Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Έως €500 οι συναλλαγές με χρήμα σε φυσική μορφή


Τέλος στις συναλλαγές με χρήμα σε φυσική μορφή, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, αν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών υπαγορεύουν ότι όλες οι συναλλαγές αξίας άνω των 500 ευρώ θα γίνονται μόνο μέσω τραπεζικών επιταγών, πιστωτικών-χρεωστικών καρτών ή με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του αγοραστή.


Σχετική διάταξη έχει περιληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται- για μία ακόμη φορά και απομένει να αποδειχθεί στην πράξη- κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και όπως εκτιμούν οι εισηγητές του μέτρου στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής.

Σήμερα ο ισχύον νόμος ορίζει ότι φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 1.500 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται αποκλειστικά:

• Μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/ λήπτη των υπηρεσιών ή

• Μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή

• Με επιταγές.


Το όριο αυτό σχεδιάζεται να μειωθεί σε 500 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου.

Προκειμένου να περιοριστεί το ενδεχόμενο μια συναλλαγή να σπάει σε «δόσεις» για να αποφευχθεί η πληρωμή μέσω τραπέζης, ο νομοθέτης έχει ήδη προβλέψει ότι «προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν συναλλαγές ύψους 1.500 ευρώ σήμερα (ή των 500 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2013) εμπίπτουν στις υποχρεώσεις του ειδικού τρόπου εξόφλησης, ανεξαρτήτως του ποσού έκαστης τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής».

Δηλαδή ο ειδικός τρόπος εξόφλησης καθορίζεται από το ύψος της συναλλαγής ( ποσό εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου) και όχι από τον τρόπο διακανονισμού της είσπραξης (τμηματική καταβολή).


Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν ότι:

· Καταργείται η θεώρηση (τρύπημα) βιβλίων και στοιχείων. Θα τηρούνται με ηλεκτρονικό τρόπο . Το μέτρο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει καταλυτικά τη διενέργεια ελέγχων , βάζοντας τέλος στο πιο απαρχαιωμένο σύστημα τήρησης βιβλίων και στοιχείων σε όλη την Ευρώπη.

· Όλα τα τιμολόγια- δελτία αποστολής θα εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

· Καθιερώνεται υποχρέωση ενός τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις συναλλαγές μιας επιχείρησης.

· Καταργούνται τα πρόσθετα βιβλία που υποχρεούνται να τηρούν σειρά ελευθέρων επαγγελματιών (π.χ. βιβλίο αποθήκης, βιβλίο οχημάτων στα συνεργεία). Παράλληλα όμως αυστηροποιούνται οι ποινές.



της Έλενας Λάσκαρη / euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου