Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σκαΐ 1821 - Δείτε ολόκληρο το 2ο επεισόδιο ~ Μια Ιδέα Γεννιέται


Η σειρά δίνει στο θεατή την ευκαιρία να βιώσει τα συναρπαστικά γεγονότα που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα, να επανεξετάσει τους μύθους του αγώνα για την ελευθερία, αλλά και να εμβαθύνει στη σημασία που έχει η επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας.

Επεισόδιο δεύτερο: Μια Ιδέα Γεννιέται

Σε ηλικία 15 ετών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έρχεται στην Καρύταινα για να καταταγεί στην ομάδα κλεφτών του θείου του. Η βία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Όμως το 1806, ο Σουλτάνος διώχνει τους...
 κλέφτες από την Πελοπόννησο και ο Κολοκοτρώνης αναγκάζεται να φύγει για τη Ζάκυνθο, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Εκεί, γνωρίζει έναν καινούργιο κόσμο και έρχεται σε επαφή με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού. Όπως γράφει στα Απομνημονεύματά του, «Πρωτήτερα τα έθνη δεν εγνωρίζοντο. Τους βασιλείς τους ενόμιζον ως θεούς της».

Ο αγώνας της Παλιγγενεσίας του 1821 θα είναι πρωτίστως ένας αγώνας ιδεών. Οι ιδέες συμβάλλουν —περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα— στην έκρηξη της Επανάστασης και στη δημιουργία ενός νέου κράτους που θα το έλεγαν Ελλάδα.

Η πρώτη οργανωμένη κίνηση για την προετοιμασία της Επανάστασης γίνεται το 1814, στην Οδησσό από τη Φιλική Εταιρεία. Όμως τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία δεν είχε καταφέρει να στρατολογήσει παρά μόνο 42 μέλη. Στα τέλη του 1817, οι τρεις ιδρυτές της εταιρείας μεταφέρουν την έδρα τους στην Κωνσταντινούπολη. Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας που προσπαθούν να ανατρέψουν είναι γεμάτη με Έλληνες όλων των τάξεων.

Όμως, χρειάζεται ακόμα ένα πράγμα: ένας ισχυρός αντιπερισπασμός που θα απασχολήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό το στοιχείο προσφέρει ο ηγεμόνας των Ιωαννίνων, ο Αλί Πασάς, εναντίον του οποίου εκστρατεύουν όλες σχεδόν οι τουρκικές δυνάμεις της Πελοποννήσου.

Tο βίντεο ξεκινάει αυτόματα, ίσως καθυστερήσει κάποια δευτερόλεπτα.


 

null


 

Πηγή
Το πρώτο επεισόδιο μπορείτε να το δείτε & από εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου