Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Οι 10 πιο συνηθισμένες γευστικές «φοβίες»


Για τα Νο4 & Νο1 συμφωνάω. Είναι και ανθυγιεινά...

Όλοι μας λίγο ή πολύ, έχουμε υπόψη μας 2-3 φαγητά που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ακουμπήσουν τη γλώσσα μας, ούτε στον χειρότερο εφιάλτη μας.

Αλλά ποια είναι τα φαγητά που οι περισσότεροι δεν θέλουν να βλέπουν… ούτε ζωγραφιστά;




Έρευνα που δημοσίευσε το Msn food σε 2000 Βρετανούς, δείχνει τα 10 χειρότερα φαγητά τους. Και η αλήθεια είναι ότι δε απέχουν και πολύ από αυτά που κάθε λαός θα σιχαινόταν. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι 5 από τα 10 πιάτα είναι θαλασσινά και ψάρια.


10. Αγγουράκια τουρσί
Τα αγγουράκια τουρσί και ιδίως τα ολόκληρα, είναι από τα εδέσματα που το 17% της έρευνας δεν θα ανεχόταν με τίποτα. Λίγο η στυφή και ξινή τους γεύση, λίγο το πράσινο χρώμα τους, λίγο το ανάγλυφο δέρμα τους, είναι παράγοντες «αηδιαστικοί» για πολλούς, που δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν, ούτε να τα γεύονται.


9.Ολόκληρα ψάρια
Για περισσότερο από το 1/5 των ερωτηθέντων (21%), τα ψάρια με κόκαλα είναι φόβος και τρόμος. Για τους περισσότερους, πίσω από αυτό, υπάρχει ο φόβος να μην καταπιούν κάποιο από τα μικρά κοκαλάκια του ψαριού. Αλλά εκτός αυτού, υπάρχουν και αρκετοί, που ο σκελετός του ψαριού στο πιάτο τους, τους κάνει να νιώθουν «κανίβαλοι».


8. Αρθρόποδα
Με το ίδιο ποσοστό (21%) με τα ολόκληρα ψάρια, τα αρθρόποδα (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες) και οτιδήποτε έχει οπλές και πόδια είναι αιτία… πείνας. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να βλέπουν στο πιάτο τους κεφάλια, πόδια, ουρές και αυτά τα μεγάλα γουρλωτά μάτια. Κι εκτός αυτού, πολλοί είναι κι εκείνοι που τα αποφεύγουν γιατί δεν θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους τρώγοντας. Τέλος, είναι και η φήμη ότι προκαλούν αλλεργίες και δηλητηριάσεις, που κάνουν πολλούς να τα αποφεύγουν.


7. Συκώτι
Σχεδόν το ¼ από τους ερωτηθέντες (23%), δεν αγαπούν το συκώτι. Λίγο το έντονο άρωμα και η ιδιαίτερη γεύση του, λίγο το ότι είναι ένα ζωικό εντόσθιο, κάνουν το συκώτι να αποφεύγεται από πολλούς. Αν και σε πολλές χώρες είναι ένα εξαιρετικό έδεσμα, είναι φτηνό και έχει άφθονη βιταμίνη Α, όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να κάνουν πολλούς να το εντάξουν στη διατροφή τους.


6. Ροκφόρ και blue cheese
Αν και παγκοσμίως, τα τυριά είναι από τα πιο αγαπημένα εδέσματα, το ροκφόρ και το blue cheese είναι απορριπτέα από το 24% των ερωτηθέντων της έρευνας.  Η έντονη γεύση, το ιδιαίτερο άρωμα και η αίσθηση του «μουχλιασμένου» εσωτερικού, κάνουν πολλούς να αηδιάζουν και μόνο στην ιδέα. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για το κόκκινο κρασί…


5. Αντσούγιες
Το 28% των ερωτηθέντων απορρίπτουν τις αντσούγιες. Συνήθως τρώγονται παστές ή σε λάδι και στολίζουν πίτσες και μακαρονάδες. Παρ’ όλα αυτά, για πολλούς είναι απαγορευμένες.


4. Rare steak
Το ελαφρώς ψημένο steak (rare) είναι για το 29% μια καθόλου καλή ιδέα. Αν και οι σεφ υποστηρίζουν ότι ένα καλό steak πρέπει να τρώγεται πάντα με rare-medium ψήσιμο, υπάρχουν αρκετοί που δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα του αίματος στο πιάτο τους. Έτσι βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας.


3. Εντόσθια
Αν και τα εντόσθια στην Ελλάδα είναι έδεσμα εκλεκτό και παγκοσμίως έχουν αρχίσει και «ανεβαίνουν» πολύ τα τελευταία χρόνια, όλα αυτά δεν είναι αρκετά για πολλούς για να μην αποφεύγουν μανιωδώς να τα δοκιμάσουν. Το 33% των ερωτηθέντων δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα δοκιμάσει, ακόμα κι αν τα προτείνει ο καλύτερος σεφ.


2. Ψάρια
Το 35% της λίστας δεν θέλει ούτε να βλέπει, ούτε να μυρίζει, ούτε να γεύεται ψάρια κι ανάμεσα σε αυτό το ποσοστό, οι γυναίκες είναι διπλάσιες από τους άντρες. Δεν πρόκειται βέβαια για όλα τα ψάρια, αφού το 1/5 από αυτούς που δεν τρώνε ψάρι, θα το έτρωγαν ευχαρίστως παναρισμένο και τηγανισμένο, αλλά αποκλείεται να το άγγιζαν ψητό ή βραστό, με τα μάτια στο πιάτο…


1. Όστρακα
Και το πιο απεχθές φαγητό είναι για τους περισσότερους τα όστρακα. Περισσότερο από το 1/3 των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η αίσθηση των οστράκων όταν τα καταπίνουν μοιάζει με ένα υγρό, γλιτσιασμένο σκουλήκι. Για το λόγο αυτό, παλιότερα ήταν το φαγητό των φτωχών, αφού οι πλούσιοι το περιφρονούσαν. Σήμερα όμως, είναι ένα εκλεκτό και ακριβό έδεσμα, που τρώγεται ωμό, με άφθονο λεμόνι και καμιά φορά, με τη συνοδεία σαμπάνιας.


clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου