Λουκέτα, πτωχεύσεις εταιριών, καταστρατήγηση εργασιακών σχέσεων και απολύσεις…
Αυτό είναι το σκηνικό που επικράτησε το 2013 στον κλάδο των επιχειρήσεων στην χώρα μας.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το εμπόριο, αφού σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ -την οποία θα παρουσιάσει σήμερα- την τελευταία πενταετία έβαλαν λουκέτο 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις, ήτοι 72 σε καθημερινή βἀση…. δηλαδή 3 επιχειρήσεις κάθε ώρα!
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ο πραγματικός αριθμός των λουκέτων είναι ακόμη μεγαλύτερος από τα παραπάνω σοκαριστικά στοιχεία και αυτό γιατί η καταγραφή των διαγραφών δεν γίνεται σε πραγματικό χρόνο, καθώς πολλές εταιρείες είτε δεν δηλώνουν καθόλου το κλείσιμο στα επιμελητήρια είτε έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι η εταιρεία λειτουργεί.
Η ίδια αποκαρδιωτική εικόνα επικρατεί και στις εισηγμένες όπου και φέτος η αγορά μετρά πέντε πτωχεύσεις.
Η τελευταία αφορά τη Nutriart (πρώην Κατσέλης), ενώ είχαν προηγηθεί η Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, η Φίντεξπορτ, η Χατζηιωάννου και η θυγατρική της Sprider Stores, καθώς και η Alapis.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2013 θα κλείσει με την πτώχευση μιας ακόμη εισηγμένης η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα…
Παραμένουν απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων έχει εκτοξεύσει σε εφιαλτικά επίπεδα τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία καλπάζει με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ το 2013 η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 30%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,5 εκατομμύρια ανέργους.
Και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά την δουλειά τους.
Στη στρατιά των ανέργων προστίθενται πάνω από 720 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι, όπου ένας στους δύο είναι πλέον εκτός αγοράς εργασίας.
Επίσης εκείνο που κυριάρχησε μέσα στο 2013 και αναμένεται να ενταθεί εντός του 2014 είναι η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων (εκ περιτροπής εργασίας, κατάργηση 8ωρου, εθελοντική εργασία) αλλά και η παύση πληρωμών των επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες οφείλουν στους εργαζόμενους του από 3 έως 7 μήνες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλές ξεπερνούν ακόμη και τον ένα χρόνο.
www.bankingnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου