Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τρελό πάρτι με τα συγγράμματα στα πανεπιστήμια!


Ένας χορός που κόστιζε εκατομμύρια στο κράτος - το οποίο πλήρωνε χρυσά τα πανεπιστημιακά συγγράμματα – δεν έλεγε να σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Άλλο ένα όργιο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος έρχεται στο φως της δημοσιότητας με στοιχεία που σοκάρουν. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το κράτος πλήρωνε δύο ή και τρεις φορές περισσότερα χρήματα για πανεπιστημιακά συγγράμματα και βιβλία από όσο θα έπρεπε.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» μέχρι πέρσι οι παραγγελίες διδακτικών συγγραμμάτων για τα πανεπιστήμια της χώρας ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα ετησίως καθώς το κράτος θεωρούσε ότι υπήρχαν 500.000 με 600.000 φοιτητές και φοιτήτριες. Ωστόσο, μόλις άρχισε να λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κοστολόγησης και διανομής «Εύδοξος», αποκαλύφθηκε ότι οι ενεργοί φοιτητές ήταν μόλις 233.668!

Τελικά, αγοράστηκαν πέρσι 1.886.476 συγγράμματα με συνολικό κόστος 55.622.626 ευρώ. Δηλαδή το μέσο κόστος ανά βιβλίο ήταν 29,5 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για μαζικές παραγγελίες.

«Ανισότητες» εμφανίζουν τα κόστη των βιβλίων ακόμα και σε ίδιες σχολές.

Για παράδειγμα ενώ το κόστος των βιβλίων στην Ιατρική Αθηνών ανήλθε πέρσι στα 1.138 ευρώ ανά φοιτητή, στην Ιατρική Πάτρας ήταν τέσσερις φορές μικρότερο, μόνο 318,64 ευρώ.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στο κόστος βιβλίων για τις Ιατρικές σχολές της χώρας φτάνουν στο 258%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου