Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

4 ώρες σε ένα μπαρ ~ 10 "διατάξεις" για το ποτό


Πως να αντεπεξέλθεις αξιοπρεπώς ύστερα από μια μπαρότσαρκα που δεν μπορείς να αποφύγεις και να αντικρίσεις όρθιος τον πρωινό ήλιο.

Στην Ελλάδα δε θεωρείται κατόρθωμα. Το αντίθετο μάλιστα. Άλλωστε δεν είναι και το μόνο πράγμα στο οποίο είμαστε υπερβολικοί. Στις χώρες όμως των social drinkers το να περάσει κάποιος 4-6 ώρες πίνοντας σε ένα (ή πολλά) μπαρ και να επιστρέψει όρθιος στο σπίτι του λογίζεται ως κατόρθωμα. Άρα, το παρόν πόνημα απευθύνεται σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους που...
 δέχτηκαν μια αναπόφευκτη πρόσκληση για μπαρότσαρκα, αλλά και στους «έμπειρους» που προσπαθούν να σημαδέψουν το στόμα τους με μια κουταλιά πατσά χαράματα στην κρεαταγορά και το πετυχαίνουν κατά το ήμισυ.



Κανόνας ένας και μοναδικός: Για να πίνεις και να μη σε πίνει, χρειάζονται κανόνες.


Διάταξη 1η: Μην το δοκιμάσεις ποτέ μόνος σου

Το ποιό χρειάζεται κοινωνικότητα, αλλιώς είναι μαθηματικώς επιβεβαιωμένο πως θα γίνεις χάλια. Σε τελευταία ανάλυση, μπορείς να μιλήσεις με τον μπάρμαν και, αν διαπιστώσεις το πεντιγκρί του, εξομολογήσου του τι έχεις ήδη καταναλώσει και ζήτησε τη συμβουλή του για τη συνέχεια.


Διάταξη 2η: Αντιμετώπισε το σαν μενού

Σαν έμπειρος σεφ, δες το συνολικά. Ιεράρχησε τα ποτά που πρόκειται να καταναλώσεις. Το κόκκινο κρασί ακολουθεί το λευκό, η μαύρη την ξανθιά μπίρα, τα σκουρόχρωμα οινοπνευματώδη τα λευκά, τα γλυκά ποτά τα ξηρά και τα σκληρά τα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Επίσης, μην περιμένεις να περάσεις 6 ώρες πίνοντας αποκλειστικά το ίδιο ποτό ή το ίδιο είδος ποτού.


Διάταξη 3η: Φάε ελαφριά

Σε έναν «οινοπνευματομαραθώνιο» το ποτό είναι το καύσιμο, όχι το φαγητό. Τα μεζεδάκια, και μάλιστα τα λιπαρά, είναι προτιμότερα από ένα πλήρες δείπνο. Όπως συμβαίνει και με τα σνακ, θα χρειαστεί να τα επαναλάβεις κι άλλες φορές κατά τη διάρκεια του «μαραθωνίου».


Διάταξη 4η: Χαλαρή εκκίνηση

Ξεκίνησε με ένα απεριτίφ, ένα ποτό ή ένα κοκτέιλ με πικρή (bitter) γεύση. Το Campari με σόδα είναι μια χαρά, όπως και το Jagermeister ή το Cynar. Καλό ξεκίνημα είναι και ένα ποτήρι λευκό κρασί.


Διάταξη 5η: Πίνε νερό

Δε θα μειώσει τη θολωτική επίδραση του αλκοόλ, θα σε βοηθήσει όμως να μην αφυδατωθείς και θα ελαττώσει σημαντικά τα βασανιστικά συμπτώματα την επόμενη μέρα το πρωί. Ένα ποτήρι νερό ανά ποτό είναι η σωστή αναλογία. Με τη διούρηση που θα προκαλέσει, θα αποσυμφορήσεις τον οργανισμό σου από σημαντικές ποσότητες αλκοόλ.


Διάταξη 6η: Απόφυγε τα σφηνάκια

Θα επιδράσουν επάνω σου όπως το λιβάνι στο διάβολο ή το σκόρδο στον κόμητα των Καρπαθίων. Δέξου τα μόνο εάν είναι από το ποτό που ήδη πίνεις.


Διάταξη 7η: Διαλείμματα με μπίρα

Υπολόγισε πως κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα χρειαστεί να «σπάσεις» παραπάνω από μία φορά την αλληλουχία ποτών και κοκτέιλ με μια μπίρα, η οποία, εκτός του ότι θα σε στείλει στην τουαλέτα, θα σε φουσκώσει, φρενάροντας έτσι τις «σπογγοαπορροφητικές» σου τάσεις για αλκοόλ.


Διάταξη 8η: Μην υποκύψεις στην καφεΐνη

Έχει αποδειχτεί πως το παλιότερο γιατροσόφι «πικρός καφές στον πιωμένο» λειτουργεί αντίστροφα. Η καφεΐνη καμουφλάρει την επίδραση του αλκοόλ και σε οδηγεί να καταναλώνεις περισσότερο από όσο αντέχεις αξιοπρεπώς. Το αυτό ισχύει και για τα energy drinks.


Διάταξη 9η: Φρέναρε τις παραγγελίες

Ο χρυσός κανόνας του Ουίνστον Τσόρτσιλ όριζε πως το πρώτο ουίσκι το πίνεις σχεδόν μονορούφι, το δεύτερο σύντομα και το τρίτο το απολαμβάνεις. Όσο περισσότερο έχεις πιει, τόσο περισσότερο πρέπει να απολαμβάνεις σε εύρος χρόνου το ποτό σου.


Διάταξη 10η: Ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει

Κανείς δεν μπορεί να προσθέσει κάτι ουσιαστικό στη λαϊκή σοφία...



Αναδημοσίευση από το τεύχος Αυγούστου/Σεπτεμβρίου Νο12 του περιοδικού ΄Esquire΄.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου