Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Παπάς στη Λάρισα πωλούσε νόμισμα με τον Μ. Αλέξανδρο & δεκάδες θρησκευτικά κειμήλια


Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας στο πλαίσιο των αστυνομικών δράσεων για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαρθρώθηκε, ύστερα από συστηματικές και συντονισμένες έρευνες, εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούταν στην πώληση εκκλησιαστικών εικόνων και άλλων αντικειμένων μεγάλης θρησκευτικής, συλλεκτικής και χρηματικής αξίας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν πέντε άτομα από τα οποία τέσσερις ημεδαποί (δύο άντρες ηλικίας 42 και 34 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 56 και 55 ετών) κι ένας 42χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας. Σημειώνεται ότι ο 34χρονος συλληφθείς ασκούσε το λειτούργημα του ιερέα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της απόπειρας πώλησης αντικειμένων που εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων κι εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απόπειρα πώλησης αντικειμένων που εμπίπτουν στον παραπάνω νόμο, των διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος. 


Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής: 

Ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικός προσποιούμενος τον «υποψήφιο αγοραστή», επικοινώνησε τηλεφωνικά με δύο από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, τον 42χρονο ημεδαπό και τον υπήκοο Αλβανίας και συμφώνησαν την αγοραπωλησία δύο εικόνων, ενός Πεντηκοσταρίου και ενός φωτοστεφάνου αντί του χρηματικού ποσού των (60.000) ευρώ.
Μετά από πολυήμερες επικοινωνίες και αφού οι δράστες άλλαξαν το σημείο συνάντησης με τον «ενδιαφερόμενο αγοραστή», λαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο μέτρα ασφάλειας για να μην αποκαλυφθεί η δράση τους, καθορίστηκε προχθές (19-01-2014) το βράδυ τελικό ραντεβού σε καφετέρια, περιφερειακά της πόλης της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επιχείρησης που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, όταν οι δράστες μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, οι αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και τους συνέλαβαν.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παραπάνω όχημα, το οποίο κατασχέθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση της αρμόδιας αρχαιολόγου της 7ης Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων:
 • μία (1) ξύλινη εικόνα ορθογωνίου τύπου, απεικονίζουσα την Αγία Παρασκευή, διαστάσεων 30 x 65 x 3 εκατοστών,
 • μία (1) ξύλινη εικόνα ορθογωνίου τύπου, απεικονίζουσα τον Ιησού κατά το μισό ένθρονο κρατώντας τη γη σε σφαίρα, διαστάσεων 55 x 51 x 2 εκατοστών,
 • ένα (1) βιβλίο «Πεντηκοστάριο» με ξύλινη επένδυση και δερμάτινη στάχωση, χρονολογίας 1765 μ.Χ., διαστάσεων 29,5 x 21 x 26 εκατοστών και
 • ένα (1) ασημένιο φωτοστέφανο.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο αλλοδαπός παρέλαβε τα παραπάνω κατασχεθέντα πριν από δύο χρόνια από τον 34χρονο ιερέα προκειμένου να τα πουλήσει και στη συνέχεια τα έδωσε προς φύλαξη στην 56χρονη. Η τελευταία αφού τα κράτησε στην κατοχή της για ένα χρόνο περίπου, στη συνέχεια με τη σειρά της τα παρέδωσε στην 55χρονη, η οποία τα απέκρυψε στην οικία της και προχθές το πρωί τα παρέδωσε στον αλλοδαπό συλληφθέντα για να πωληθούν.
Μετά τη σύλληψη των δύο δραστών στο προκαθορισμένο ραντεβού, οι αστυνομικοί ενήργησαν άμεσα, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εντόπισαν και συνέλαβαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Στο πλαίσιο νομότυπων ερευνών που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά εννέα (9) ξύλινες εκκλησιαστικές εικόνες, ένας ξύλινος σταυρός, ένα μεταλλικό νόμισμα, δύο εκκλησιαστικά βιβλία, τέσσερις λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, μία ασημένια πρόσοψη (πουκάμισο εικόνας), ένα φυλαχτό, μία φωτογραφία λειψανοθήκης και τέσσερα κινητά τηλέφωνα και αναλυτικότερα:
Σε δύο οικίες και σε αποθήκη του 42χρονου ημεδαπού συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ø δύο (2) ξύλινες εικόνες, μέσα σε υφασμάτινο σάκο, ο οποίος ήταν επιμελώς κρυμμένος κάτω από τα κεραμίδια της σκεπής της αποθήκης, που απεικονίζουν η μία τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο (διαστάσεων 49 x 35 εκατοστά) και η άλλη τον Άγιο Θωμά (διαστάσεων 48 x 33 εκατοστά),
 • ένας (1) ξύλινος σταυρός με μεταλλική επένδυση και μεταλλική αλυσίδα,
 • ένα (1) μεταλλικό νόμισμα που απεικονίζει το Μέγα Αλέξανδρο.
Στην οικία του ιερέα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
 • ένα (1) παλαιό Ευαγγέλιο χρονολογίας 1866 μ.Χ.,
 • ένα (1) παλαιό Ευχολόγιο,
 • τέσσερις (4) λειψανοθήκες Αγίων με λείψανα Αγίων,
 • μία (1) ξύλινη εικόνα παλαιού τύπου, που απεικονίζει την Άμπελο, διαστάσεων (13,5 x 18 x 2) εκατοστών,
 • μία (1) ξύλινη εικόνα παλαιού τύπου, που απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, διαστάσεων (18,5 x 26,5 x 2) εκατοστών,
 • μία (1) ασημένια πρόσοψη του Αγίου Γεωργίου (πουκάμισο εικόνας),
 • ένα (1) φυλακτό μέσα σε μεταλλική θήκη και
 • πέντε (5) ξύλινες εικόνες νεοτέρων χρόνων, από τις οποίες οι τέσσερις απεικονίζουν την Παναγία και η πέμπτη τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη.
Τα παραπάνω αντικείμενα, σύμφωνα με εκτίμηση της αρμόδιας αρχαιολόγου της 7ης Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων, εκτός από επτά από τις κατασχεθείσες εικόνες, ενώ για το μεταλλικό νόμισμα συνεχίζεται η διερεύνηση της υπαγωγής του στη συγκεκριμένη νομοθεσία.
Επιπλέον, στην οικία του ιερέα βρέθηκε και κατασχέθηκε μία φωτογραφία που απεικονίζει μία λειψανοθήκη με λείψανα Αγίου και δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ στην οικία της 56χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη δύο κινητά.
Ο ιερέας κατά την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας παρέδωσε στους αστυνομικούς ένα σκαλιστό ξύλινο σταυρό με ασημένια επένδυση και υφασμάτινο κορδόνι τον οποίο φορούσε και για τον οποίο επίσης διερευνάται η υπαγωγή του στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων. Το σταυρό αυτό είχε αφαιρέσει από Ιερό Ναό στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, όπου υπήρξε εφημέριος.
Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δράσης τους και να διακριβωθεί σε ποιες περιπτώσεις κλοπών από Ιερές Μονές και Ναούς της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής αντιστοιχούν τα κατασχεθέντα αντικείμενα (εικόνες, ιερά σκεύη και λοιπά εκκλησιαστικά κειμήλια).
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες (20-01-2014) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας και έλαβαν προθεσμία, ώστε να απολογηθούν στον κ. Ανακριτή.
Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου