Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Φωτογραφίστε τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης για να... λυθούν


Έχεις εντοπίσει κάποιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και θέλεις να το αναφέρεις σε κάποιον αρμόδιο για να επιλυθεί, χωρίς να χρειάζεται να καλέσεις σε δεκάδες γραφεία για να μιλήσεις με το κατάλληλο υπάλληλο;

Η κίνηση πλέον είναι απλή, αρκεί να έχεις ένα smartphone. Εδώ και λιγότερο από ένα μήνα λειτουργεί η εφαρμογή...
«clean thess», μέσω της οποίας ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει μέσω του κινητού του, για τα «κακώς κείμενα» στην πόλη.

Συνθήματα σε δημόσιους χώρους, κατεστραμμένα συντριβάνια και πεζοδρόμια, διαλυμένα παγκάκια, βανδαλισμοί, δρόμοι με λακκούβες, χαλασμένα φανάρια είναι ορισμένα προβλήματα που συνήθως αντικρίζουμε ενώ περπατάμε στο κέντρο της πόλης.

Πλέον μέσω του «clean thess» οι δημότες μπορούν να ενημερώνουν μια βάση δεδομένων στην οποία συγκεντρώνονται όλες οι αναφορές – προβλήματα και τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η δράση, που υλοποιείται μέσω της ΜΚΟ «Praxis» είναι σε πιλοτικό στάδιο και καλύπτει μόνο τις περιοχές δικαιοδοσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το «clean thess» βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ πολιτών, εθελοντών της Praxis (με ρόλο συντονιστικό ή διεκπεραιωτικό) και των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ήδη έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα οι πρώτες περίπου 10 αναφορές και φωτογραφίες με προβλήματα. «Κάθε τέλος του μήνα η  Praxis θα εξετάζει εάν και σε πόσες αναφορές έχει δοθεί λύση, ενώ ενδέχεται να δίνονται όσκαρ και βατόμουρα για τα αντανακλαστικά που έχει η κάθε υπηρεσία» τόνισε στη Voria.gr η υπεύθυνη της Praxis Άννα Αλευρά.

Στόχος της εφαρμογής είναι να ξεσηκώσει αρχικά τους νέους, ώστε να γίνει ο καθένας τους ένας τοπικός επόπτης της γειτονιάς του, αλλά και του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Εμείς θα ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι αν κάθε προϊστάμενος κάθε πρωί έκανε μια περιήγηση στο site και να δρομολογούσε την επίλυση του προβλήματος» υπογράμμισε.

Παρόμοια εφαρμογή έχει αναπτυχθεί με επιτυχία κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε όσους χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της google με το όνομα «Clean Thess (beta)».


Πώς μπορείς να κάνεις μια αναφορά μέσω της εφαρμογής:

1. Κατεβάστε το app για το Android συσκευή σας .
2. Τραβήξτε μια φωτογραφία του προβλήματος.
3. Δώστε έναν τίτλο.
4. Διαλέξτε μια κατηγορία από:
  • Πεζοδρόμιο (πχ. καταστρεμμένα πεζοδρόμια, έλλειψη από ράμπες, σοβαρά εμπόδια για τη διέλευση, κλπ.)
  • Δρόμος (πχ. λακκούβες, παρατημένα αυτοκίνητα, χαλασμένα φανάρια, κλπ.)
  • Παιδική χαρά (πχ. έλλειψη συντήρησης, ατυχήματα, βανδαλισμοί, κλπ.)
  • Μνημείο (πχ. βανδαλισμοί, ατυχήματα, κλπ.)
  • Σκουπίδια (πχ. έλλειψη κάδων, έλλειψη κάδων ανακύκλωσης, σκουπίδια στο δρόμο, κλπ.)
  • Ύδρευση (πχ. ατυχήματα, δυσλειτουργικές βρύσες ή άλλες πηγές ύδρευσης, πότισμα σε ώρα μέγιστης ζέστης- σπατάλη νερού, κλπ)
  • Σήμανση (πχ. έλλειψη, βανδαλισμοί, κλπ.)
  • Σχολείο (πχ. ελλείψεις, βανδαλισμοί, κλπ.)
  • Αστικό πράσινο (πχ. κατάσταση πάρκων, νεκρά δέντρα, δέντρα «επικίνδυνα» για πεζούς και αυτοκινούμενα, πρέμνα που ενοχλούν τη διέλευση, κλπ.)
  • Άλλο
5. Στείλτε το!


της Κάτιας Γερακαρίτου / voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου