Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Κουφάλια ~ Γιορτή ψωμιού με σάντουιτς 2 μέτρων & μηλίγκες από την Ανατολική Ρωμυλία


Θα φτιάξουν μηλίγκες, ένα αρτοποίημα με συνταγή των προγόνων τους από την Ανατολική Ρωμυλία όπως και μέσνικες, μια τεμπέλικη εκδοχή της μηλίγκας, παραδοσιακά ψωμιά που θα ψηθούν σε υπαίθριους φούρνους αλλά και εντυπωσιακά μεγάλα σάντουϊτς, μήκους δύο μέτρων.

Όλα αυτά στην τριήμερη «Γιορτή ψωμιού στην ύπαιθρο», που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως και τη Δευτέρα στην πλατεία Δημαρχείου στα Κουφάλια. Αφορμή για τις εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται για πρώτη φορά από το σωματείο σε συνεργασία με το δήμο Χαλκηδόνας, είναι ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας άρτου στις 16 Οκτωβρίου.


Σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, στα κεντρικά φανάρια της Νέας Ιωνίας, μέλη του σωματείου αρτοποιών στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού θα μοιράσουν ψωμάκια και το πρόγραμμα της εκδήλωσης. «Με τη ‘Γιορτή ψωμιού’ επιδιώκουμε την επικοινωνία με το καταναλωτικό κοινό. Θα μαζευτούμε αρτοποιοί από όλη την Ελλάδα, η ηγεσία του κλάδου, θα απαντήσουμε σε ερωτήσεις του κόσμου, ο οποίος θα δει και πώς παρασκευάζεται το ψωμί και θα λύσει όποιες απορίες έχει», αναφέρει στη «Μ» ο Νίκος Σιδηρόπουλος, γραμματέας του σωματείου αρτοποιών υπαίθρου Θεσσαλονίκης «Η Δήμητρα». «Εμείς επιδιώκουμε ως σωματείο να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί θέλουμε φθηνό και ποιοτικά καλό ψωμί και να δείξουμε ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον αρτοποιό, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία», συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν δράσεις και γεγονότα για τα σχολεία, τα παιδιά, τους καταναλωτές και την οικογένεια με επίκεντρο το ψωμί, θα παρουσιαστεί η παραδοσιακή μηλίγκα, ένα αρτοσκεύασμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, που παρασκευάζεται κατά πανελλαδική αποκλειστικότητα στα Κουφάλια. Επίσης μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να ενημερωθούν, να παρακολουθήσουν και να δημιουργήσουν αρτοσκευάσματα στα καλλιτεχνικά εργαστήρια ζυμαριού που θα στηθούν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου θα υπάρχει και το «Σπίτι της μηλίγκας».

Σε ειδικό εργαστήριο μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ομάδα διατροφολόγων του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών θα εκπαιδεύει τους μικρούς υποψήφιους σεφ και θα ετοιμάζει σάντουιτς (μήκους δύο μέτρων), τα οποία στη συνέχεια θα τεμαχίζονται και θα μοιράζονται στους επισκέπτες. Επιπλέον η αλυσίδα της παραγωγής -από το σιτάρι ως το αλεύρι και το ψωμί- θα παρουσιάζεται με την εγκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου και αρτοποιείου στο χώρο της εκδήλωσης.

Σε άλλο χώρο της πλατείας Δημαρχείου θα στηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Διατροφική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την κατανάλωση ποιότητας», κατά τη διάρκεια του οποίου ειδικοί επιστήμονες διατροφολόγοι και καταξιωμένοι αρτοτεχνίτες θα απαντούν στις ερωτήσεις των μαθητών και των καταναλωτών επισκεπτών.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα γίνουν γευστικές δοκιμές άρτου, πρωινού και αρτοσκευασμάτων, ενώ αναμένεται να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 500 μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή.


Το πρόγραμμα

Η τελετή έναρξης της τριήμερης γιορτής θα γίνει αύριο, στις 6 μ.μ., και το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει ζύμωση και ψήσιμο ψωμιού, γευστικές δοκιμές, διάλογο για το ψωμί, εργαστήρια ζυμαριού και μηλίγκας υπό τον ήχο μουσικής. Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 10.30 π.μ. και θα ολοκληρωθούν στις 9 μ.μ. Περιλαμβάνουν ζύμωση και ψήσιμο ψωμιού, γευστικές δοκιμές, εργαστήρια ζυμαριού, μηλίγκα, εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά και οικογένειες, ενημέρωση του κοινού, σάντουιτς δύο μέτρων. Τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 9.30 π.μ. και θα διαρκέσουν έως τη 1 μετά το μεσημέρι. Περιλαμβάνουν στρογγυλό τραπέζι στην πλατεία Δημαρχείου, εργαστήρια ζυμαριού και γευστικές δοκιμές.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη / Μακεδονία



Ειδικά για την μηλίγκα, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου, Πέτρος Μποχορίδης, είναι ένα είδος τυρόψωμου που έφτιαχναν οι πρόσφυγες του χωριού και σήμερα παρασκευάζεται μόνο στους 7 φούρνους των Κουφαλίων.

«Είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα η διαδικασία κατασκευής του αφού γίνεται αποκλειστικά κομματάκι- κομματάκι με το χέρι. Γι΄αυτό και οι νοικοκυρές τότε, όταν δεν είχαν χρόνο, κατασκεύαζαν μία πιο εύκολη εκδοχή της, την μέσνικα» διευκρινίζει ο κ.Μποχορίδης.

Στην εκδήλωση, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ομάδα Διατροφολόγων του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, θα εκπαιδεύσουν τους μικρούς επισκέπτες-«σεφ» και θα προετοιμάσουν γιγάντια σάντουϊτς (μήκους δύο μέτρων) τα οποία στη συνέχεια θα τεμαχιστούν και θα μοιραστούν στους επισκέπτες.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η αλυσίδα της παραγωγής, από το σιτάρι ως το αλεύρι και στη συνέχεια στο ψωμί, με την εγκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου και αρτοποιείου στο χώρο της εκδήλωσης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου της «Γιορτής Ψωμιού στην Ύπαιθρο» θα πραγματοποιηθούν γευστικές δοκιμές σε διάφορα είδη άρτου, πρωϊνού και αρτοσκευασμάτων, ενώ αναμένεται να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 500 μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα


Ακόμη:
Το ψωμί στην Αρχαία Ελλάδα ~ Ποικιλίες - ονόματα - αναφορές σε κείμενα - συνταγές



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου