Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Πέφτουμε από τα σύννεφα...


Μια σπάνια φωτογραφία, την οποία δημοσίευσε για πρώτη φορά την Κυριακή η οποία φαίνεται να συνδέει Γερμανούς αξιωματικούς με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915.

Στην εν λόγω φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 1915 -κατά πάσα πιθανότητα από περιοχή στην πόλη του Ερζιντζάν- εικονίζονται Τούρκοι στρατιώτες, αλλά και Γερμανοί αξιωματικοί πάνω από τα κρανία Αρμενίων, οι οποίοι είχα σφαχτεί από τους Τούρκούς κατά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με την εφημερίδα.


«Είναι ένα άγριο στιγμιότυπο. Όπως τότε που στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας πόζαραν με τα θύματα του Ολοκαυτώματος» αναφέρεται.

Το ερώτημα είναι τώρα αν οι Γερμανοί συμμετείχαν και στη σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίες αυτού του είδους βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Είναι γνωστό ότι Γερμανοί διπλωμάτες που βρίσκονταν στις τουρκικές επαρχίες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν λόγο σε αναφορές τους για θηριωδίες των Τούρκων κατά των Αρμενίων.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του γιατρού Armin Wegner ο οποίος ρίσκαρε πολλές φορές τη ζωή του εκείνη την εποχή για να τραβήξει φωτογραφίες από την γενοκτονία των Αρμενίων...


Δείτε εδώ το δημοσίευμα του Independent.

Π.Θ.





Η Τουρκία κάνει ρεκόρ... Γκίνες στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων

Η Τουρκία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων τονίζει σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία καταγγέλλει "μια από τις πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία".

Η οργάνωση παραθέτει τα ονόματα 76 δημοσιογράφων οι οποίοι ήσαν φυλακισμένοι στην Τουρκία την 1η Αυγούστου, εκ των οποίων, τουλάχιστον οι 61 κρατούνται για δημοσιεύματά τους ή για δραστηριότητες συλλογής πληροφοριων".

Οι λόγοι για τους οποίους φυλακίστηκαν οι υπόλοιποι 15 δημοσιογράφοι είναι λιγότερο σαφείς, για το λόγο αυτό χρειάζεται βαθύτερη έρευνα, τονίζει η επιτροπή η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν πως "εφαρμόζει μια από τις πιο εκτεταμένες εκστρατείες καταστολής της ελευθερίας του Τύπου στην πρόσφατη ιστορία".

Η Επιτροπή καταγγέλλει, εκτός από τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, "τακτικές πιέσεων για την επιβολή αυτολογοκρισίας" στις εκδόσεις. και χαρακτηρίζει την Τουρκία ως την υπ' αριθμό ένα χώρα όπου καταπατούνται τα δικαιώματα του τύπου ξεπερνώντας άλλες, πιο καταπιεστικές χώρες, όπως το Ιράν, η Ερυθραία και η Κίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 70% των φυλακισμένων δημοσιογράφων κρατούνται για τις υποτιθέμενες σχέσεις τους με τους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, με την κατηγορία της "συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση".

Η τουρκική δικαιοσύνη διεξάγει εδώ και δύο χρόνια μια ευρεία εκστρατεία για τη διάλυση της 'Ενωσης Κουρδικών Κοινοτήτων, μιας εκτός νόμου οργάνωσης που θεωρείται από τις αρχές ως "πολιτική" πτέρυγα του ΡΚΚ. Η εκστρατεία αυτή οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων ανθρώπων.

Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι κρατούνται για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε παράνομες οργανώσεις ή σε σχέδια για πραξικοπήματα, τονίζει η οργάνωση, σύμφωνα με την οποία, τα δυο τρίτα είναι υπόδικοι.

"Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται για τις δημοσιογραφικές τους δραστηριότητες", υπογραμμίζει η οργάνωση αυτή, η οποία ζητεί σε τροποποίηση σε βάθος των νόμων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή του Τύπου.

Η CPJ καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει να διαμαρτύρεται συστηματικά για δυσφήμηση από τους "δημοσιογράφους-επικριτές του", να τους "επικρίνει δημοσίως" και να ασκεί "πιέσεις στα επικριτικά ΜΜΕ" ώστε να υιοθετήσουν έναν πιο μετριοπαθές ύφος".




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου