Συγκεκριμένα μετά από πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, σχετικά με το ζήτημα της κατάχωσης του υστεροαρχαϊκού Ναού της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μοναδικό μνημείο στο κέντρο της πόλης, επί της...
πλατείας Αντιγονιδών και αφού ετέθησαν υπόψη του σώματος σχετικά έγγραφα του Σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης και σχετική εισήγηση της προϊσταμένης της ΙΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Βασιλικής Μισαηλίδου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
- να επιβεβαιώσει παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπ. Αριθμ. 857/2009) που αφορά την ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιοτήτων στην Πλατεία Αντιγονιδών από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- να απαιτήσει την άμεση εύρεση πόρων από το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να καταστεί δυνατή η απαλλοτρίωση του οικοπέδου όπου βρίσκεται ο υστεροαρχαϊκός Ναός στην περιοχή της Πλατείας Αντιγονιδών και εν συνεχεία να αναδειχθεί και να ενταχθεί στην ευρύτερη περιοχή το συγκεκριμένο μνημείο.
Αγγελιοφόρος
Πάντως, από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου να παρθούν μέτρα για τη σωτηρία του ναού προς τρεις κατευθύνσεις:
α) να προωθηθεί η διαδικασία για την αλλοτρίωση του χώρου, αφού ο δήμος Θεσσαλονίκης αδυνατεί να διαθέσει το ποσό των 900.000 ευρώ που απαιτείται,
β) να ξεκινήσει από τώρα σε συνεργασία με το ΑΠΘ μια μελέτη για την ανάδειξη του ναού και, τέλος,
γ) να διαφυλαχθεί η προοπτική ότι το οικόπεδο δεν θα οικοδομηθεί με την εγγύηση από την πλευρά της πολεοδομικής υπηρεσίας ότι δεν θα εκδίδει στο εξής καμία οικοδομική άδεια για τον συγκεκριμένο χώρο.
Σημειώνεται ότι άδεια για προσωρινή κατάχωση του ναού εξέδωσε προ καιρού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ πρόσφατα απόφαση εκδόθηκε και από την πλευρά του υφυπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τζαβάρα, με ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Από τη δική της πλευρά η προϊσταμένη της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βασιλική Μισαηλίδου δεν αρνείται τη σημασία του μνημείου. «Αναμφίβολα είναι σημαντικό. Και μόνο το γεγονός ότι προκρίθηκε για απαλλοτρίωση δείχνει την αξία του. Γι’ αυτό και η κατάχωση είναι προσωρινή και γίνεται για την προστασία του μνημείου και των όμορων οικοδομών. Εδώ και δώδεκα χρόνια έχει εγκριθεί η απαλλοτρίωσή του, η οποία δεν έχει προχωρήσει ακόμη, διότι οι διαδικασίες αυτές είναι πάρα πολύ αργές και αυτό το εξήγησα και προχθές στο δημοτικό συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάδειξη του μνημείου και γίνουν οι αντιστηρίξεις, τότε θα φύγει το χώμα και θα ξαναεμφανιστεί ο ναός», είπε η ίδια στη «Μ».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου