Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Άρχισαν τα όργανα ~ Πωλήθηκαν τα στεγαστικά του ΤΠκΔ


Στεγαστικά δάνεια 950 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην εταιρεία ειδικού σκοπού Grifonas Finance No1 PLC, προκειμένου να γίνει τιτλοποίηση.

Το ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχούσε στο 100% του άληκτου υπολοίπου κεφαλαίου των μεταβιβασθέντων δανείων, που είχαν χορηγηθεί μέχρι και την 1η Ιουλίου 2004 και τα οποία το 2006 μεταβίβασε και τιτλοποίησε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε εφαρμογή νόμου 3453/2006. Η τιτλοποίηση σημαίνει ότι η τράπεζα...
εκδίδει ένα ομόλογο (τίτλο) που αντιστοιχεί στις απαιτήσεις που έχει η τράπεζα από τα δάνεια τα οποία έχει χορηγήσει. Οι δανειολήπτες, εφόσον τα δάνειά τους τιτλοποιηθούν, δεν χρωστάνε πια στην τράπεζα αλλά στην εταιρεία που εξαγόρασε το ομόλογο το οποίο αντιστοιχεί στα δάνεια.

Πάντως το ΤΠΔ χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες τις καταγγελίες ότι ξένο fund αγόρασε κόκκινα δάνεια πελατών του περίπου στο 20% της πραγματικής αξίας του δανείου. Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ.


ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ

Οι βουλευτές ζητούσαν ο οφειλέτης να έχει το προνόμιο της προτεραιότητας, εφόσον το δάνειό του πρόκειται να πωληθεί σε τρίτους (funds κ.λπ.), να ερωτάται δηλαδή εάν αυτός θέλει να εξαγοράσει το δάνειό του στην ίδια τιμή που αυτό θα πωλείτο σε ξένα funds. Όμως όχι μόνο δεν γίνεται αυτό, αλλά ούτε καν ενημερώνονται οι δανειολήπτες ότι το δάνειό τους έχει αλλάξει χέρια. Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε το ΤΠΔ στο Συνήγορο του Καταναλωτή (στις 8 Φεβρουαρίου 2013) ύστερα από αίτημα που υπέβαλε δανειολήπτρια, η οποία θέλησε να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. 3869/2010): «Οι απαιτήσεις από το στεγαστικό δάνειο που χορήγησε το ΤΠΔ έχουν τιτλοποιηθεί βάσει των διατάξεων του ν. 3453/2006 και των υπ’ αριθμ. 2/38581/9004/20-7-2006 και 2/48545/0094/28-8-2006 αποφάσεων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Με βάση τις παραπάνω ειδικές αυτές ρυθμίσεις δεν είναι απαραίτητη η συναίνεση του δανειολήπτη, για να εκχωρηθούν, μεταβιβαστούν ή πωληθούν οι οφειλές του προς το ΤΠΔ».


ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ 32.000 ΔΑΝΕΙΑ

Με έγγραφό του το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3867/2010 έχει προβεί σε έγκριση 32.000 αιτημάτων ρύθμισης στεγαστικών δανείων (όπως επιμήκυνση μέχρι 40 έτη, μερική καταβολή των δόσεων μέχρι πέντε έτη, αναστολή εξυπηρέτησης για δύο έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Σημειωτέον ότι σε απάντηση του ΤΠΔ προς το Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη δανείου που έχει τιτλοποιηθεί αναφέρεται: «Αιτήσεις που αφορούν τιτλοποιημένα δάνεια εξετάζονται κατά περίπτωση από το δ.σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο πλαίσιο της δυνατότητας αντικατάστασης ενός μικρού αριθμού ετησίως σύμφωνα με προκαθορισμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια».


Μακεδονία


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου