Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γίναμε πολύ έξυπνοι χάρη στη μαγειρική


Γιατί οι άνθρωποι απαιτούν μαγειρεμένο φαγητό

Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη σχετικά νέα θεωρία ότι άνθρωπος έγινε το εξυπνότερο ζώο χάρη στη μαγειρική: αν κάποιος ήθελε να αρκεστεί στο ωμό, μη επεξεργασμένο φαγητό, θα έπρεπε να μασάει ασταμάτητα για εννέα ώρες την ημέρα προκειμένου να θρέψει τον ενεργοβόρο, έξυπνο εγκέφαλό του.




Τα οφέλη

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τεμαχισμένο και μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα αντλεί περισσότερη ενέργεια. Αυτό είναι εξάλλου αναμενόμενο, αφού το μαγείρεμα διασπά τα συστατικά των τροφών και περιορίζει έτσι την ενεργειακή δαπάνη της πέψης.

Τα ενεργειακά οφέλη της μαγειρικής είναι μάλιστα τόσο μεγάλα ώστε έχουν οδηγήσει ορισμένους ανθρωπολόγους στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας απέκτησαν μεγαλύτερο εγκέφαλο όταν ανακάλυψαν τις χρήσεις της φωτιάς.


Οι ενδείξεις

Πράγματι, oι αρχαιότερες ενδείξεις για τη χρήση φωτιάς, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια, σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση ενός μεγάλου εγκεφάλου στον πρόγονό μας Homo erectus, πριν από περίπου ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Μια ακόμα μελέτη που συνηγορεί στη θεωρία της μαγειρικήδημοσιεύεται τώρα στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS. Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο υπολογίζουν ότι η διατροφή θέτει ένα απαράβατο όριο στην ποσότητα ενέργειας που μπορεί να προσλάβει σε ημερήσια βάση ένα θηλαστικό.


Η μελέτη

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές μέτρησαν τους νευρώνες και την ενεργειακή κατανάλωση στους εγκεφάλους 13 ειδών πρωτευόντων και ακόμα 30 θηλαστικών. Στη συνέχεια, υπολόγισαν πόσες ώρες την ημέρα θα έπρεπε να μασουλά κάθε ζώο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του εγκεφάλου τους.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μέσος γορίλας χρειάζεται 8,8 ώρες την ημέρα, ένας ουραγκοτάγκος 7,8 ώρες, ένας χιμπατζής 7,3 ώρες και ένας άνθρωπος 9,3 ώρες. «Αν κανείς καταναλώνει μόνο ωμό φαγητό, οι ώρες της ημέρας δεν φτάνουν για να προσλάβει αρκετές θερμίδες και να αναπτύξει έναν τόσο μεγάλο εγκέφαλο» σχολιάζει η Σουζάνα Ηερκουλάνο-Χάουζελ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η μαγειρική μας επέτρεψε να παρακάμψουμε τον περιορισμό του πόση τροφή μπορούμε να καταναλώσαμε σε μία ημέρα» καταλήγει.


Βαγγέλης Πρατικάκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου