Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

"Κλειδώνει" η Τρόικα τα νέα μέτρα

Περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, λουκέτα σε ΔΕΚΟ και άλλους φορείς, νέοι φόροι, το ενιαίο μισθολόγιο και μεγαλύτερο πάγωμα προσλήψεων, τέθηκαν επί τάπητος χθες μεταξύ Τρόικας και υπουργείου Οικονομικών.
Έρχεται 65ωρο και συμβάσεις 18μηνης διάρκειας.

Κατευθείαν στα... «βαθιά», δηλαδή στα νέα μέτρα αξίας τουλάχιστον 12,77 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από το 2012 βούτηξαν χθες το απόγευμα οι επικεφαλής της Τρόικας στην πρώτη τους έλευση στο υπουργείο Οικονομικών. Η παρουσία τους θα είναι συνεχής έως την Παρασκευή που αναμένεται να οριστικοποιηθεί η...
 3η αναθεώρηση του Μνημονίου και το νέο πακέτο μέτρων που θα γίνει νόμος του κράτους τον Απρίλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να γραφθούν στην νέα «βερσιόν» του Μνημονίου όσο το δυνατό λιγότερα μέτρα, επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής στήριξης μέσα από κοινωνικό διάλογο με κόμματα και φορείς.

Η Τρόικα από την πλευρά της ισορροπεί ανάμεσα στην κατανόηση της σημασίας να διατηρηθούν οι λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό αλλά και της πίεσης που δέχεται ειδικά από την Γερμανία για σαφείς και γραπτές διαβεβαιώσεις αφού μεσολαβεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου.



Στέλεχος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις αναφέρει ότι ακόμη η συζήτηση βρίσκεται στην αρχή της, ενώ θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ. Επίσης, εξηγεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει για παράταση χρόνου και λεκτική στήριξη της Τρόικας τόσο στα μέτωπα που καθυστερούν (ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα, τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, μισθολόγιο και κυρίως διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά της γενικής κυβέρνησης) αλλά και στη δομή του νέου πακέτου.

Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ μετείχαν οι τρεις «ηγέτες» της Τρόικας Σερβάζ Ντερούζ (ΕΕ), Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Από ελληνικής πλευράς, πέρα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρών ήταν ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς, ο γενικός γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης και ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης.

Αναζητήθηκαν τα μέτρα αξίας 2,584 δισ. ευρώ για το 2012, 4,63 δισ. ευρώ για το 2013 και 5,56 δισ. ευρώ για το 2014, συνολικά ύψους 12,77 δισ. ευρώ. Αμφίβολο είναι ακόμη αν θα απαιτηθούν από τώρα μέτρα για το 2015.

Από το ποσό αυτό το ένα τρίτο, περίπου 4 δισ. ευρώ, θα προκύψει από αύξηση εσόδων και το υπόλοιπο από περικοπή δαπανών.

Τα μέτρα αυτά είναι επιπλέον των 6 δισ. ευρώ που αναφέρει αναλυτικά το Μνημόνιο του Μαΐου για την τριετία 2012-2014 (νέα περικοπή προσλήψεων και δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά στο 23%, περικοπή επιδομάτων ανεργίας και άλλες παρεμβάσεις).


Η Τρόικα ξεκινά τη διαπραγμάτευση από εκεί που την «άφησε» το Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την «βούλα» των υπουργών Οικονομικών σε πέντε άξονες μέτρων που τώρα εξειδικεύονται:

1. Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ και λουκέτο σε φορείς με ελλείμματα και χαμηλή ποιότητα. Πολυετές σχέδιο για ζημιογόνες επιχειρήσεις με περικοπές δαπανών και μισθολογικών και αύξηση εσόδων - τελών. Η Τρόικα ανησυχεί για την καθυστέρηση στη μείωση των μισθών και ζητά να μάθει πως από το 2012 θα ισχύσει νέο μισθολόγιο στο ευρύτερο δημόσιο. Επίσης ασκεί πιέσεις για ευρύτατο «λουκέτο» ή κύμα συγχωνεύσεων και ζητά μεγαλύτερη μείωση προσωπικού αλλά και απολύσεις ως έσχατο εργαλείο περικοπής δαπανών.

2. Νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Θα βασίζεται κυρίως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και θα τεθεί σε ισχύ πριν το τέλος του 2011. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει νέα αύξηση φορολογικών συντελεστών.

3. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών προγραμμάτων. Η κυβέρνηση φέρεται να πέτυχε παράταση στην υποχρέωσή της να περικόψει επιδόματα με αρχή από το οικογενειακό επικαλούμενη την έκθεση των ανεξάρτητων αξιολογητών που καθυστερεί. Ωστόσο, το χρονικό περιθώριο «στενεύει» και εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση για τα κενά στην κοινωνική πολιτική, η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε «οριζόντια» περικοπή δαπανών με εισοδηματικό κριτήριο που θα βοηθά και όσους φοροδιαφεύγουν.

4. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και κατάργηση εξαιρέσεων στον κανόνα μία έξοδος για κάθε πρόσληψη. Θα εφαρμόζεται και στις προσλήψεις σε παιδεία, υγεία και σώματα ασφαλείας αλλά και σε μετατάξεις από ΔΕΚΟ και φορείς που θα κλείσουν. Αν τα λουκέτα είναι μαζικά, υπάρχει κίνδυνος απολύσεων. Πληροφορίες ανέφεραν πρόταση για ισχυροποίηση του κανόνα σε 7 αποχωρήσεις ανά πρόληψη.

Κριτική ασκήθηκε για την καθυστέρηση της έκθεσης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής για τις αποδοχές και τα προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων. Με βάση αυτή θα πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί το νέο ενιαίο μισθολόγιο από το οποίο αναμένεται να έρθει η πιο μεγάλη «εξοικονόμηση» ακόμη και άνω των 5 δισ. ευρώ.

5. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών.


Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν σήμερα πιθανότητα με την απουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου λόγω της καθόδου του προέδρου του Eurogroup Ζαν Πολ Γιούνγκερ στην Αθήνα. (Εχει από καιρό προγραμματιστεί η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ωστόσο, η έλευσή του ήταν αφορμή για συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών η οποία κλείσθηκε χθες και έχει προγραμματιστεί για αργά το μεσημέρι απουσία μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Χθες η Τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις σε πρωτοβουλίες τόνωσης της ανάπτυξης (αδειοδότηση επιχειρήσεων, θέμα για το οποίο μετέφερε τις ευθύνες στην υπουργό Περιβάλλοντος Τϊνα Μπιρμπίλη, λειτουργία του ΓΕΜΗ και του νέου συστήματος προμηθειών). Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το μέλλον των εργασιακών μονοπώλησαν σχεδόν την συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενώ οι περικοπές δαπανών υγείας και το θέμα των φαρμακείων συζητήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.



Έρχεται 65ωρο και συμβάσεις 18μηνης διάρκειας


Με... υποσχετικές για το άμεσο μέλλον έκλεισε η επίσκεψη της Τρόικας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς κατά τη χθεσινή συνάντηση άνοιξε διάπλατα το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ενώ όπως φάνηκε, ποτέ δεν έκλεισε το θέμα της μη επέκτασης των επιχειρησιακών συμβάσεων. Όλες οι παρεμβάσεις που ζητήθηκαν και κατά κύριο λόγο συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της ομάδας των δανειστών, οδηγούν σε δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων για τις πληρωμές των μισθών αλλά και των υπερωριών.


Αναλυτικά, όπως διαφάνηκε χθες, το θέμα της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις παρέμεινε ανοικτό. Παρά τις έντονες διεργασίες και ενστάσεις της υπουργού, κατά την προηγούμενη επίσκεψη των δανειστών, αυτή τη φορά, το θέμα «έκλεισε» με σχετική ευκολία. Κύκλοι του υπουργείου άλλωστε, τόνιζαν ότι οι χθεσινοί επισκέπτες στο υπουργείο, ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της κ. Κατσέλη να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και τη δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται αυτόματα, από τον εκάστοτε υπουργό. Θα τεθούν «αντικειμενικά» κριτήρια. Σήμερα, ήδη, αρκετές κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, και προβλέπουν αυξήσεις πάνω από αυτές που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου, καθώς η υπουργός δεν υπογράφει την επέκτασή τους. Συνεπώς, ο κανόνας που αναμένεται να τεθεί, θα προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για την επέκταση, να μην ορίζονται αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται για τους ανειδίκευτους εργάτες...

Παράλληλα, χθες, ξανάνοιξε το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και μάλιστα σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αναμένεται να ξανανοίξει το θέμα του 65ωρου. Η ελληνική πλευρά, ήδη, έχει δεσμευτεί για «βελτίωση των ρυθμίσεων που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου» με πρόβλεψη που υπάρχει στο Μνημόνιο Νο 3. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, κατά τις προηγούμενες ημέρες, έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα της επέκτασης της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έως και 18 μήνες, και μάλιστα με δυνατότητα από τους εργοδότες να λύουν μονομερώς τη σύμβαση, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό, βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας όπως για παράδειγμα οι Τράπεζες, αναμένεται να προχωρήσουν σε «απολύσεις» χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις. Όσον αφορά τη διευθέτηση, οι συζητήσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορούν τη δυνατότητα εφαρμογής 10ωρου όχι μέσα σε διάρκεια 4 μηνών αλλά σε ολόκληρο το χρόνο.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν κι ένα τελεσίγραφο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Εάν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπάρξει αισθητή στροφή των επιχειρήσεων προς τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, η επόμενη νομοθετική παρέμβαση θα αφορά την επέκταση των ατομικών συμβάσεων. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε πως ατομικές συμβάσεις υπογράφονται συνεχώς, χωρίς ανάγκη οποιασδήποτε νομοθετικής παρέμβασης, ενώ αποκάλυψε πως η κ. Κατσέλη έχει αναλάβει πρωτοβουλία να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη περισσότερες από 600 αιτήσεις για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων έχουν κατατεθεί στα πρωτοδικεία, που οδηγεί τους επικεφαλής του υπουργείου στο συμπέρασμα, ότι εφόσον συσταθούν τα επιχειρησιακά αυτά σωματεία, θα τρέξουν και οι διαδικασίες υπογραφής των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Από την πλευρά τους πάντως, οι εκπρόσωποι της Τρόικας άσκησαν πιέσεις, ώστε εάν δεν υπάρξει απτό αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα, να αλλάξει ο νόμος.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε επίσης ότι, εντός του 2011 προωθούνται σκληρές αλλαγές στα επικουρικά ταμεία, καθώς οι αναλογιστικές μελέτες που θα ξεκινήσουν δεν αναμένεται να δείξουν θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των ταμείων. Σύμφωνα με το υπουργείο, συμφωνήθηκε πως οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, θα δρομολογηθούν αλλαγές σε όποια Ταμεία χρειασθεί από τις αρχές του 2012 και θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενοποιήσεις. Συζητήθηκε επίσης, η πορεία ενοποίησης των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και η πορεία συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) ενώ οι δανειστές ενημερώθηκαν και για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πλήρη ανάπτυξή του.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου