήγηση του πιστοποιητικού, όμως για την υπόθεση αυτή έχει ήδη καταδικαστεί αμετάκλητα, όπως και οι αστυνομικοί του τμήματος που ενεπλάκησαν. Εντύπωση προκάλεσε η απολογία ενός Αλβανού, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν πήγε ποτέ στο αστυνομικό τμήμα και ότι τα χαρτιά του τα κανόνισε ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, στον οποίο έδωσε το ποσό των 1.200 ευρώ, καθώς και ακόμη ένας ομοεθνής του. Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 19 του μήνα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου