Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

«Νόμος της ακροαριστερής ζούγκλας» στα Πανεπιστήμια


Έρμαια της βίας ακροαριστερών τραμπούκων παραμένουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ισχνές ομάδες μπορούν να διαλύουν Συγκλήτους, συνελεύσεις, εκλογές και να υποχρεώνουν δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα των πανεπιστημίων να συνεδριάζουν κρυφά σε άλλους χώρους, ακόμη όμως και σε ξενοδοχεία για να προστατευτούν από το... άσυλο.


Οι σκηνές «ζούγκλας» που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, από ομάδα φοιτητών που επιχείρησε να επιβάλει τον δικό της «νόμο» κρατώντας υπό ομηρεία τα μέλη της Συγκλήτου, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Περιστατικά βίας -από καταλήψεις, ομηρεία καθηγητών, ξυλοδαρμούς, εισβολές σε συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης, αλλά μέχρι και «χτίσιμο» καθηγητικών γραφείων- καταγράφονται εδώ και χρόνια. Η πραγματικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ζοφερή και αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη της άρνησης ακραίων μειοψηφικών ομάδων για οποιαδήποτε αλλαγή, ακόμη και για ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών, όπως είναι αυτό της φύλαξης.

Δ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παράλληλα, όμως, καταδεικνύουν πως η άκρατη πολιτικοποίηση παραμένει η μεγάλη «πληγή» των πανεπιστημίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση της νέας ηγεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών να εφαρμόσει μέτρα φύλαξης των Προπυλαίων μεταφέρθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή, μετά τις καταγγελίες του πρύτανη κ. Θεόδωρου Φορτσάκη ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «διευκόλυναν» ομάδα φοιτητών να προχωρήσει σε κατάληψη χώρων του ιδρύματος πριν από περίπου δέκα ημέρες, αλλά και διότι τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης σχολιάστηκαν από διάφορους παράγοντες της πολιτικής σκηνής, όχι όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της ελληνικής κοινωνίας, απαιτούν τη λειτουργία ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου με σεβασμό στο Σύνταγμα και τήρηση των Νόμων, οι πρυτανικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες» ξεκαθάρισε η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο κλήσης της αστυνομίας και ορίζοντας για σήμερα, Σάββατο νέα, κρίσιμη συνεδρίαση Συγκλήτου.

Α. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ
Α. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ


Η σύνοδος
Στο πλευρό του κ. Φορτσάκη έχει ταχθεί η σύνοδος των πρυτάνεων, ζητώντας από την πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο πρόβλημα της φύλαξης των πανεπιστημίων και να ενισχύσει με τους απαραίτητους πόρους τα ιδρύματα.

«Είναι μη αποδεκτό και καταδικαστέο το φαινόμενο ομάδες φοιτητών ή άλλων, γιατί δεν ξέρω ποιοι είναι, να διακόπτουν και να παρεμποδίζουν τη λειτουργία δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια είναι δημόσια περιουσία που πρέπει να προστατεύεται», τονίζει στην «Η» ο προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος και προσθέτει: «Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι εξορμήσεων. Ούτε χώροι βίας, βανδαλισμών και αυθαιρεσίας. Είναι χώροι σπουδών, έρευνας και διαλόγου».


Διαγωνισμός στα... κρυφά
Όταν, την περασμένη Πέμπτη, στο ΕΚΠΑ εκτυλίσσονταν πρωτοφανείς σκηνές, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι φοιτητές δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Συγκεντρώθηκαν, όπως είχαν προαναγγείλει, στα γραφεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας αλλά δεν βρήκαν κανέναν. Κι αυτό διότι η διενέργεια του διαγωνισμού είχε μεταφερθεί σε άλλο χώρο του ιδρύματος...

«Δεν δικαιούνται να ακυρώνουν διαγωνισμούς. Η πράξη αυτή είναι παραβατική και παράνομη», τονίζει στην «Η» ο κ. Γάτσιος, με εισήγηση του οποίου ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η σύνοδος των πρυτάνεων είχε εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα συχνά φαινόμενα βίας, βανδαλισμών, παραβατικών πράξεων στους χώρους των πανεπιστημίων και η διατάραξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας μαρτυρούν ότι οι ισχύουσες δομές φύλαξης και ασφάλειας των πανεπιστημίων δεν συνάδουν πλέον με τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Μετά δε την κατάργηση του κλάδου των φυλάκων στα πανεπιστήμια, δεν υπάρχουν πλέον ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις φύλαξης και ασφάλειας.

Η σύνοδος των πρυτάνεων ζητά από το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε να διαμορφωθεί, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ένα σύγχρονο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας, ενταγμένο στους Οργανισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας».
Άποψη
του Δημήτρη Νανόπουλου, καθηγητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο Texas των ΗΠΑ

«Μην ρίχνουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά»
«Μου προκαλεί μεγάλη θλίψη να βλέπω να εκτυλίσσονται σκηνές βίας στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας. Καταδικάζω απερίφραστα τις ακραίες εκδηλώσεις μεμονωμένων, πιστεύω, φοιτητών απέναντι σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, όπως είναι η Σύγκλητος.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, καταλαβαίνω τη νεανική ορμή των παιδιών -γιατί δεν πιστεύω ότι κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτές τις ενέργειες- τα οποία έχουν αγωνία και άγχος για το μέλλον τους. Καταλαβαίνω, επίσης, ότι η έννοια της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ξένη προς τα ελληνικά ήθη. Δεν ζω στον... Άρη. Θα ήθελα, όμως, να ακούσω την άποψη και των άλλων φοιτητών για το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, θα συμβούλευα να πρυτανεύσει η λογική. Να γίνει ένας διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να βρεθεί μια λύση. Η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές. Τολμώ να πω ότι έχει υπαρξιακό πρόβλημα. Ας μην ρίχνουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά με τέτοιες κινήσεις. Μην αποσυνθέσουμε, εντελώς, αυτή τη χώρα».


Άποψη
του Άλεκ Κουτρουμπή, καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Greenwich της Μεγάλης Βρετανίας

«Πολιτικά υποκινούμενες οι αντιδράσεις»
«Στο πανεπιστήμιο όπου διδάσκω η αστυνομία όχι απλώς μπορεί να εισέλθει όταν την καλέσουμε, αλλά πλέον υπάρχει και ένα μικρό αστυνομικό τμήμα μέσα στους χώρους του ιδρύματος, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εξωτερικούς κινδύνους. Παράλληλα, επειδή συνορεύουμε και συνδιδάσκουμε με στρατιωτική μονάδα, τη σχολή μηχανικών του βρετανικού στρατού, γίνονται στους χώρους του πανεπιστημίου και περιπολίες του στρατού. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πρωτοφανείς. Το να διαλύουν ομάδες φοιτητών τις συνεδριάσεις εκλεγμένων οργάνων του πανεπιστημίου είναι παράνομο και το θέμα είναι καθαρά ποινικό. Επίσης, ουδείς δικαιούται να προβαίνει σε καταστροφές. Τα πανεπιστήμια είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Θεωρώ ότι όλες αυτές οι ακραίες και απαράδεκτες ενέργειες στους χώρους των πανεπιστημίων είναι πολιτικά υποκινούμενες. Το άσυλο αφορά στην ελεύθερη διακίνηση των πνευματικών ιδεών, δεν είναι για να το χρησιμοποιούν οι ναρκομανείς. Κάπου, λοιπόν, συναντιέται η πολιτική με το έγκλημα. Σε μια στιγμή που ο τόπος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, φαίνεται πως ορισμένοι θέλουν την κακομοιριά».


1 σχόλια:

iojik είπε...

Αν η ελλάδα ήταν στοιχειώδες κράτος και όχι βόθρος με τοξικά απόβλητα, τα τσογλάνια που μπούκαραν στην συγκλητο, τώρα θα σάπιζαν στη φυλακή.

Δημοσίευση σχολίου