Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Σχολιασμός επικαιρότητος ~ Καλισθένης... εν δήμω



-Ο Μπουτάρης και η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
-Η σκόπιμη παραπλάνηση για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
-Θεσσαλονίκη η σκουπιδομάνα.
-Η προσωπική εξωτερική πολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
-Η στεναχώρια της Αλέκας.
-Οι δωρεάν τουρκικές σειρές και το αρσενικό χαρέμι.



***Τουρκικό υποβρύχιο μπαινόβγαινε στα χωρικά μας ύδατα, έξω από την Εύβοια. Κάποιος λάθος θα έκαναν. Ο Μπουτάρης μας είπε ότι θα έρχονται Τούρκοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη. Τι δουλειά έχουν εκεί κάτω;

Θα έπρεπε να έρθουν στον Θερμαϊκό, για να συμμετάσχουν κι αυτοί στον εορτασμό για την απελευθέρωση της πόλης, που έχασαν οι παππούδες τους. Το είχε υποσχεθεί ο Μπουτάρης μαζί με τον αλήστου μνήμης Γερουλάνο, αλλά μας γέλασαν.

Πάντως, με ευκαιρία τα 100χρονα έμαθα την πραγματική ελληνική ιστορία που μου έκρυβαν. Ας είναι καλά ο Μπουτάρης, αλλά και ο πρύτανης του ΑΠΘ. Το οποίο συνδιοργανώνει συνέδριο με τίτλο: «Το ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη». Βάλε και λίγο Μαζάουερ μέσα στο Μέγαρο Μουσικής, κι έτσι επί τέλους έμαθα ότι ο ελληνικός στρατός το 1912 απελευθέρωσε τα Ιεροσόλυμα.

Αν το καλοσκεφθείς πάντως, έχει δίκαιο ο Μπουτάρης που υποστηρίζει ότι η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε. Όπως δεν είναι αλήθεια ότι την κερδίσαμε στον τζόκερ. Η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι δέσμια των «δήθεν», φυλακισμένη άλλοτε στη μεγαλομανία, άλλοτε σε παρωχημένες και καταδικασμένες από την ιστορία ιδεοληψίες.


***Μ’ ενοχλεί βρε παιδιά. Μ’ ενοχλεί η παραπληροφόρηση και η σκόπιμη παραπλάνηση. Αυτό είναι που με καθιστά ελάχιστα αισιόδοξο, ότι μπορεί κάτι να διορθωθεί σ’ αυτόν τον τόπο. Αυτά, σχετικά με την τοποθέτηση «προοδευτικών» κύκλων, ως προς τη λήψη του δανείου.

Υπάρχει ένα γεγονός. Ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε για ανακεφαλαίωση των Τραπεζών, για εξόφληση άλλου δανείου κι ελάχιστα θα μπουν το Ταμείο κράτους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα. Αν δεν ληφθούν, θα πρέπει κάποιος να πει πώς θα εξασφαλισθούν οι καταθέσεις, πώς θα υπάρξει ρευστό ώστε να ανοίξουν οι Τράπεζες το ταμείο για δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων και πώς θα βρεθούν κάποια δισ. ευρώ να αποπληρωθεί το δάνειο που λήγει τον επόμενο μήνα.

Συν το ότι αν εγκριθεί αυτό το δάνειο, τότε θα πάρουμε και κοντά στα 10 δισ. που έπρεπε να έρθουν από το καλοκαίρι, και τα οποία θα διοχετευθούν για μερική εξόφληση των χρεών του κράτους προς τους πολίτες του. Ανεξάρτητα επομένως από το αν κάποιος υιοθετεί ή απορρίπτει την ακολουθούμενη τακτική, φρονώ πως η πολιτική εντιμότητα επιβάλλει να μη διαστρεβλώνονται τα δεδομένα.


***Θεσσαλονίκη η σκουπιδομάνα. Ο Μπουτάρης και οι συνεργάτες του θα γράψουν ιστορία. Έναν ακόμη να είχε δίπλα του ο Μάτης και θα μαθαίναμε πολλά. Πού θα πάει όμως…

Φυσικό ήταν. Τα σκουπίδια φέρνουν και ποντίκια. Προσοχή όμως, μη τολμήσει κάποιος και σκοτώσει ποντικό. Πληροφορήθηκα ότι υπάρχει ΜΚΟ «Προστασίας των τρωκτικών». Αφού υπάρχει και ΜΚΟ προστασίας της έχιδνας, γιατί τα τρωκτικά να μείνουν παραπονεμένα. Εκτός και αν δεν κατάλαβα καλά τι μου είπαν, και η παραπάνω ΜΚΟ προστατεύει τα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος. Μπορεί να είναι κι έτσι. Άλλωστε οι περισσότερες ΜΚΟ, μάλλον στα εν λόγω τρωκτικά πρέπει να καταταγούν.


  ****Ερωτήσεις προς όσους αρέσκονται στα ωραία συνθήματα: Πόσους συνδικαλιστές γνωρίζετε που να είναι άνεργοι; Πόσους συνδικαλιστές γνωρίζετε που να είναι βουλευτές και υπουργοί;
Εμείς τους το είπαμε από καιρό και πολλές φορές. Ότι οι εκ του ασφαλούς -λόγω εξασφαλισμένης ατιμωρησίας- τσαμπουκάδες, δεν διαρκούν επ’ άπειρον. Η ανοχή της κοινωνίας στην επαναστατική γυμναστική των κρατικοδίαιτων και κομματικών συνδικαλιστών, έχει και όρια. Και θα αρχίσει η αντίδραση.


***Από τη Λέσβο μας πληροφορούν ότι όταν κάποιοι επιβάτες επιχείρησαν να παρακάμψουν την αλυσίδα του ΠΑΜΕ για να επιβιβασθούν στο πλοίο, ήρθαν στα χέρια με μέλη του και πριν ξεφύγει η κατάσταση παρενέβη το Λιμενικό. Επεισόδια απειλήθηκαν όμως και λίγο αργότερα και τελικά οι απεργοί του ΠΑΜΕ αποχώρησαν, αφήνοντας το πλοίο να αποπλεύσει για Πειραιά στις 20.30 το βράδυ.


***Φυσιολογική εξέλιξη: Από το «ανήκομεν εις την Δύσιν» φθάσαμε στο «ανήκουμε στην Δόση».


***Το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση να μη επιβιβασθεί Έλληνας πολίτης στο σκάφος Estelle, στο οποίο επιβαίνουν 17 αλλοδαποί ακτιβιστές, που στόχο έχουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κοδέλας και Β. Διαμαντόπουλος, κάνουν δική τους εξωτερική πολιτική και επιβιβάσθηκαν.

Αν συλληφθούν από Ισραηλινούς, τότε θα ζητήσουν βοήθεια από το ΥΠΕΞ να τους απελευθερώσει. Ο Τάσος Κουράκης δεν ανακοίνωσε κάτι μέχρι στιγμής. Περιμένουμε όμως δηλώσεις του, από τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του, όταν ζήτησε εξηγήσεις για τη συνάντηση Τσίπρα-Πέρες.

Υπενθυμίζουμε, ότι τότε είχε ρωτήσει έμμεσα και δημόσια τον αρχηγό για τη συνάντησή του με το Πέρες: «Σε ποια βάση έγινε η συνάντηση και πόσο αυτή ήταν σύμφωνη με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφερειακή-μεσανατολική εξωτερική μας πολιτική; Ποια ζητήματα θέσαμε εμείς που προωθούν μια πολυδιάστατη πολιτική προς όφελος των λαών της περιοχής και της ειρήνης δίχως χώρες υπό κατοχή και στρατόπεδα συγκέντρωσης;».

Δεν έμαθα την απάντηση του Αλέξη. Ίσως να υπήρξε και να μη την πρόσεξα.


***Είναι αλήθεια, ότι ειρωνευόμασταν μέχρι χθες τους «τσιγκούνηδες» Βορειοευρωπαίους, οι οποίοι αγοράζουν μόνον 300 γρ. κρέας -διότι τόσο χρειάζεται η οικογένεια σε μια ημέρα-, ενώ εμείς οι «χουβαρντάδες» παίρναμε πάντα μεγαλύτερες ποσότητες και πετούσαμε τις μισές. Έχει διαπιστωθεί ότι είμαστε πρωταθλητές στα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ίσως είναι καιρός να αποκτήσουμε κι εμείς καταναλωτική συνείδηση, και να πάψουμε να «ντρεπόμαστε» στο κατάστημα, αν δεν γεμίσουμε το καλάθι και πάρουμε μόνον ό,τι χρειαζόμαστε. Θα οδηγηθεί και η αγορά να προσαρμοστεί σε συνθήκες υγιούς εμπορίου.

Μια μεγάλη σημερινή αλήθεια: Αντί να πληρώνουμε για να ζούμε, ζούμε για να πληρώνουμε.


***Αλέκα μου, τι άσχημη η χθεσινή ημέρα; Δυο κτυπήματα μαζεμένα. Αποκαλύφθηκε ότι ο Φιντέλ Κάστρο είχε προσλάβει μέλη των SS για την εκπαίδευση των στρατιωτών της Κούβας!

Αμ, το άλλο; Στην Μογγολία αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Λένιν. Και για να μη κάνουν έξοδα να το πετάξουν, το βγάζουν σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης τα… 216 ευρώ! Στα «σεντόνια» ο Λένιν, Αλέκα μου; Ούτε καν χίλια ευρώ;

Και να ήταν μόνον αυτό! Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ, στη δεκάλεπτη ομιλία που εκφώνησε χαρακτήρισε τον Λένιν και τους πρώην κομμουνιστές συντρόφους του «δολοφόνους». Κάποιοι μάλιστα από τους 300 συγκεντρωμένους πέταξαν παλιά παπούτσια στο άγαλμα, εκφράζοντας την αποστροφή τους στο πρόσωπο του Λένιν.

Φοβερά πράγματα, Αλέκα μου! Εσύ και ο Λαφαζάνης να τον υμνείτε και αυτοί οι άθλιοι να του πετάν παπούτσια! Και τι παπούτσια δηλαδή, να ήταν τουλάχιστον καλής μάρκας…


***Επειδή δεν παρακολουθώ -φυσικά- τουρκικά σίριαλ, δεν ξέρω αν στον «Σουλεϊμάν» δείχνουν ότι εκτός από το σύνηθες χαρέμι, είχε και δεύτερο με άντρες και γιουσουφάκια. Ήταν «απόφοιτοι» του Εντερούν και καταλάμβαναν τα ανώτατα αξιώματα στην Οθωμανική Διοίκηση. Υπάρχει κανένας λόγος να κρύψουν το «αρσενικό χαρέμι» του Σουλεϊμάν;

Προς συνεπείς οθωμανολάγνους, αλλά και ανυποψίαστους που παίζουν άθελά τους το ρόλο της Πέμπτης Φάλαγγας: Ο αν. Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Abdurrahman Arici, δήλωσε: «Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε δωρεάν σε άλλες χώρες, τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, για το καλό της Τουρκίας». Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα σίριαλ σε ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Τι πρέπει άλλο να συμβεί για να καταλάβουμε;

Ακούτε και βλέπετε πολλά στα καθεστωτικά ελληνικά ΜΜΕ. Αλλά δεν ακούσατε ότι βρίσκονται κοντά στο θάνατο 60χρονες και ανήλικοι, λόγω της επ’ αόριστον απεργίας πείνας των κρατουμένων μελών του ΡΚΚ και του PAJK (Κούρδοι αντάρτες του Ιράν) στις τουρκικές φυλακές.

Η απεργία συμπλήρωσε τον πρώτο της μήνα. Πάνω από 300 κρατούμενοι σε συνολικά 40 φυλακές, πλησιάζουν τον θάνατο. Μεταξύ τους βρίσκονται 60χρονες μάνες, δημοσιογράφοι και ανήλικοι, που πλέον φτάνουν σε κρίσιμο στάδιο. Και οι απεργίες πείνας των Κούρδων δεν είναι μαϊμού, όπως κάποιων δικών μας. Είναι αυθεντικές.

Εμείς δεν χρειάζεται να ενδιαφερθούμε. Θα μας χαλάσει την ευφορία που έχουμε παρακολουθώντας τον «Σουλεϊμάν».


***Παρά το ότι ο αντιδήμαρχος Κουράκης επιμένει ότι θα γίνει πεζόδρομος η Αγίας Σοφίας, και ποδηλατόδρομοι στη Λ. Νίκης και Μ. Αλεξάνδρου, εμείς γράψαμε προ ημερών, ότι τα έργα δεν θα γίνουν, διότι οι αρμόδιοι έκριναν ότι δεν είναι εφαρμόσιμα, αφού δημιουργούν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Πριν υλοποιήσει τα σχέδιά του για άλλους ποδηλατόδρομους ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε δρόμους που δεν προσφέρονται, δεν θα έπρεπε πρώτα να αδειάσει τους ήδη υπάρχοντες, όχι μόνον από σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά και από τους κάδους του ίδιου του Δήμου; Αντί της σύνεσης, τραγέλαφος.


***Γνωστές οι αντιλήψεις ποινικολόγων και κοινωνιολόγων. «Κάποιος ο οποίος πεινάει και είναι και παράνομος αποτελεί έναν εν δυνάμει εγκληματία». Φαίνεται ότι πεινούσε πολύ ο Άκης. Και οι λαθρέμποροι καυσίμων. Ομοίως και αυτοί των τσιγάρων. Όπως και οι μεγαλοκαταχραστές του δημόσιου ταμείου. Όλοι αυτοί εγκλημάτησαν επειδή πεινούσαν, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών.

Εγώ που σπούδασα άλλη επιστήμη, έχω τη γνώμη ότι αυτός που πεινάει, αν παρανομήσει θα μιμηθεί τον Γιάννη Αγιάννη και θα κλέψει τρόφιμα για να φάει. Δεν θα σηκώσει το χρηματοκιβώτιο, ούτε θα πάρει το καλάσνικοφ και θα σπέρνει σφαίρες.

Κάποιοι δεν μας λαμβάνουν υπόψη όταν γράφουμε -ευκαιρίας δοθείσης- ότι το σύστημα επιδιώκει να πετσοκόψει τα κράτη δημιουργώντας μικρά αδύναμα προτεκτοράτα. Δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.


***Σε ένα δεκαήμερο είχαμε: Τη συμφωνία Αγγλίας-Σκοτίας για δημοψήφισμα, προκειμένου να αποχωρήσει η δεύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την διαδήλωση των Καταλανών που απαιτούν δημοψήφισμα για απόσχιση. Ως και η Βενετία (!) ζήτησε να γίνει αυτόνομο κράτος.

Και τέλος η Φλάνδρα του Βελγίου (για πόσο ακόμη;). Με τη νίκη του φλαμανδικού αυτονομιστικού κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Βελγίου ακούστηκε το σύνθημα: «Αυτή είναι μαύρο-κίτρινη Κυριακή!», από τον αρχηγό Μπαρτ Ντε Βέβερ, εννοώντας τα χρώματα της σημαίας της Φλάνδρας και του κόμματός του. Κάλεσε δε αμέσως τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο, να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνομοσπονδίας.

Πιστεύουν ακόμη κάποιοι, ότι δεν θα επιδιωχθεί να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα;




Καλλισθένης ~ voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου