Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τί φοβούνται οι Αλβανοί;


Οι Αλβανοί ηγέτες φοβούνται την ύπαρξη ενός νέου εμποδίου, που μπορεί να αποτρέψει, ή έστω να καθυστερήσει την υλοποίηση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.
 
Είναι προφανές ότι η προπαγάνδα για την «Μεγάλη Αλβανία», δεν αποβλέπει απλώς στον προσεταιρισμό ψηφοφόρων, αλλά «πες-πες» έγινε συνείδηση και στους Αλβανούς ηγέτες. Οι οποίοι φοβούνται την ύπαρξη ενός νέου εμποδίου, που μπορεί να αποτρέψει, ή έστω να καθυστερήσει την υλοποίηση του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.



Οι Αλβανοί φοβούνται την ίδρυση «Νέας Γιουγκοσλαβίας»

Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, το πρώτο εμπόδιο είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ηγετών Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, ποια χώρα θα προΐσταται στην Μεγάλη Αλβανία. Τα Τίρανα δικαιούνται τον τίτλο ως μητρόπολη, οι Κοσοβάροι θεωρούν εαυτούς τους -άλλωστε δεν ήσαν Αλβανοί- ικανότερους για να ηγηθούν.

Τώρα, με την αρχική συμφωνία Ε.Ε.-Σερβίας, για την ενταξιακή πορεία της δεύτερης, το Βελιγράδι αποκτά προβάδισμα έναντι των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως επικράτησε να αποκαλούνται οι χώρες της π. Γιουγκοσλαβίας, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης.
Η πρώτη ανησυχία των Αλβανών εκδηλώθηκε, όταν πέρσι πραγματοποιήθηκαν περιφερειακές συνεδριάσεις στο Στρασβούργο, στην Αχρίδα και στο Μαυροβούνιο, με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση, κ. Στέφαν Φούλε, με σκοπό την έναρξη περιφερειακής συνεργασίας, των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σκόπια).  Έγινε γνωστή ως πρωτοβουλία των έξι ( BP6 ή αγγλιστί WB6).

Το θέμα αυτό βρισκόταν και στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΟΗΕ, με τους υπουργούς Εξωτερικών των έξι χωρών υπό τον Επίτροπο κ. Στέφαν Φούλε. Ο τελευταίος , σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, είναι ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας των BP6.

Δεν άφησαν ασυγκίνητους τους Αλβανούς αυτές οι πρωτοβουλίες, και προχθές ο π. πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα, με κείμενό του στο διαδίκτυο -το οποίο μετέφερε ο echedoros- επιχειρεί να αποδομήσει το νέο σενάριο περί νοσταλγίας της Γιουγκοσλαβίας. «Οι Αλβανοί θα δουλέψουν σκληρά για μια δεύτερη πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, αλλά όχι το Βελιγράδι», έγραψε και εκδήλωσε την κατάπληξή του επειδή η ιδέα αυτή ενισχύεται από τον κ. Στέφαν Φούλε.

«Αυτή πρωτοβουλία, έγραψε ο κ. Μπερίσα, προστέθηκε στις πολλές άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή μας και έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια διαρθρωμένη συνεργασία με πολυμερείς οργανισμούς και κοινοβουλευτική συνεργασία από τα έξι βαλκανικά κράτη.

» Εκ πρώτης όψεως, η πρωτοβουλία φαίνεται να οδηγείται στο Βελιγράδι. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, το Βελιγράδι παρέχεται να είναι η πρωτεύουσα της πρωτοβουλίας, αφού συγκεντρώνει τα περισσότερα κεντρικά γραφεία των χωρών της πρωτοβουλίας αυτής.
» Για πολλούς πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους και νέο-γιουγκοσλάβους Σέρβους και μη Σέρβους, από τις χώρες αυτές, η πρωτοβουλία θεωρείται ως μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μίνι-Γιουγκοσλαβία για να διευκολυνθεί η πορεία των χωρών αυτών στην ΕΕ».

Ο κ. Μπερίσα σημειώνει ότι η Αλβανία έχει μια ουσιαστική συμβολή στην περιφερειακή συνεργασία, και υπήρξε πάντα ένας παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή (αυτό το τελευταίο, δεν γνωρίζω άλλους πλην των αλβανών ηγετών, να το αποδέχονται). Και αφού προσθέτει ότι στις συνεδριάσεις του Στρασβούργου, της Αχρίδας και της Μπούντβας, όπου συζητήθηκε αυτή η πρωτοβουλία, οι Αλβανοί αντιπρόσωποι όπως και αυτοί του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξαν πλήρως την περιφερειακή συνεργασία στη βάση της ενοποίησης των διαφόρων υφιστάμενων πρωτοβουλιών. Αλλά απέρριψαν τον περιορισμό και την δόμηση της συνεργασίας στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας των BP6.

Με τα παραπάνω, ο κ. Μπερίσα θέτει ζήτημα ηγεσίας, όχι μόνον μεταξύ των Αλβανών, αλλά και όλων των λαών των Δυτικών Βαλκανίων, παρόλο που πρόκειται για Σλάβους. Δεν παραγνωρίζει βέβαια πως υπάρχουν φιλοσερβικά ρεύματα τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στα Σκόπια.
Η αλήθεια είναι, πως οι Σλάβοι των Σκοπίων είναι διαιρεμένοι σ’ αυτό. Υπάρχει μια μερίδα που θα ήθελε την επανένταξη με την Σερβία σε μια Νέα Γιουγκοσλαβία, αλλά υπάρχει άλλη μερίδα, εξίσου ισχυρή, που δεν βλέπει με καλό μάτι την σερβική πολιτική, την οποία θεωρεί επεκτατική. Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων των Σκοπίων κ. Νάσερ Σελμάνι:

«Ο στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι να αποκτήσει κοινά σύνορα με την Ελλάδα. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Πιο σημαντικό κομμάτι για αυτήν είναι τα Σκόπια. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που εμποδίζει τα Σκόπια να προχωρήσουν τα τελευταία 20 χρόνια. Στην πραγματικότητα οι Σέρβοι υπάρχουν στην περιοχή των Σκοπίων από το 1912».
Με όλα αυτά, αποδεικνύεται ότι πράγματι τα Βαλκάνια, εξακολουθούν να αποτελούν αδιαμόρφωτη και γεμάτη ένταση περιοχή.

Ο Μακεδών / voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου