Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Αποδείξεις 2014 ~ «Κλείδωσαν» οι αποφάσεις


Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με όριο τα €10.500. οιες θα μετρήσουν μόνο για το 50% της ονομαστικής αξίας και ποιες για σύνολο. 

Μια τρύπα στο νερό ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο μέτωπο των αποδείξεων για το 2014, έχοντας μάλιστα πλήρη επίγνωση ότι δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα ουσιαστικό στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.


Ελλείψει χρημάτων όμως για να δοθούν φοροκίνητρα και ουσιαστικού σχεδιασμού όλους τους προηγούμενους μήνες -ή χρόνια- διατηρείται ένα σύστημα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό χτύπημα στους φοροφυγάδες.

Το σενάριο που επεξεργάζονται τις τελευταίες ημέρες στην Καραγιώργη Σερβίας προκειμένου να βγει η περιβόητη απόφαση και να ξέρουν οι φορολογούμενοι τι αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν φέτος προβλέπει ότι αποδείξεις από βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ θα μετράνε στο 50% της αξίας τους και οι υπόλοιπες που συλλέγονταν πέρυσι στο 100%.

Τα σενάρια για επιστροφή ΦΠΑ στο 30% που είχαν καλλιεργηθεί στο παρελθόν για όσους φορολογούμενους θα μαζεύουν αποδείξεις από κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών με έντονες τάσεις προς φοροδιαφυγή, έχουν φύγει οριστικά από το τραπέζι, καθώς όπως σημειώνεται αρμοδίως «δεν υπάρχουν λεφτά για να υλοποιηθούν από φέτος».

Θα μελετηθούν, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών για το 2015.

Έτσι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ. 

Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων έχει αποσυνδεθεί από το αφορολόγητο -ούτως ή άλλως το αφορολόγητο έχει αντικατασταθεί από tax credit- αλλά παραμένει η ποινή φόρου 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες αποδείξεις και σε αυτές που έχει μαζέψει ο φορολογούμενος (λες και το ελέγχει κανείς...) .Τα παραπάνω ψηφίστηκαν από τη Βουλή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις 1.000 ευρώ στο τέλος του 2014. Αν έχει συλλέξει αντί των 1.000 800 ευρώ σε αποδείξεις, επί της διαφοράς των 200 ευρώ ο νόμος προβλέπει πως επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η επιβάρυνση είναι 44 ευρώ. Αντίθετα, αν αντί για 1.000 έχει συλλέξει αποδείξεις π.χ. 1.500 ευρώ δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ακόμα και με τη μείωση στο 50%, των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα να καλυφθούν τα απαιτούμενα όρια.

Εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση με την οποία θα προσδιορίζονται επακριβώς ποιες αποδείξεις συλλέγονται το 2014 και σε τι ποσοστό της αξίας τους θα αναγνωρίζονται από την εφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχρέωση συλλογής αποδείξεων έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

E. Λάσκαρη / euro2day.gr 



Ενημέρωση: Αλαλούμ - Πήραν πίσω την πρόταση για τη συλλογή αποδείξεων

Αλαλούμ - Πήραν πίσω την πρόταση για τη συλλογή αποδείξεων

Συνεχίζεται το αλαλούμ με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αποσύρεται η πρόταση που προέβλεπε να «μετράει» το 50% των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων. Έτσι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ξανά σε αναζήτηση άλλων εναλλακτικών προτάσεων.

Υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις το 2014 είναι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους.Το μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ. Για την αξία των αποδείξεων που του λείπει, ένας μισθωτός ή συνταξιούχος καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου