Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η λίστα Λαγκάρντ (σε περίπτωση που δεν την είδατε ακόμη)


Η περιβόητη λίστα που έγινε η αφορμή για να διαταχθεί η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη.

Λίστα με 2.059 ονόματα, την οποία παρουσιάζει ως τη λίστα Λαγκάρντ, δημοσιεύει το περιοδικό Hot Doc.

Kατεβάστε τη λίστα σε αρχεία img υψηλής ανάλυσης από εδώ ή σε ένα αρχείο pdf, από εδώ.

Στη λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό εμφανίζονται μόνο τα ονόματα, χωρίς το ύψος της κατάθεσης στην ελβετική τράπεζα HSBC. Στη λίστα υπάρχουν τα ονόματα γνωστών...
επιχειρηματιών και εφοπλιστών (απολύτως φυσιολογικό), γιατρών καθώς και κάποιων δημοσιογράφων.


Στη λίστα που ήρθε στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται μεν τα ονόματα των καταθετών, όχι όμως και τα ποσά ενός εκάστου λογαριασμού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφονται οι ιδιότητες των δικαιούχων. Εκείνο που δεν είναι σαφές, είναι κατά πόσον το περιεχόμενο τη λίστας προέρχεται από το αυθεντικό cd που παρέδωσαν οι γαλλικές αρχές στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζονται στη λίστα, η οποία αφορά στις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα, δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση αυτομάτως ύποπτοι φοροδιαφυγής, αφού οι περισσότεροι εξ'Α αυτών είναι πασίγνωστοι επιχειρηματίες της χώρας οι οποίοι θα μπορούσαν νομίμως να κατέχουν χρήματα στο εξωτερικό.

'Αλλωστε πολλοί εξ΄ αυτών των λογαριασμών εμπεριέχουν πολύ μικρά ποσά (ακόμα και φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό) ανάξια φορολογικής αναζήτησης. Επιπροσθέτως, πηγές αμφισβητούν τη γνησιότητα του συνόλου της λίστας.

Τη λίστα δημοσίευσε το περιοδικό  Hotdog. (Επιλέξτε/κάντε κλικ σε κάθε φωτογραφία για δείτε τα ονόματα. Μετά κάντε ξανά click σε κάθε φωτογραφία για μεγένθυνση):










Εντολή σύλληψης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη εκδόθηκε, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ σχετικά διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ.

O κ. Βαξεβάνης πιστώνεται το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

"Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, διενεργούνται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού HOTDOC, όπου δημοσιεύονται ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ".



Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη

"Αυτεπάγγελτη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας υπηρεσίας ημέρα Σάββατο, λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε το HOT DOC που δημοσιεύει τη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.059 ονόματα ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα «αντανακλαστικά» της.

Πρόκειται για προκλητική δίωξη στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς.

Η πρόκληση δε είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια".



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου