Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τσίπρας ~ Μηδέν από μηδέν =


Μείζον πολιτικό θέμα εγείρουν οι δηλώσεις που έκανε απόψε στη Βουλή, ο επικεφαλής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που έχει αναλάβει τον έλεγχο του ρόλου της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας αποκάλυψε ότι σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Δεκεμβρίου του 2013, ο κ.Τσίπρας, επί μία ώρα, δεν του είπε απολύτως τίποτα για τους στόχους και τις προτάσεις της παράταξής του.

 
Ο αυστριακός ευρωβουλευτής, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και έχει αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής των «ελεγκτών» της τρόικας, αναφέρθηκε εκτενώς στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο, προκαλώντας μάλιστα εντύπωση ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών.



«Συναντηθήκαμε εκεί με τον υπεύθυνο της αντιπολίτευσης και τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας, ποιοι οι στόχοι σας και οι προτάσεις σας. Τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα» ανέφερε και σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον κ.Τσίπρα, πως «επί μία ώρα δεν μας ειπε απολύτως τίποτα».

«Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και διαπραγματεύσεις με τη τρόικα, καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που μας είπε είναι ότι θα στηριξει την έκθεσή μας» για τα πεπραγμένα της τρόικας, τόνισε.
Η δήλωσή του έγινε στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, Θεσμών και Διαφάνειας, Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους καθώς και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


Μάλιστα, προς στιγμήν δημιουργήθηκε σύγχυση, καθώς η μεταφράστρια δεν ανέφερε το όνομα του κ.Τσίπρα αλλά εκ παραδρομής αναφέρθηκε στην Κύπρο, για να την διορθώσει λίγο αργότερα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι αναφερόταν σαφώς στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Αμεση υπήρξε η αντίδραση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ Βουλευτές του κόμματος που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπων, έκαναν λόγο για «ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» του κ.Κάρας.
Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη, Θοδωρής Δρίτσας και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία σχολίασαν και το λάθος της μεταφράστριας, επισημαίνοντας ότι τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα, αλλά την Κύπρο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι γεννώνται ερωτηματικά από τους ισχυρισμούς αυτούς και προσθέτουν: «Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού κοινοβουλίου.
» Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής.
» Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΡΚΕΛ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
 » Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της τρόικα» αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη συνεδρίαση, νωρίτερα και απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Λαφαζάνης, είχε εκφράσει την θλίψη του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μας ξεχάσατε επί τέσσερα χρόνια της μνημονιακής τραγωδίας κατά την οποία η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια καταστροφή που δεν υπάρχει προηγούμενο». ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ

Έκανε λόγο μάλιστα, για «μαρτύριο και εξευτελισμό» των Ελλήνων βουλευτών και για απάθεια του Κοινοβουλίου και κατάργηση του ρόλου του. Συμπλήρωσε επίσης πως τα προγράμματα δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, επιβλήθηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο και τον εκβιασμό «αν δεν υπογράψετε θα πάτε στη χρεοκοπία».
«Μην πιστεύετε τις μυθοπλασίες για τα πλεονάσματα. Και αυτή η χρονιά είναι εξαθλίωσης και όχι πλεονασμάτων. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ με τρόικα και λιτότητα» τόνισε, προσθέτοντας πως οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα.


Μόνη λύση η αναδιάρθρωση του χρέους

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η πολιτική της μόνιμης λιτότητας είναι να αναδιαρθρωθεί άμεσα το ελληνικό δημόσιο χρέος, δήλωσε το μέλος της επιτροπής της Ευρωβουλής, Λίεμ Χόανγκ Γκνόκ. «Αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος θα έχετε για δεκαετίες πολιτικές λιτότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

Επισήμανε ωστόσο ότι δεν αρκεί η αναδιάρθρωση και απαιτείται η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Οι δύο εισηγητές του Ευρωκοινοβουλίου κ.κ. Κάρας και Κοκ τάχθηκαν υπέρ της αντικατάστασης της τρόικας από κοινοτικούς μηχανισμούς που θα υφίστανται πολιτικό έλεγχο.

Παραδέχθηκαν μάλιστα ότι η τρόικα αποτελεί ένα διακυβερνητικό εργαλείο που δεν απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και χαρακτήρισαν «προσωρινή» την λειτουργία της.

Ο κ. Κάρας πάντως υποστήριξε ότι η τρόικα ήταν απαραίτητη για την έκτακτη αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα ότι συνέβαλλε στην διάσωση της Ελλάδος. «Η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμά της», είπε χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη λαθών στο οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου