Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικά τοπωνύμια στις ΗΠΑ



Από την Πέλλα της Άιοβα, στην Κόρινθο του Κεντάκι και στην
Σπάρτη της Τζόρτζια.

Πάνω από 50 αμερικανικές πόλεις και οικισμοί φέρουν ελληνικά τοπωνύμια και ακόμη περισσότερες ονόματα εμπνευσμένα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία:

Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι η...
 Ολυμπία, πρωτεύουσα της πολιτείας Ουάσιγκτον με 46.500 κατοίκους και η Αθήνα στην Τζόρτζια με 115.000 κατοίκους, ενώ η πιο όμορφη είναι αναμφίβολα η Πέλλα της Άιοβα με 10.352 κατοίκους.


Το όνομα Αθήνα συναντάται στις πολιτείες: Τζόρτζια, Οχάιο, Αλαμπάμα, Ιντιάνα, Μέιν, Νέας Υόρκη, Πενσιλβανία, Τενεσί, Τέξας, Δυτική Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν, Λουιζιάνα, Μίσιγκαν και Ιλινόις , ενώ υπάρχουν και δύο πόλεις με το όνομα Νέα Αθήνα στο Ιλινόις και στο Οχάιο.

Το όνομα Μακεδονία δόθηκε σε 7 συνολικά πόλεις και οικισμούς στις πολιτείες: Αλαμπάμα ( μικρός οικισμός 292 κατοίκων). Τζόρτζια (οικισμός με 1.000 σπίτια περίπου που ιδρύθηκε το 1870). Ιλινόις (οικισμός με 24 σπίτια και 51 κατοίκους). Ιντιάνα (οικισμός 718 κατοίκων). Άιοβα (οικισμός 246 που ιδρύθηκε το 1900). Τενεσί (χωριό με 4.303 κατοίκους . Οχάιο (πόλη 11.188 κατοίκων που ιδρύθηκε αρχές του 19ου αιώνα).

Το όνομα Πέλλα φέρει μια πανέμορφη πόλη 10.352 κατοίκων στην 'Άιοβα που ιδρύθηκε το 1860 από Γερμανούς μετανάστες και ένας οικισμός 877 κατοίκων στο Ουισκόνσιν.

Το όνομα Αρκαδία υπάρχει στις πολιτείες Καλιφόρνια, Φλόριντα, Ιντιάνα,'Άιοβα, Κάνσας, Λουιζιάνα, Μίσιγκαν, Μισούρι, Νεμπράσκα, Πενσιλβανία, Νότια Καρολίνα και Ουισκόνσιν.

Το όνομα 'Αργος φέρει μία πόλη στην Ιντιάνα, ενώ το όνομα Κόρινθοςσυναντάται στις πολιτείες Κεντάκι, Μισισίπι, Νέα Υόρκη, Τέξας και Βέρμοντ.

Πόλεις με το όνομα Κρήτη υπάρχουν στις πολιτείες Ιλινόις και Νεμπράσκα και με το όνομα Θήβα στο Ιλινόις.

Δελφοί υπάρχουν στις πολιτείες Ιντιάνα, Κεντάκι και Νέα Υόρκη.

Ιθάκη υπάρχει στις πολιτείες Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη και Οχάιο.

Το ένδοξο όνομα της Σπάρτης φέρουν 11 συνολικά πόλεις στις πολιτείες: Τζόρτζια, Ιλινόις, Οχάιο, Κεντάκι, Μίσιγκαν , Νιου Τζέρσι, Νέα Υόρκη, Τενεσί, Βιρτζίνια, και Ουισκόνσιν.

Το όνομα Ολυμπία συναντάται στις πολιτείες Καλιφόρνια, Φλόριντα, Ιλινόις, Κεντάκι, Βιρτζίνια και Ουάσινγκτον.

Το όνομα Μαραθώνας συναντάται στις πολιτείες Νέα Υόρκη , Φλόριντα, Άιοβα Τέξας, και Ουισκόνσιν.

Το όνομα Αττική συναντάται στις πολιτείες Οχάιο, Κάνσας και Νέα Υόρκη.

Το όνομα Ρόδος φέρει ένας οικισμός στην Άιοβα και η πολιτεία Rhode Island στην ανατολική ακτή.


Του ΦΩΤΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ / Aγγελιοφόρος




Rhode Island


Πέλλα, Άιοβα




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου