Το Πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Έκθεση Κειμηλίων, με τίτλο «Κειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913», την οποία θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στις 26 Οκτωβρίου, στο Διοικητήριο, το κτίριο όπου υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο, ενώ έχει βρεθεί και το γραφείο πάνω στο οποίο μπήκαν οι υπογραφές.
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει το υπουργείο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και σημείωσε πως στην εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστούν σπάνια κειμήλια από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα. Μεταξύ αυτών και προσωπικά αντικείμενα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Α΄, των ναυάρχων Βότση και Κουντουριώτη, του στρατηγού Καλλάρη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
- Κωδωνοκρουσίες διάρκειας 15 λεπτών στις 6.45΄το πρωί της 26ης Οκτωβρίου σε όλους τους ναούς της Θεσσαλονίκης και σε άλλες μητροπόλεις από το Διδυμότειχο μέχρι την Κρήτη και από την Κύπρο μέχρι την Κέρκυρα.
- Πορεία στα βήματα των ελευθερωτών, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου (9.30 πμ), από την περιοχή του δικαστικού μεγάρου μέχρι τον Λευκό Πύργο, με τέσσερις στάσεις, στη διαδρομή που ακολούθησαν τα στρατεύματα της απελευθέρωσης. Στον Λευκό Πύργο θα γίνει η αναβίωση της έπαρσης της σημαίας, όπως έγινε επίσημα από τον ελληνικό στρατό το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912, η οποία σηματοδότησε και την απελευθέρωση της πόλης. Στη «Γιορτή της Σημαίας» θα συμμετέχουν μια πεδινή πυροβολαρχία με κανονιοβολισμούς, πολεμικά πλοία με βολές, φιλαρμονικές του στρατού, 30 ιππείς ντυμένοι με στολές εποχής, διμοιρία στρατιωτών με στρατιωτικές στολές εποχής.
- Μουσική παράσταση με γνωστά και ανέκδοτα τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα, στις 8 το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Λαγκαδά.
- Δράσεις σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Μακεδονίας, όπως περιοδεύουσα έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι», περιοδεύουσα έκθεση βιβλίων, διοργάνωση συναυλιών της ΚΟΘ ή της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης και παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις για τα οικονομικά μέτρα στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης απάντησε, ότι αφορούν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες της θα τις προστατεύσουν. Σχετικά με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων ο κ. Καράογλου τόνισε, ότι το υπουργείο δεν έχει καμιά διάθεση να «καπελώσει» οποιονδήποτε άλλο φορέα οργανώνει εκδηλώσεις για την επέτειο και παρατήρησε, ότι δεν στοιχίζουν τίποτε στο ΥΜΑ-Θ διότι τα έξοδά τους καλύπτονται από δωρεές.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας, να ανυψώσουμε το εθνικό φρόνημα της κοινωνίας. Ο εορτασμός των 100 χρόνων ελεύθερης Μακεδονίας δεν είναι θέμα μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων», επισήμανε ο κ. Καράογλου.
Διαφορετική επέτειος παρουσία Παπούλια-Σαμαρά
Μάλιστα, όπως είπε χτες ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι τετραήμερες και με διαφορετικό χρώμα, καθώς θα περιλαμβάνουν και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους.
Το πιο σημαντικό χάπενινγκ που θα γίνει θα αφορά στην αναπαράσταση της εισόδου του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη πριν από 100 χρόνια. Πρόκειται για τη «γιορτή της σημαίας», που, όπως είπε ο ΥΜΑ-Θ, θα είναι μια συμβολική τιμητική πορεία, στην οποία θα συμμετάσχουν περίπου 700 στρατιώτες. Η πορεία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει από το δημοτικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Αναγέννησης και στη συνέχεια θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης μέχρι να καταλήξει στο Λευκό Πύργο, αφού πρώτα κάνει στάσεις στο Διοικητήριο, την Εκκλησία του Αγίου Μηνά και το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα.
Συμβολική πορεία
«Ισως κάποιοι να σκεφθούν γιατί ακόμη μια παρέλαση. Καταρχήν δεν είναι παρέλαση. Είναι μια συμβολική τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών. Ούτως ή άλλως από την 26η Οκτωβρίου κάθε χρόνο όλα αυτά τα στρατιωτικά σώματα έρχονται στην πόλη μας για τη μεγάλη παρέλαση. Εμείς αξιοποιούμε την εδώ παραμονή τους», σημείωσε ο κ. Καράογλου κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης του προγράμματος των εκδηλώσεων στην οποία συμμετείχαν και μίλησαν ακόμη ο διοικητής του Γ' ΣΣ, Γιώργος Μπασιακούλης, ο διευθυντής του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλης Νικόλτσιος, και ο σύμβουλος του ΥΜΑ-Θ, Βασίλης Γάκης.
Στην πορεία μέσα από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν λόχοι της Προεδρικής Φρουράς, της Σχολής Ευελπίδων, της Σχολής Ικάρων, των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και δύο διμοιρίες στρατιωτών με στολές εποχής και περίπου 40 έφιπποι.
Συναυλία και δοξολογία
Εκτός από την πορεία του Σαββάτου έχουν προγραμματισθεί να γίνουν (για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη) μια συναυλία με τη συμμετοχή και των τριών φιλαρμονικών των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Μέγαρο Μουσικής, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, 8.30 το βράδυ) και η επίσημη δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο παρουσία του Κάρολου Παπούλια και του Αντώνη Σαμαρά (το πρωί της 26ης Οκτωβρίου), ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Εκθεσης Κειμηλίων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστούν μεταξύ των άλλων το πρωτόκολλο της παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης και το γραφείο πάνω στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη.
Με χορηγίες
Όπως σημείωσε ο κ. Καράογλου, όλες οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά ούτε με ένα ευρώ, καθώς στηρίζονται σε χορηγίες. Οσον αφορά στο φόβο των επεισοδίων, που πέρσι ματαίωσαν τη στρατιωτική παρέλαση, ο ΥΜΑ-Θ έκανε λόγο για μια διαφορετική εκδήλωση από την περσινή. «Φέτος είναι διαφορετική η εκδήλωση. Θεωρώ ότι φέτος οι ίδιοι οι πολίτες θα προστατεύσουν τις εκδηλώσεις, αλλά και ότι θα υπάρχουν πολύ καλά μέτρα ασφαλείας», σχολίασε ο ΥΜΑ-Θ.
Του Νίκου Οικονόμου
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
- Πέμπτη 25 Οκτωβρίου: Συναυλία (20.30, Μέγαρο Μουσικής) με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων.
- Παρασκευή 26 Οκτωβρίου: Από τις 06.45 το πρωί, κωδωνοκρουσίες από όλους τους ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης και παράλληλα συμβολικά κωδωνοκρουσίες σε μητροπόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
Μετά την επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, θα γίνουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό τα εγκαίνια της έκθεσης «Κειμήλια για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης». Η έκθεση θα φιλοξενείται ώς τις 31 Ιανουαρίου στο Διοικητήριο και μεταξύ άλλων θα εκτεθούν: το γραφείο στο οποίο υπογράφηκε η συνθήκη, προσωπικά αντικείμενα των Ελευθερίου Βενιζέλου, ναυάρχων Βότση και Κουντουριώτη, στρατηγού Καλλάρη, Κωνσταντίνου του Α’ και πολλών αγωνιστών. Μεταξύ άλλων θα εκτεθεί για πρώτη φορά το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Η έκθεση κειμηλίων συνδιοργανώνεται με το ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και την επιμέλειά της έχει ο κ. Βασίλης Νικόλτσιος.
- Σάββατο 27 Οκτωβρίου: Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη γιορτή της σημαίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού. Τμήματα του ελληνικού στρατού (μεταξύ άλλων λόχοι ευζώνων, ευελπίδων, ικάρων αλλά και ίλες εφίππων) με στολές εποχής θα παρελάσουν στην πόλη, σύμφωνα με τη διαδρομή που ακολούθησε ο ελληνικός στρατός κατά την είσοδό του το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 1912. Η πορεία θα ξεκινήσει από την 26ης Οκτωβρίου, κοντά στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει την πορεία: Πλατεία Δημοκρατίας, Καραολή και Δημητρίου, Αγίου Δημητρίου, υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, Ίωνος Δραγούμη, πλατεία Ελευθερίας, Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως, λεωφόρος Νίκης και θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο. Κατά την πορεία, οι στρατιώτες θα κάνουν τέσσερις στάσεις, όπου θα γίνει η έπαρση της ελληνικής σημαίας. Συγκεκριμένα, οι στάσεις θα γίνουν στο Διοικητήριο, την εκκλησία του Αγίου Μηνά -που ήταν η τότε μητρόπολη Θεσσαλονίκης- το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα -όπου στεγαζόταν το τότε ελληνικό προξενείο- και τον Λευκό Πύργο.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Εκδηλώσεις σε κάθε πόλη
Στις 27 Οκτωβρίου, διπλή γιορτή για τον Λαγκαδά, το ΥΜΑΘ διοργανώνει (20.00, Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο) εκδήλωση με γνωστά και ανέκδοτα τραγούδια του Μακεδονικού και Βαλκανικού Αγώνα. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας, το ΥΜΑΘ σχεδιάζει:
- Περιοδεύουσα έκθεση «Βαλκανικοί Πόλεμοι».
- Περιοδεύουσα έκθεση βιβλίων με εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
- Φωτοκατασκευή σε εξωτερικούς χώρους για αναμνηστικές φωτογραφίες.
- Διοργάνωση συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ή και της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης.
- Παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι οποίες θα ταξιδέψουν στις πρωτεύουσες της Μακεδονίας.
- Διακεκριμένοι εικαστικοί θα δημιουργήσουν γλυπτό εξωτερικού χώρου προσφορά των ιδίων, που θα μένει στην κάθε πόλη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου