Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Καραγκιοζιλίκια: Κλείνουν τα σχολεία την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας;


Το ενδεχόμενο να καθιερωθεί και στην Ελλάδα η «λευκή εβδομάδα» και να κλείνουν τα σχολεία μετά την Καθαρά Δευτέρα εξετάζει η κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να έχει υποβάλλει η τουριστική κοινότητα και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.
Οι ξενοδόχοι προσδοκούν με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση του κλάδου μέσα από εξορμήσεις σε ορεινούς προορισμούςτων -αποδεσμευμένων από τις σχολικές υποχρεώσεις- οικογενειών.

Η απόφαση φέρεται να είναι ουσιαστικά ειλημμένη και αυτά τα 24ωρα το υπουργείο Παιδείας μελετά τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου προκειμένου αυτή να πλήξει όσο τον δυνατόν λιγότερο τη διδασκαλική περίοδο. Μετά τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Τουρισμού προωθούν την ικανοποίηση του αιτήματος.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να αναληφθεί στα πρότυπα αντίστοιχου θεσμού που τηρούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο οποίος είναι συνδεδεμένος με διακοπές σε ορεινούς -συχνά χιονισμένους- προορισμούς. Στόχος είναι οι οικογένειες να έχουν τη δυνατότητα για ολιγοήμερες διακοπές κατά τη χειμερινή περίοδο και έτσι να τονωθεί η τουριστική κίνηση.

Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις όπως η περικοπή ημερησίων εκδρομών - περιπάτων και η επίσπευση έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Πάντως όλα τα ενδεχόμενα για την «λευκή εβδομάδα» χειμερινού τουρισμού εξετάζονται σε σύσκεψη που πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Παιδείας.



Σχόλιο:


Καταπληκτική ιδέα η «Λευκή Εβδομάδα» των σχολείων προς τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Προτείνω να μετονομαστεί σε «Κόκκινη Εβδομάδα», να μεταφερθεί τον (κόκκινο) Οκτώβρη και να συνδυαστεί με τις εποχιακές καταλήψεις. Οι καταληψίες και όσοι τους συνδράμουν, μπορούν να βάζουν ένα λουκέτο στην πόρτα και ένα πανώ στα κάγκελα και να ξεχύνονται μετά στις εξοχές.

Στα σοβαρά τώρα. Η υπόθεση των σχολικών εκδρομών είναι πολύ σοβαρή, αλλά όπως και ολόκληρη η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται στην πλάκα. Βόλτες σε εμπορικά κέντρα και καφετέριες, σκυλάδικα και night clubbing, παντός είδους πιώματα, αρκεί να χαθεί μάθημα, να αποδράσουν τα παιδιά από το αφόρητο σχολείο. 

Αν θέλουν να τονώσουν το χειμερινό τουρισμό ας κοιτάξουν να οργανωθούν καταλλήλως και να προσελκύσουν ξένους που και την οικονομική δυνατότητα έχουν και θα ενθουσιαστούν από την ελληνική ύπαιθρο, που λόγω της ηπιότητας του χειμώνα μας είναι παράξενα όμορφη αυτήν την εποχή. 

Όσο για τα σχολεία, αν θέλουν ωφέλιμες εκδρομές, ας τις συνδυάσουν με δραστηριότητες και διδασκαλίες μέσα στη φύση, πεζοπορείες, παιχνίδια, μαγειρέματα, κοινοβιακή ζωή κλπ. Αν κάτι έχουν ανάγκη τα παιδιά των μεγάλων πόλεων δεν είναι τα σκυλάδικα της Ρόδου ή της Θεσσαλονίκης αλλά η ζωή στην ύπαιθρο, δίπλα στο ποτάμι, μέσα στο δάσος. Επιστροφή στη φύση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου