Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ποιά φράση του Πάγκαλου είχε έντονες αντιδράσεις είπαμε;


Ποινική δίωξη σε βάρος 19 πρώην στελεχών της ΕΑΣ . Έδιναν (λες και ήταν δικά τους) αποζημιώσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις νόμιμες στους αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης φέρονται να έδιναν οι διοικήσεις της ΕΑΣ από το 2006-10, ζημιώνοντας τον οργανισμό με σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ.


r

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος στελεχών, της περιόδου 2006 έως 2010, της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), για υπόθεση κακής οικονομικής διαχείρισης, που φέρεται...
να προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου (τα λεφτά από τους φόρους μας δηλαδή) που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου και στρέφεται κατά 19 ατόμων- μέλη των διοικήσεων των ΕΑΣ την περίοδο 2006- 2010.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οι υπεύθυνοι της εταιρίας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες. Τονίζεται μάλιστα ότι πλην του σχετικού νομού περί Εταιριών Κοινής Ωφέλειας, για το θέμα των αποζημιώσεων υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -την οποία είχε υιοθετήσει του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ, δαπάνες που, κατά τη δικογραφία, φαίνεται να προκάλεσαν στην επιχείρηση ζημιά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ευρώ. Φέρονται επίσης οι κατηγορούμενοι να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ γι αυτό, χρήματα που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε για την υπόθεση από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση οι 19 κατηγορούμενοι οι οποίοι αρνήθηκαν ότι έχουν παρανομήσει. Στις εξηγήσεις τους τα στελέχη της επιχείρησης φέρονται να ισχυρίστηκαν πως η ΕΑΣ δεν ανήκει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή της πλαφόν στις αποζημιώσεις.

Η θέση των 19, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από τις δικαστικές Αρχές, καθώς για τη φύση των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση υπήρχε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ του 2006 και επιπλέον αντίστοιχη που εκδόθηκε το 2012, που κατέτασσε τα ΕΑΣ στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.

Βάσει των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα ΕΑΣ από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 40 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου