Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Μπάλες πλυσίματος ~ Άνθρακες… ο στρογγυλός θησαυρός


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συνεχής προβολή διαφημιστικών τηλεοπτικών σποτ για «μπάλες πλυσίματος ρούχων», που μπορούν να αντικαταστήσουν τα απορρυπαντικά στα πλυντήρια ρούχων.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, τα αποτελέσματα του πλυσίματος με «μπάλα» είναι τα ίδια με το να είχε χρησιμοποιηθεί σκέτο νερό.


Η προώθηση των προϊόντων αυτών γίνεται με ισχυρισμούς ότι πρόκειται για προϊόντα που παράχθηκαν κατόπιν επιστημονικών ερευνών (νανοτεχνολογία κτλ.), ότι είναι οικολογικά, υποαλλεργικά, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και η χρήση τους έχει, ως αποτέλεσμα, οικονομία στην κατανάλωση νερού και ρεύματος. Υπόσχονται, δηλαδή, προστασία της υγείας των καταναλωτών, οικονομικότερες πλύσεις και προστασία του περιβάλλοντος.

Τα Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, έπειτα από αρκετά ερωτήματα πολιτών για τις πολυδιαφημιζόμενες μπάλες πλυσίματος που καταργούν τα απορρυπαντικά, απευθύνθηκε για διευκρινίσεις στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η ΓΓΚ ανακοίνωσε ότι, προκειμένου να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών από ενδεχόμενη παραπλάνησή τους, έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εμπορίου και το Ανώτατο Συμβούλιο Απονομής Οικολογικού Σήματος.


Σφαιρική… εξαπάτηση

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η υπηρεσία, προκύπτουν τα εξής: Στην Ισπανία, η αρμόδια αρχή για την προστασία των καταναλωτών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί με τους οποίους προωθούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι παραπλανητικοί. Διέταξε την παύση των διαφημίσεων, επειδή οι εργαστηριακές δοκιμές σε 14 προϊόντα της κατηγορίας έδειξαν ότι τα αποτελέσματα του πλυσίματος στο πλυντήριο είναι τα ίδια με το να είχε χρησιμοποιηθεί σκέτο νερό! Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κατά το πλύσιμο δεν εξαλείφονται τα μικρόβια και τα βακτήρια. Επισημάνθηκε δε ότι αν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος ανοίξει η μπάλα, υπάρχει κίνδυνος βλάβης του πλυντηρίου.

Η αρμόδια αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Trade Commission Protecting America’s Consumers - FTC), σε ανακοίνωσή της για ανάλογα προϊόντα (Laundry Gadgets), αναφέρει ότι: «Οι καταναλωτές πριν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα δοκιμασμένα απορρυπαντικά, θα πρέπει να σκεφθούν ότι οι δοκιμές έχουν δείξει ότι αυτές οι συσκευές δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ‘καθαρίζουν’ το πορτοφόλι τους και ότι -στην καλύτερη περίπτωση- είναι οριακά καλύτερες από το πλύσιμο των ρούχων σε ζεστό νερό και μόνο. Στη χειρότερη περίπτωση, τα προϊόντα είναι εντελώς άχρηστα».


ΚΕΠΚΑ «Μην τις αγοράζετε»

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί ως προς την αγορά των εν λόγω προϊόντων. Στις περιπτώσεις, που θα διαπιστωθεί παραπλάνηση των καταναλωτών, από ισχυρισμούς που θα κριθούν αναληθείς και παραπλανητικοί με βάση τη νομοθεσία «Περί Προστασίας των Καταναλωτών» και στο πλαίσιο της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων τους, θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις με στόχο την παύση της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής. Το ΚΕΠΚΑ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα προϊόντα πριν να ολοκληρωθεί η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή...
 
 
Του Κώστα Σιαμέλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου